Új szankciók jöhetnek Észak-Korea ellen

Az Egyesült Államok szigorúbb szankciók bevezetését sürgeti Észak-Korea ellen. A Reuters értesülése szerint ehhez megszerezhették Kína támogatását is, mivel azt remélik, hogy a Biztonsági Tanács 15 tagja egyhangúlag jóváhagyja majd a büntetőintézkedések megerősítését – értesült a Reuters. Washington és Peking a június 4-i észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakétakísérlet óta tárgyalásokat folytat egymással arról, hogyan lehetne az észak-koreai rezsim nukleáris ambícióit megfékezni. Azóta Phenjan újabb nagy hatótávolságú rakétát lőtt ki. A kínai ENSZ-nagykövet, Liu Csie-ji a hírügynökségnek megerősítette, hogy konszenzusos határozat elfogadására számítanak.

Az újabb szankciók elfogadásához legalább kilenc igen szavazat szükséges, méghozzá úgy, hogy a BT egyetlen állandó tagja sem él vétójogával. Kína és Oroszország is egyeztet az észak-koreai szankciók ügyéről. A Trump-kormányzat Kínától várja, hogy gyakoroljon nyomást Észak-Koreára, rákényszerítve Phenjant nukleáris kísérleteinek és rakétatesztjeinek beszüntetésére.

Szerző

Orosz beavatkozás - Új szakaszba lépett a vizsgálat

Publikálás dátuma
2017.08.04. 10:27
Robert Mueller FOTÓ: SAUL LOEB / AFP

Robert Mueller, az orosz beavatkozás ügyében folyó nyomozást felügyelő különleges ügyész nagyesküdtszéket hívott össze – jelentette tegnap a The Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Ez arra utal, hogy a vizsgálat új szakaszba lépett, s egyre szélesedik. Mueller szóvivője nem erősítette meg a nagyesküdtszék felállításának hírét, s a Fehér Ház is azt közölte, hogy nincsenek tudatában új fejleménynek. Az elnök egyik jogtanácsosa, Ty Cobb viszont hangsúlyozta: a Fehér Ház teljes mértékben együttműködik a vizsgálattal.

A Reuters úgy értesült, hogy a nagyesküdtszék máris idézéseket küldött ki, tanúskodni hívják azokat, akik részt vettek Donald Trump legidősebb fia, Don Junior és a Kreml-közeli kapcsolatokkal rendelkező orosz ügyvédnő, Natalja Veszelnyitszkaja tavaly júniusi találkozóján. A találkozóról a Fehér Ház ellentmondásos információkat adott, Trump fia eredetileg azt állította, hogy csupán orosz gyerekek amerikai örökbefogadásának ügye volt a téma, utóbb azonban közzétett egy e-mail-üzenetváltást, amelyből kiderült, hogy Hillary Clintonra nézve terhelő információkat reméltek a megbeszéléstől, amely akkor zajlott, amikor már biztosra lehetett venni, hogy Trump és Clinton mérkőzik meg az amerikai elnöki posztért novemberben. A találkozón ott volt az elnök veje, Jared Kushner, az akkori kampányfőnök, Paul Manafort és egy tolmács is.

Donald Trump tegnap egy nyugat-virginiai nagygyűlésen ismét azt mondta, hogy a Trump-kampány és Oroszország összejátszására utaló információk fabrikációk, álhírek, a demokraták csak azért terjesztik, hogy ezzel igazolják „minden idők legnagyobb választási vereségét”.

A nagyesküdtszék felállítása annak jele, hogy a különleges ügyész fontos bizonyítékokra bukkanhatott, s már nem csak Michael Flynn, hanem az amerikai elnök belső köre is a vizsgálat célkeresztjébe került. Míg egy hagyományos esküdtszék 6-12 tagból áll, egy szövetségi nagyesküdtszéknek 16-23 tagja is lehet, az esküdteket több hónapos szolgálatra kérik fel. Ez a testület azonban nem hoz döntést a vizsgálatban érintettek bűnösségéről, a különleges ügyésznek kell döntenie arról, hogy a feltárt bizonyítékok alapján szükségesnek tartja-e a vádemelést. A nagyesküdtszék tagjainak nem kell egyhangú döntésre jutni, kétharmados vagy háromnegyedes többség is elégséges. A nagyesküdtszék meghallgatásai szigorúan bizalmasak.

Szerző

Korlátozná Trump a bevándorlást

Publikálás dátuma
2017.08.04. 07:39
Forrás: Facebook/Donald J. Trump

Amerikai közgazdászok súlyos hibának tartják, hogy Donald Trump jelentősen korlátozni akarja a legális bevándorlást az Egyesült Államokba. Trump helyi idő szerint szerda délután jelentette be, hogy támogatja két republikánus szenátor, Tom Cotton és David Perdue törvényjavaslatát a bevándorlási szabályok módosítására.

A Fehér Házban ismertetett indítvány szerint egy évtized alatt felére csökkentenék a bevándorlók számát, előnyben részesülnének azok, akik beszélnek angolul, magasan képzettek és gondoskodni tudnak megélhetésükről. Eltörölnék a zöldkártya-lottót, amelynek révén évente 50 ezer hosszú távú tartózkodásra és munkavállalásra jogosító vízumot adnak ki. A legálisan befogadott menekültek számát 50 ezerben maximálnák. Trump korábban azt mondta, a kanadai és az ausztrál modellt követné. Chuck Schumer, a szenátus demokrata kisebbségi vezetője már közölte, pártja nem szavazza meg a törvényt, de a republikánusok között sincs egyértelmű támogatottsága a Trump szavazóbázisa körében népszerű lépésnek.

A Washington Post körkérdésére júliusban 18 közgazdász döntő többsége azt válaszolta, hogy „rémes ötlet” a bevándorlás korlátozása, s visszafogja a növekedést. A háború utáni legnépesebb generáció, a „baby boomer”-nemzedék nyugdíjba vonul, a születési arányszám alacsony, alig 4,4 százalékos a munkanélküliség, viszont legalább 5,7 millió állást kellene betölteni. Idén áprilisban 1400 közgazdász írt levelet Trumpnak, kérve, ne csökkentse a bevándorlást.

Viták vannak a Trump-kormányzaton belül az afganisztáni stratégiáról is. James Mattis védelmi miniszter nem ért egyet az elnök felvetésével, hogy meneszteni kellene John Nicholsont, az afganisztáni amerikai csapatok főparancsnokát, mivel „nem nyeri meg a háborút”. Mattis kiváló katonának tartja a tábornokot.

Folytatódnak a fehér házi személycserék. Leváltották a nemzetbiztonsági tanács hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnick még Trump első nemzetbiztonsági tanácsadójának, Mike Flynnek az embere volt, akárcsak Derek Harvey, a stáb közel-keleti ügyekkel foglalkozó illetékese, akit múlt héten menesztett H.R. McMaster, a jelenlegi nemzetbiztonsági tanácsadó.

Szerző