3-as metró - Lecserélték a Metrovagonmas projektvezetőjét

Publikálás dátuma
2017.08.03. 16:36
Az első forgalomba állított felújított szerelvény FOTÓ: Tóth Gergő
Lecserélte a 3-as metró szerelvényeit felújító orosz Metrovagonmas a budapesti projekt vezetőjét, a szerelvények felújítását Denisz Silo, a cég anyavállalata, a Transmasholding könnyű- és városi szállító vasúti jármű osztályának vezetője koordinálja a jövőben.

A Metrovagonmas csütörtöki közleménye szerint az új vezető lesz a felelős a budapesti felújítási program sikeres kivitelezéséért, ide értve a szerelvények biztonságát, a problémamentes működést, a menetrend betartását, a karbantartási munkák teljesítését, a szállítási idők betartását és a szerelvények üzembe helyezését.

Denisz Silo karrierjét a 2-es metróvonalon közlekedő szerelvények gyártójánál, a francia Alstomnál kezdte szervizmérnökként, és jelentős tapasztalattal rendelkezik európai országokban végrehajtott projektek terén - olvasható a közleményben. A tervek szerinte havonta két új szerelvényt helyeznek üzembe, az év végére 21 új jármű fog közlekedni a 3-as vonalon. Jelenleg Budapesten 13 felújított szerelvény van, ebből hétnek van üzemeltetési engedélye.

Az utolsó szerelvény leszállítása a szerződésben foglaltak szerint jövő nyárra várható. A 222 metrókocsi felújítása csaknem 220 millió euróba (mintegy 67 milliárd forintba) kerül. Az első felújított metrószerelvény március 20-án állt forgalomba Budapesten, de már az első napokban probléma adódott vele. A BKV június elején a meghibásodások miatt egy időre az összes felújított szerelvényt kivonta a forgalomból. Legutóbb az ajtó mozgatószerkezetébe került fakocka miatt volt gond az egyik szerelvény ajtómechanikájával, ez ügyben Tarlós István főpolgármester feljelentést tett a rendőrségen.

Szerző

Fakocka sem kell - Megint bedöglött a metróajtó

Publikálás dátuma
2017.08.03. 16:12
Lassan többet vannak műhelyben, mint a forgalomban. FOTÓ: Tóth Gergő
Kora délután a Pöttyös utcai megállónál leszállították az egyik felújított orosz metrókocsiról az utasokat  ajtóvisszajelzési hiba miatt. A szerelvény elment a garázsba, ahol az orosz szakemberek kezelésbe vették - írja az Index.

Egy nappal korábban, szerdán is volt hasonló gond, akkor a BKV azt mondta, nem találtak semmilyen hibát. Délután a Klinikák állomáson, az Újpest felé tartó felújított orosz szerelvényről leszállították az utasokat. Az ok ismerős: az ajtók mindig visszanyíltak. A vonat üresen távozott, majd kiállt a forgalomból.

A napokban hasonló módon visszanyitottak az ajtók, de akkor kiderült, hogy nem az ajtók hibája miatt, hanem azért, mert az ajtók vezetősínébe szorult egy fakocka. Tarlós István főpolgármester szabotázst sejtett a háttérben. El is indult a rendőrségi nyomozás, ki tette az ominózus helyre a fakockát.

Leváltották az orosz metrók felújításának vezetőjét
A Transmasholding a Metrovagonmassal közösen új vezetőkinevezéséről döntött a budapesti metróhálózat vagonjainak felújítási projektjének élére - közölte a vállalat. Denisz Silora esett a választás, aki korábban a Transmasholding (a Metrovagonmas tulajdonosa) könnyű- és városi szállító vasúti jármű osztályának vezetője volt. Silo a Budapesti metróhálózat vagonfelújítási projektjének sikeres kivitelezéséért lesz felelős, beleértve a gördülőállomány biztonságát, a problémamentes működést, a menetrendtartását, a karbantartási munkák teljesítését, a szállítási idők betartását, illetve a szerelvény üzembe helyezését.
Az új vezető állítólag jól ismeri a Budapesti vagonok felújítási projektjének technikai oldalát, részt vett a magyar és orosz szakértők munkájának koordinálásában - írja a közlemény. Megtudhatjuk belőle, hogy a Budapesten dolgozó csoport 25 magasan képzett szakemberből áll, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a modern szériájú vonatok üzembe helyezésében az oroszországi metróhálózatokban.

Szerző

Azeri wifi - Módosítják a jogszabályt

Publikálás dátuma
2017.08.03. 15:37
MTI Fotó: Soós Lajos
A magyarországi rendezvények biztosításáról, a wifi-ügyről, a letelepedési kötvényekről, az országgyűlési választási rendszer informatikai védelméről is tárgyalt csütörtöki, zárt rendkívüli ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

A tanácskozás után Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke és Németh Szilárd fideszes alelnök is elismerését fejezte ki az eddigi magyarországi kiemelt rendezvényeken - köztük a vizes világbajnokságon - a résztvevők biztonságát garantáló szerveknek.

Az orosz-azeri wifi-ügyről viszont eltérően vélekedtek a testület kormánypárti és ellenzéki tagjai. Az LMP-s Szél Bernadett tájékoztatása szerint Pintér Sándor belügyminiszter az ülésen azt mondta: a Belügyminisztérium kezdeményezni fogja az érintett jogi szabályozás módosítását.

Szerző