Már kérdezni sem szabad a kötvényekről

Publikálás dátuma
2017.08.01. 22:13
FOTÓ: Népszava
A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda jó ideje nem ad érdemi választ Demeter Márta független országgyűlési képviselőnek a kétes letelepedésikötvény-programot érintő kérdéseire, és alighanem már nem is fog. 

A Magyar Nemzet értesülése szerint ugyanis a minisztérium helyett az Országgyűlés elnöke írt levelet Demeternek, Kövér László pedig jogkörére hivatkozva visszautasította a képviselő kérdéseit, mert szerinte azok nem érintik a kormány feladatkörét. Ez már csak azért is érdekes, mert a vitatott konstrukciót a kormányzó Fidesz–-KDNP hívta életre, méghozzá éppen Rogán Antal előterjesztése nyomán. 

Szerző

Tóth Józsefre cserélték Molnár Zsoltot Botkáék

Publikálás dátuma
2017.08.01. 21:40
FOTÓ: Vajda József
Az MSZP országos választási bizottsága (ovb) úgy döntött keddi ülésén, hogy Tóth Józsefet, az MSZP XIII. kerületi polgármesterét bízza meg a budapesti választási felkészüléssel - közölte az ellenzéki párt.

A közlemény szerint a testület elfogadta a párt augusztusi országjárásnak menetrendjét, megvitatta az országgyűlési frakció őszi feladattervét és foglalkozott a párt választási programjának téziseivel. Botka László, a párt miniszterelnök-jelöltje, az ovb vezetője kedd délutáni sajtótájékoztatóján jelentette be: azt javasolja, hogy a szocialisták legsikeresebb fővárosi polgármestere, Tóth József koordinálja a szocialisták budapesti választási felkészülését.

Kedd reggel Molnár Zsolt, az országos elnökség tagja, korábbi fővárosi MSZP elnök még arról nyilatkozott, hogy ezt a feladatot ő látja el. Az ATV reggeli műsorában úgy fogalmazott, "az országos elnökség egyhangú szavazással mandátumot adott nekem arra, hogy a budapesti kampány és a budapesti politikai kereteket rakjam össze".

Botka László és Molnár Zsolt között múlt héten éleződött ki a konfliktust az MSZP szövetségi politikája miatt. A két politikus hétfőn Szegeden találkozott, hogy rendezze nézeteltéréseit. Botka László hétfőn arról tájékoztatott, Molnár Zsolt, aki az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke is, azt közölte vele, hogy ezután csak biztonságpolitikai szakkérdésekkel kíván foglalkozni.

Szerző

Hőség - Tovább fokozódik a kánikula

Publikálás dátuma
2017.08.01. 20:43
Illusztráció: Shutterstock
Tovább fokozódik a kánikula, a legfrissebb előrejelzések szerint a legforróbb időszak péntektől vasárnapig tarthat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán kedden kiemelték: az már biztos, hogy a mostani lesz a szezon eddigi legerősebb hőhulláma, a legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 Celsius-fokot, sőt egy-egy helyen a 41 fok sem kizárt.

Kedden még nem dőlt napi melegrekord, de következő napokban megvan rá az esélye; a meteorológiai szolgálat adatai szerint országszerte számos helyen volt 35 foknál is melegebb, többfelé (főként keleten és a fővárosban) 37 fokot is mértek. Mivel a következő napok maximumrekordjai 40 fok körül (a fővárosiak 37-39 fok között) lesznek, a hőmérséklet (főként a hétvégén) megközelítheti, akár meg is döntheti a napi rekordértékeket. Emellett a belvárosi területeken és a magasabban fekvő helyeken a legmagasabb minimumok rekordjai is veszélyben lehetnek - tették hozzá.

Megjegyezték, hogy bár Magyarországon július vége, augusztus eleje az éghajlati átlagok szerint is a legmelegebb időszak, ez a hőség nálunk is szélsőségesnek számít: az ilyenkor szokásos 28, 29 foknál mintegy 10 fokkal lesz melegebb a napokban. Péntektől vasárnapig lesz a legmelegebb, akkor az ország túlnyomó részén 35 fok fölé melegszik a levegő. Kevésbé forró léghullámok az északnyugati tájakat érhetik el időnként, de a hőség tartós mérséklődése várhatóan csak a jövő hét első napjaiban kezdődik meg, akkor előbb északnyugaton, pár nap késéssel délkeleten is enyhülhet a forróság. "Jelentősebb lehűlést a jövő hét második fele hozhat" - írta a meteorológiai szolgálat, hozzátéve: "ez még igen bizonytalan".

A szokatlan meleg miatt Közép- és Délkelet-Európa több országában is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben - emelte ki a meteorológiai szolgálat. Az előrejelzés szerint szerdán sok napsütés várható, csak kevés fátyol-, illetve délután északnyugaton, nyugaton gomolyfelhő lehet, ott egy-egy zápor előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet 16-23 fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 34-38 fok között alakul. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el.

Az Időkép előrejelzése:

Csütörtökön továbbra is marad a forróság. Sok lesz a napsütés, egy-egy zápor legfeljebb elvétve az északi tájakon alakulhat ki. Gyenge, északon mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban 18-22, napközben 36-40 fok közötti értékeket mérhetünk. 

Pénteken tovább fokozódik a hőség, csapadékra sehol nem kell számítanunk. A délnyugati szél északkeleten megélénkülhet, máshol mérsékelt marad. A csúcshőmérséklet 37-40 fok között alakul.

A kánikula előreláthatólag a hétvégén is folytatódik, sok napsütésre készülhetünk. Az északi megyékben azonban helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak, időnként feltámadhat az északias szél. Délutánonként 34-40 fokos hőségre készülhetünk.

Szerző
Témák
hőség
Frissítve: 2017.08.01. 23:09