Kancellári remények

Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:37
Fotó: AFP/John Macdougall
Martin Schulz, a német szociáldemokraták elnöke holnaptól kezdi meg a választási kampányt. Várhatóan rendkívül nehéz dolga lesz.

Másfél hónapja maradt az SPD első emberének arra, hogy véghez vigye a csodát, s nemcsak hogy befogja Angela Merkelt,meg is verje a parlamenti választáson. Míg az év elején az Európai Parlament volt elnöke saját népszerűségének köszönhetően szinte a hátán vitte a pártot, a Schulz-effektusnak már hónapokkal ezelőtt vége szakadt. Amikor megtették kancellárjelöltnek, Sigmar Gabriel visszalépett egy sorral, 61 éves kora ellenére még új fiúnak számított a német belpolitikában, hiszen csak az EP-ben politizált, német szövetségi szinten soha. Ma már azonban a választók úgy látják, ő sem volt képes arra, hogy új alapokra helyezze a szociáldemokratákat.

A legnagyobb gond az Schulz szempontjából, hogy a választások közeledtével egyre csak nő a különbség Angela Merkel pártja, a kereszténydemokrata CDU és az SPD között. Ha a kancellár meghosszabbítaná szokásos olaszországi nyaralását egészen a választás időpontjáig, valószínűleg akkor sem kellene tartania választási vereségtől. Vagyis a papírforma szerint ha semmit sem csinál, abban az esetben is nyer.

A legdrámaibb különbséget a két nagy párt között az Infratest dimap ügynökség mérte, amely szerint már 17 százalék választja el egymástól a CDU-t és az SPD-t. Májusban a különbség ugyanezen iroda szerint még 10, április közepén 3 százalék volt, márciusban pedig még egyenlően álltak. Az INSA ügynökség esetében nem ennyire drámai a helyzet: „csak” 12,5 százalékkal látja előrébb a CDU-t, de a trend itt sem Schulzékat segíti.

A szociáldemokratáknál is egyre jobban érződik az idegesség. Schulz azt remélte, hogy új adópolitikájával sikerül jó pontokat szerezni a választók körében. Június közepén jelentette be, hogy a gazdagabbak adóterheit növelné, a közepes keresetűeket viszont csökkentené. A családok támogatását is kilátásba helyezte. Bejelentései azonban nem keltettek nagyobb visszhangot. Látva azt, hogy a különbség nem csökken az SPD és a CDU között, július végén váratlanul Merkel menekültpolitikáját is szóba hozta. Bár egyetértett azzal, hogy segítséget kell nyújtani a menedékkérőlnek, annak a véleményének adott hangot, hogy Merkel túl sok migráns előtt nyitotta meg Németország kapuit. Kérdés, hogy a téma felvetése jó ötlet volt-e, mert ez a szociáldemokrata szavazókat is megoszthatja.

A felmérések alapján nem valószínű, hogy Schulz bízik saját győzelmében, de egyáltalán nem mindegy, mekkora lesz a különbség. Tisztán baloldali kormány aligha alakulhat a választások után, de a nagykoalíció folytatódhat, ha sikerül megakadályozni, hogy a CDU és a szabaddemokrata FDP együttesen abszolút többségre tegyen szert. A szociáldemokrata elnök erre koncentrál majd a kampány finisében, s holnap kezdődő országos turnéján. Először a keleti tartományokat keresi fel a „Schulz Live Tour” keretében. Harminc nap alatt a tervek szerint 60 helyszínt keres fel, mind a 16 tartományban. Több mint 20 ezer kilométert tesz meg ezen idő alatt. A nagy fináléra két nappal a választás előtt Berlinben kerül majd sor. Valójában még szeptember 23-án is lesz egy fellépése Aachenben, ezt az SPD stábja már „bónusznak” nevezi.

Az SPD összesen 24 millió eurót költ a kampányra. Plakátjain öt különféle témára koncentrál, a családpolitikára, nyugdíjakra, az igazságos bérezésre, az innovációra, a képzésre. Az első hullám után egyre több Martin Schulzot ábrázoló plakátot függesztenek majd ki ezzel a szöveggel: „A jövőhöz új ötletekre van szükség. Ehhez olyasvalakire van szükség, aki meg is tudja valósítani őket”. A harmadik hullámban pedig célzott üzeneteket közölnek.

Brit ajánlat az Uniónak

Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:33
Fotó: AFP

Először hallott a brit közvélemény konkrét összeget az Unióból való kilépés árával kapcsolatban kormányzati forrásokból. A The Sunday Telegraph híre szerint a szigetország “36 milliárd fontot hajlandó fizetni az Európai Uniónak a “válási számla” kiegyenlítése gyanánt. A lap úgy értesült, vezető kormányzati tisztviselők belátták, ez az ajánlat az egyetlen lehetőség a zsákutcába torkolt tárgyalások előrelendítésére”.

A lap három egymástól független forrásra hivatkozva jelentette meg információját, cáfolva ezzel azt a korábbi találgatást, mely szerint Theresa May kormányfő akár 50 milliárd fontot is kész vállalni. A 36 milliárd fontos “végkielégítés” feltétele: az EU tegyen ígéretet arra, hogy ezután rátérhetnek a Brexit utáni kapcsolatok, köztük a kereskedelmi viszonyok rendezésére. Brüsszel korábban kijelentette, a válási költségeket, a Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok jogait és az ír határ kérdését egyaránt tisztázni kell, mielőtt szóba kerülhetnek egy szabadkereskedelmi egyezmény részletei.

Előretekintenek a republikánusok

Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:31
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Donald Trump nyaralni ment, de a Twitter-üzenetekkel nem hagyott fel. Szombaton is szorgalmasan írogatott, nem utolsósorban arról, hogy valójában nem is vakációzik, hanem bedminsteri golfklubjából dolgozik, amíg modernizálják a Fehér Ház légkondicionáló rendszerét. Trump korábban bírálta Obamát, mert nyáron 17 napos szabadságot vett ki, majd most ő is pont ennyi napig lesz távol Washingtontól. De már George W. Bush megmondta egykor, az amerikai elnököt a feladatai a nyaralásra is elkísérik.

Trump golfozás közepette időt szakított arra is, hogy megdicsérje eddig élesen támadott igazságügyi miniszterét, Jeff Sessionst, amiért bejelentette, megkettőzte a harcot a kormányzati kiszivárogtatók ellen. Egyben bejelentette, felülvizsgálják az Obama-kormányzat megengedő politikáját az újságírói információgyűjtéssel kapcsolatosan. Sessions, akinek ingott a posztja, máris négy ember ellen emelt vádat, akik a Fehér Házból állítólag információkat szivárogtattak ki a sajtónak.

A Wall Street Journal információiból derült fény csütörtökön arra, hogy az orosz választási beavatkozás ügyében vizsgálódó különleges ügyész, Robert Mueller vádesküdtszéket vont be a vizsgálatba. A New York Times pedig azt tudta meg, hogy Mueller irodája első alkalommal kért ki dokumentumokat a Fehér Házból, a még februárban menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn ügyeivel kapcsolatosan. Az elnök ügyvédje, Ty Cobb ezt nem erősítette meg, de hangsúlyozta, együttműködnek a Mueller felügyelte vizsgálattal. Flynn nemzetbiztonsági átvilágításakor elhallgatott ezt-azt, így nem számolt be arról, hogy török megbízásból is lobbitevékenységet folytat.

A NYT szerint bár messze van még 2020, republikánus szenátorok máris gyakorta látogatnak Iowába, New Hampshire államba, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a Fehér Ház jelenlegi lakója aligha indul újra az elnökségért. Tom Cotton, Ben Sasse, s a tavaly is próbálkozott ohiói kormányzó, John Kasich nevét is megemlítették, s hosszan írta arról, hogyan építi ki önálló politikai bázisát Mike Pence alelnök, szorosra vonva kapcsolatait a republikánus kampánytámogatókkal. Pence sajtótitkára Twitteren gyorsan cáfolt is, „nevetségesnek” minősítve, hogy az alelnök indulni akarna 2020-ban. Pence személyzeti főnöke szerint is ez „hamis hír”.

Szerző