Rejtélyes halálesetek egy budakalászi idősotthonban

Publikálás dátuma
2017.08.03. 10:51
Illusztráció. Fotó: Shutterstock
Feltehetően ételmérgezés történt hétfőn egy budakalászi szociális otthon ápolási osztályán – írta meg elsőként a Bors.  A kormányhivatal ismeretei szerint a gondozottak közül tízen betegedtek meg, hárman meghaltak. Annak kiderítése még folyamatban van, hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel.

Egy rohamkocsi és hét szállító mentőautó érkezett a helyszínre, de egy embert már nem sikerült megmenteni, az otthonban életét vesztette. További hét embert szállítottak még kórházba, egy részüket a budapesti Szent Lászlóba, egy részüket a balassagyarmati Kenessey Albertbe. A hirpress.hu szerint egy ember már ezek valamelyikében hunyt el.

Nagyon sok mentő volt hétfőn egy budakalászi szociális otthonnál, két ember meghalt, másokat kórházban ápolnak - ezt már a 444 írja, saját forrására hivatkozva. A lap megkereste a mentőszolgálatot az üggyel kapcsolatban, ahol nem akartak felvilágosítást adni.

Az otthonban telefonon csak annyit mondtak, hogy mentők ugyan jártak náluk, ez egyáltalán nem ritkaság, de ételmérgezés nem történt. Azt viszont elismerték, hogy több idős ember is meghalt. Arról beszéltek, hogy a nagy meleget az otthon idős, gyakran 90 év feletti, súlyos beteg lakói nagyon nehezen bírják, ezért valóban gyakran járnak hozzájuk a mentők, de nem történt náluk semmi rendkívüli esemény.

UPDATE: a Szentendrei Járási Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatalának ismeretei szerint a gondozottak közül tízen betegedtek meg, hárman meghaltak. Annak kiderítése még folyamatban van, hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel. A betegeket kórházba szállították, a székletminták, az élelmiszer- és ételminták, a tisztasági minták begyűjtése megtörtént, laboratóriumi vizsgálatuk zajlik - fűzte hozzá. A népegészségügyi hatóság intézkedéseket hozott a további esetek előfordulásának megelőzésére: egyebek mellett szigorított fertőtlenítést rendeltek el, amelynek végrehajtását ismételt szemlén ellenőrizték - közölte a kormányhivatal sajtófőnöke.

Vizsgálatot indítottak
Pászti András,  a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke közölte: az Országos Mentőszolgálat bejelentése nyomán a két hivatal népegészségügyi szakemberei haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmezés-egészségügyi vizsgálatot a budakalászi idősotthonban észlelt hányásos, hasmenéses megbetegedések miatt. A további megbetegedések megelőzése érdekében a többi között szigorított fertőtlenítést rendeltek el - tette hozzá. 
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata arról tájékoztatott, hogy a történtek nyomán csütörtök délutánig nem érkezett bejelentés vagy feljelentés a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra. Lipterné Bierbaum Erika, az intézmény vezetője az otthon honlapján azt közölte, hogy a működés felügyeletét végző hatóságok által indított vizsgálatok még zajlanak, ezek befejezéséig az eseményekről nem kívánnak nyilatkozni. "Jelen helyzet, valamint a tisztiorvosi szolgálat által kiadott hőségriasztás ésszerű kezeléséhez szükséges valamennyi intézkedést megtettük és folyamatosan meg is tesszük. Az intézmény működése - valamennyi területen - az eseményektől függetlenül folyamatos" - fogalmazott a közleményben a vezető.

Szerző
Frissítve: 2017.08.03. 19:25

Negyven oktató távozik a Műegyetemről

2017 szeptemberétől közel 40 oktató távozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karáról (BME GTK) – az intézmény hallgatói képviselete honlapjára hivatkozva a Magyar Nemzet.

A távozó oktatók más felsőfokú intézményben folytatják munkájukat, ugyanakkor számos új oktató érkezik a BME GTK-ra.
A közleményben nem esik szó arról, miért távoznak az oktatók a karról.

Részletek itt!

Szerző
Témák
BME oktatók

Összebalhézott Simicskó és Szijjártó? – Külön utaznak Tallinba

Publikálás dátuma
2017.08.03. 10:34
Ketten a Parlamentben. FOTÓ: Molnár Ádám
Különös feltételt támasztott a magyar fél Szijjártó Péter és Simicskó István észtországi látogatásához – szúrta ki az észt állami hírügynökség értesülését a 444.hu.

A cikk szerint mind a magyar külügy-, mind a védelmi minisztérium jelezte igényét az észt diplomácia felé, hogy meglátogassák a balti országban állomásozó magyar NATO-csapatokat, de jelezték, hogy mindenképpen egymástól függetlenül tervezik érkezésüket Észtországba. Ez állítólag fennakadást okoz az észt külügy dolgozói számára, akiknek nagy könnyebbség lenne egyszerre fogadni egy magyar delegációt.

Az észt tárca szóvivője azt írta a hírügynökségnek, hogy Szijjártó és emberei szeptember 1-jén érkeznek Tallinba, míg Simicskó István és a védelmi minisztérium munkatársai valamikor pár nappal később, igazítva az uniós védelmi miniszterek helyi találkozójához, amire szeptember 6 és 8 között kerül sor.

Az észt külügy nem adott választ arra, miért van szükség két különböző időpontra és nem cáfolta azt az értesülést, hogy a két magyar miniszter között egyet nem értés áll fenn. A hírügynökség meg is jegyzi, hogy a nézeteltérés furcsa lenne, tekintve hogy nem csak egy kormány, de ugyanazon pártszövetség tagjairól van szó.

A teljes cikk itt olvasható.

A külügy megmagyarázza

Mind a honvédelmi, mind a külgazdasági és külügyminiszter önálló, már korábban egyeztetett programja kapcsán látogat Észtországba – magyarázta el a Külgazdasági és Külügyminisztérium a hvg.hu kérdésére a hátteret.

Szijjártó gazdasági tárgyalásokat folytat Észtországban, és mellékprogramként látogatja meg a magyar katonákat, Simicskó István honvédelmi miniszter pedig az Észtországban rendezett V4 védelmi miniszteri találkozó apropóján találkozik a Magyar Honvédség Lövészszázad Harccsoport katonáival – közölték.

A Honvédelmi Minisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium között jó és harmonikus az együttműködés, miniszteri és szakértői szinten is, a két minisztérium között semmiféle ellentét nincs. A miniszteri utazásokkal kapcsolatban az észt külügyminisztérium részéről megkeresés nem érkezett – tették hozzá.

Szerző
Frissítve: 2017.08.03. 16:09