Előfizetés

Újra kellett éleszteni két embert a Balatonnál

Publikálás dátuma
2017.08.03. 17:57
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Szinte egy időben két embert, Balatonlellén egy nőt, míg Tihanyban egy férfit kellett újra éleszteni azt követően, hogy élettelen testüket a partra vitték - számolt be a kis híján tragikusan végződő egybeesésről a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Nem sokkal 11 óra után lett rosszul egy 70 éves nő a balatonlellei strandon. A vízimentők munkatársa azonnal a helyszínre futott. Életjeleket nem mutatott, ezért egy külföldi strandoló segítségével megkezdték a reanimációt. A VMSZ Ábrahámhegyről indította a sürgősségi mentőhajót, amelynek személyzete, valamint az Gyermekmentő Alapítvány helyszínre riasztott egysége, a mentőhelikopter személyzetével közösen küzdöttek a nő életéért. 

A nőt majd' egy órás újra élesztés után a helikopterbe vitték, de felszállás előtt újra leállt a keringése és így újra kezdték a reanimációt. A második beavatkozás után sikerült olyan stabil állapotba hozni, hogy a mentőhelikopter kórházba vitte. A nőről időközben kiderült, hogy néhány napja a szívével kezelték, így valószínű, hogy rosszul lett a vízben.

Közben Tihanyban egy élettelen férfit vettek észre a strandolók, ahogy a vízen lebeg. Őt is a VMSZ munkatársa kezdte újraéleszteni azt követően, hogy a vízből kimentették. Feltehetően ez a férfi is rosszul lett és így kerülhetett a vízbe. Őt hamar, a második-harmadik kompresszió után már sikerült visszahozni, ettől kezdve ugyan még eszméletlen volt, de már spontán légzése alakult ki. Ehhez az esethez Tihanyból indult a Rupert sürgősségi mentőhajó, valamint a szárazföldön az OMSZ estekocsija. A férfi állapotát stabilizálták és a mentő autó kórházba vitte.

A vízimentők a két eset kapcsán, különös tekintettel a kánikulára, fokozott óvatosságra intette a különböző betegségekben szenvedőket. Számukra ugyanis a fürdőzés, ami együtt jár a napon tartózkodással fokozottabb veszélyt jelent, mint az egészséges szervezetű emberekre - figyelmeztettek a közleményben.

Autó gyújtott fel egy házat

Teljesen kiégett egy személyautó Pécsen csütörtökön délelőtt, a Rippl-Rónai József utcában. A lángok a közeli háromemeletes társasház falára is átterjedtek, ahol a szigetelés gyulladt meg. A városi hivatásos tűzoltók két vízsugárral fékezték meg a lángokat, jelenleg a társasházat vizsgálják át közölte a katasztrófavédelem.

Baleset Pünkösdfürdőnél – Ketten megsérültek

Két személyautó karambolozott Budapest III. kerületében, a Pünkösdfürdő utca és a Batthyány utca kereszteződésénél. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a járműveket. Az elsődleges információk szerint az eset során két ember megsérült, ezért őket a mentők kórházba szállítják.