Pusztító hőségben szenvednek a határ menti tranzitban

Publikálás dátuma
2017.08.05. 07:00

Nem kell ahhoz kánikula, hogy a röszkei és a tompai tranzitzónákban elviselhetetlennek érezzék a létet a menekültek, akik sorsukról szóló döntésre várnak. A hőség csak rátesz egy lapáttal.

Ötven-hatvan fokra forrósodnak fel a tompai és a röszkei tranzitzóna műanyag konténerei, amelyekben öt-hat menekültet tart a magyar állam, sokukat hónapok óta. Mint azt a hvg.hu megírta, a hőség miatt immáron végsőkig elkeseredettek a tranzitzóna reménytelenségében élő, az Iszlám Állam elől idemenekült jezidiek. A Sirius.Help segélyszervezet közzétett fotója szerint többen családjukkal együtt a jezidi gyász fehér ruhájában ülnek a konténerük előtt. „Állítsátok meg a jezidi népirtást!” – olvasható a kezükben tartott táblákon. Míg Irakban és Szíriában szisztematikus irtóhadjáratot folytatott ellenük az Iszlám Állam, addig itt a magyar hatóságok lassú halálra ítélték őket.

A szíriai háború poklából érkezőknek hónapokig kell várniuk a tranzitzóna embertelen, egészségüket, akaratukat felőrlő viszonyai között, hogy elbírálják a kérelmüket, ráadásul úgy, hogy tudhatják: kicsi az esélyük van arra, hogy menedékjogot vagy oltalmazotti státuszt kapjanak.

A területet ismerők szerint a zónát eleve élhetetlennek alakították ki, amitől nemcsak a menekültek, hanem az ott dolgozó belügyisek is szenvednek. A tranzitzónákban egyetlen, természetes árnyékot nyújtó fa sincs. A tűző napon átforrósodó konténerekben légkondicionálás nincs, a menekültek érthetetlen okokból a szeretetszolgálatoktól kapott ventilátort sem vihetik be a befülledt műanyag dobozukba, csak a közösségi helységeikben használhatják azt.

Korábban a kinti a napsütés elől nem volt menekvés, most tessék-lássék néhány négyzetméternyi tetőt is kifeszítettek a konténerek elé, ami pár óráig árnyékot ad. Úgy tudni, hogy jelenleg mind a két tranzit „fullon” üzemel, azaz nagyjából félezer ember lehet bennük, nagyrészt családok, sok gyerek és idős.

Zádori Zsolt, a Helsinki Bizottság munkatársa szerint éppen a legelcsigázottabb, legszegényebb emberek kerülnek a magyar tranzitzónákba, akiknek nem volt pénzük, erejük nyugatabbra jutni, és őket sújtja a magyar hatóságok értelmetlen szigora.

Így a hatóságok például a pszichiátriai segítséget nyújtó Cordelia Alapítványnak is megtiltották a belépést. Holott Zádori Zsolt szerint a menekültek legnagyobb része igen súlyos traumákkal érkezik, a pszichológiai-pszichiátriai segítség pedig a hatóságok munkáját is könnyebbé tenné. Ugyanígy: míg a kormány hangsúlyozza, hogy a tranzit nem fogva tartás, ám az ott élő menekülteket még a segélyszervezetek sem látogathatják. Ha pedig orvoshoz kell menniük, megbilincselik őket. Így még a Szegedre vizsgálatra bevitt terhes nő is bilincset kapott: nagy hasa miatt hátrabilincselték a kezét a magyar hatóságok.

Kánikula, 40 fok és sok napsütés a hétvégén

Publikálás dátuma
2017.08.04. 23:33
Illusztráció: Shutterstock
Szombaton a csúcshőmérséklet 32 és 40 fok között alakul, délen-délkeleten lesz a legmelegebb. Sok lesz a napsütés, egy-egy frissítő zápor csak a hajnali órákban alakulhat ki az északi tájakon. Délelőtt többfelé élénk északias szélre számíthatunk, mely a nap folyamán mérséklődik.

Vasárnap hidegfront érkezik, eleinte elszórtan, majd estefelé egyre többfelé várható zápor, zivatar. Heves zivatar is kialakulhat felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökésekkel. Reggel 18-24, napközben 29-39 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton mérhetjük az alacsonyabb értékeket. 

Hétfőre a front átvonul, az éjszaka után kezdetben még sokfelé kell számítani esőre, záporra, zivatarra, majd délutánra csökken a csapadékhajlam, északkelet felé távozik a csapadéksáv. A szeles időben felfrissül a levegő, 22-27 fok között maradnak a maximumok.

Kedden szárazabb, melegebb időre készülhetünk, sok napsütéssel, mérsékelt légmozgással. Szerdán ismét mindenütt 30 fok felett alakulhatnak a maximumok, azonban késő délután elszórtan kialakulhat egy-egy kisebb zápor, zivatar - írja az Időkép előrejelzésében.

Szerző

Megdőlt a melegrekord Budapesten

Publikálás dátuma
2017.08.04. 23:09
Strandolók a kánikulában a fővárosi Lupa-tónál MTI Fotó: Mohai Balázs
Az év eddigi legmelegebb napján megdőlt a fővárosi napi melegrekord, országosan is megközelítette a több mint száz éve mért legmagasabb értéket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

A meteorológiai szolgálat összefoglalója szerint Budapesten mostanáig 36,7 Celsius-fok volt a fővárosi csúcsérték, amelyet 1921-ben mértek. Újpesten délután 39,7 fokot mértek. Az országos csúcs végül nem dőlt meg, bár már többfelé emelkedett 40 fok köré a hőmérséklet. Az augusztus 4-én mért országos melegrekord 40,5 fok, amelyet 1905-ben Orosházán rögzítettek.  Pénteken Kübekházán volt a legmelegebb, 40,3 fok.

Az előrejelzés szerint az északnyugati megyékben már szombatra pár fokot mérséklődik a hőség. Az ország legnagyobb részén viszont folytatódik a túlnyomóan napos, csapadékmentes idő. Ugyanakkor az az Alpokalján és az északi határsávban néhol futó zápor, estétől az északnyugati tájakon zivatar is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 18-24 fok között várható, de a nagyobb városokban ennél melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet jellemzően 31-38 fok között alakul az északnyugati megyékben az alacsonyabb, az Alföld délkeleti részein a magasabb értékekkel. A tartós kánikula miatt vasárnap éjfélig hőségriadót rendelt el Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

Szerző