Itt van, kik támogatják a Momentumot

Publikálás dátuma
2017.08.03. 12:16
Fotó: Tóth Gergő

A Heti Válasznak Hajnal Miklós, a párt egyik ismert arca elmondta, a Nolimpia-kampányra 18, a májusi plakátkampányukra pedig 11 millió forintot kaptak adományokból, ezek egy jó részét pedig félretették. Emellett minden tagjuk havonta ezer forintos tagdíjat fizet, de többen ennél jóval többet adományoznak nekik.

A Heti Válasznak ugyanakkor Bojár Gábor, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója elárulta, egymillió forinttal támogatta a Momentumot. „Mindenféle kérés nélkül, magam döntöttem így, mert kötelességemnek érzem segíteni a vállalt értékrendjében hozzám közel állónak érzett pártot” - mondta Bojár.

Raskó György agrárvállalkozó, az Antall-kormány földművelésügyi tárcájának egykori közigazgatási államtitkára szintén támogatja a pártot, amelynek tagja a fia is. „Amikor a párt vezetői megkerestek, csak az volt a kérésük, hogy segítsek vidék- és agrárpolitikai területen létrehozni egy vállalható és attraktív programot. Én már korábban támogattam őket a Nolimpia kampányban, mindenféle kérés nélkül” - mondta el az agrárvállalkozó.

Raskó György ezután anyagi támogatást ígért a pártnak, a támogatását azonban ahhoz kötötte, hogy legyen a XXI. század kihívásaihoz igazodó, határozott nemzeti-patrióta karakterük, és például egy szabadelvű oktatási programot képviseljenek, államilag finanszírozott oktatással. Raskó feltételként szabta azt is, hogy a Momentum nem szövetkezik az MSZP-vel és a DK-val, vagy ha belvárosi liberális értelmiségi pártnak mutatják magukat.

Szerző
Témák
NOlimpia Momentum

Rejtélyes halálesetek egy budakalászi idősotthonban

Publikálás dátuma
2017.08.03. 10:51
Illusztráció. Fotó: Shutterstock
Feltehetően ételmérgezés történt hétfőn egy budakalászi szociális otthon ápolási osztályán – írta meg elsőként a Bors.  A kormányhivatal ismeretei szerint a gondozottak közül tízen betegedtek meg, hárman meghaltak. Annak kiderítése még folyamatban van, hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel.

Egy rohamkocsi és hét szállító mentőautó érkezett a helyszínre, de egy embert már nem sikerült megmenteni, az otthonban életét vesztette. További hét embert szállítottak még kórházba, egy részüket a budapesti Szent Lászlóba, egy részüket a balassagyarmati Kenessey Albertbe. A hirpress.hu szerint egy ember már ezek valamelyikében hunyt el.

Nagyon sok mentő volt hétfőn egy budakalászi szociális otthonnál, két ember meghalt, másokat kórházban ápolnak - ezt már a 444 írja, saját forrására hivatkozva. A lap megkereste a mentőszolgálatot az üggyel kapcsolatban, ahol nem akartak felvilágosítást adni.

Az otthonban telefonon csak annyit mondtak, hogy mentők ugyan jártak náluk, ez egyáltalán nem ritkaság, de ételmérgezés nem történt. Azt viszont elismerték, hogy több idős ember is meghalt. Arról beszéltek, hogy a nagy meleget az otthon idős, gyakran 90 év feletti, súlyos beteg lakói nagyon nehezen bírják, ezért valóban gyakran járnak hozzájuk a mentők, de nem történt náluk semmi rendkívüli esemény.

UPDATE: a Szentendrei Járási Hivatal és Budapest Főváros Kormányhivatalának ismeretei szerint a gondozottak közül tízen betegedtek meg, hárman meghaltak. Annak kiderítése még folyamatban van, hogy a halálesetek összefüggésbe hozhatók-e a gyomor-bélrendszeri megbetegedésekkel. A betegeket kórházba szállították, a székletminták, az élelmiszer- és ételminták, a tisztasági minták begyűjtése megtörtént, laboratóriumi vizsgálatuk zajlik - fűzte hozzá. A népegészségügyi hatóság intézkedéseket hozott a további esetek előfordulásának megelőzésére: egyebek mellett szigorított fertőtlenítést rendeltek el, amelynek végrehajtását ismételt szemlén ellenőrizték - közölte a kormányhivatal sajtófőnöke.

Vizsgálatot indítottak
Pászti András,  a fővárosi kormányhivatal sajtófőnöke közölte: az Országos Mentőszolgálat bejelentése nyomán a két hivatal népegészségügyi szakemberei haladéktalanul megkezdték a járványügyi és élelmezés-egészségügyi vizsgálatot a budakalászi idősotthonban észlelt hányásos, hasmenéses megbetegedések miatt. A további megbetegedések megelőzése érdekében a többi között szigorított fertőtlenítést rendeltek el - tette hozzá. 
Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata arról tájékoztatott, hogy a történtek nyomán csütörtök délutánig nem érkezett bejelentés vagy feljelentés a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra. Lipterné Bierbaum Erika, az intézmény vezetője az otthon honlapján azt közölte, hogy a működés felügyeletét végző hatóságok által indított vizsgálatok még zajlanak, ezek befejezéséig az eseményekről nem kívánnak nyilatkozni. "Jelen helyzet, valamint a tisztiorvosi szolgálat által kiadott hőségriasztás ésszerű kezeléséhez szükséges valamennyi intézkedést megtettük és folyamatosan meg is tesszük. Az intézmény működése - valamennyi területen - az eseményektől függetlenül folyamatos" - fogalmazott a közleményben a vezető.

Szerző
Frissítve: 2017.08.03. 19:25

Negyven oktató távozik a Műegyetemről

2017 szeptemberétől közel 40 oktató távozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karáról (BME GTK) – az intézmény hallgatói képviselete honlapjára hivatkozva a Magyar Nemzet.

A távozó oktatók más felsőfokú intézményben folytatják munkájukat, ugyanakkor számos új oktató érkezik a BME GTK-ra.
A közleményben nem esik szó arról, miért távoznak az oktatók a karról.

Részletek itt!

Szerző
Témák
BME oktatók