Előfizetés

Kozma Dominik két országos csúcsa

Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:58
Fotó: Molnár Ádám

Kétszer javított országos csúcsot a berlini rövid pályás úszó Világkupán 100 m gyorson Kozma Dominik: az előfutamban 46.93 mp, a délutáni döntőben - ahol negyedik lett - 46.50 alatt ért célba. Hosszú Katinka fölényesen nyert 400 m vegyesen.

Győzelemmel tért vissza az MTK

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:57

Első hazai NB II-es mérkőzésén 2-1-re legyőzte a Ceglédet az MTK Budapest labdarúgócsapata az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, a Merkantil Bank Liga 2. játéknapján vasárnap délután.

Mintha néhány pillanat erejéig még a tavaszi, élvonalbeli kiesésre emlékezett volna az Új Hidegkuti gyér számú nézőserege, amikor Molnár Attila játékvezető sípszavára a rekkenő hőségben, néma csend kíséretében útjára indult a labda. A másodosztályú bajnokság egy héttel ezelőtti nyitányán 2-1-es csákvári sikerrel nyitó MTK a Ceglédet fogadta először a Hungária körúton újbóli NB II-es tagsága alkalmával, ám micsoda különbséggel: míg május 20-án, amikor a kék-fehérek utoljára szerepeltek a legmagasabb osztályban, 3-3 légióssal a kezdőcsapatában és a kispadon kezdett a fővárosi csapat, addig tegnap kizárólag magyar, többségében saját nevelésű fiatalokat nevezett keretébe Feczkó Tamás vezetőedző. Aki nem mellesleg hivatalos találkozón szintén első alkalommal foglalt helyet a az Új Hidegkuti hazai kispadján.

Maga a mérkőzés szinte a teljes első játékrészben úgy alakult, ahogy arra számítani lehetett. Az első labdaérintéstől kezdve az MTK dominált, amely a közvetlen közelről a kapuba találó Torghelle Sándor révén a 17. percben szerezte meg a vezetést (1-0).

A félidő hajrájában érzékelhetően elfáradó vendégjátékosok kétszer is már-már a durvaság határait súrolva, sárga lap árán tudták megállítani Takács Rolandot, egy elfutásuk azonban szöglettel zárult, amelyből a korábban figyelmeztetett Albert István egy fejessel egyenlített (1-1).

A folytatásban néhány felhő kíséretében megérkezett a kánikulát váltó enyhülés előszele, s az újabb Torghelle-gól is, ám a játékvezető lesállás miatt érvénytelenítette a találatot. A házigazda a kapuja elé szegezte ellenfelét, azonban ennek ellenére is inkább a Ceglédért szorítók hangjától volt hangos az aréna; hiába minden próbálkozás, s a mind komorabbra váltó időjárás, a ceglédiek hősiesen védekeztek.

A hajrá 10 percére aztán „leszakadt az ég”, megérkezett a régen várt csapadék, amellyel szinte egy időben jött ismét Torghelle: a volt válogatott a 78. minutumban fejjel is bevette a ceglédi kaput (2-1), így kialakítván a végeredményt.

Noha nyert, kijelenthető: hosszú út vár még az MTK-ra, mire visszatérhet az élvonalba.

Usain Bolt a szimpatikus vesztes

Korom Milán
Publikálás dátuma
2017.08.07. 07:53
Fotó: AFP
Usain Bolt csak harmadik lett a férfiak 100 méteres döntőjében, ám a legnagyobb üdvrivalgást így is ő kapta a több mint hetvenezer nézőtől.

Aki nem látta, sajnálhatja. A Londonban zajló atlétikai világbajnokság második napján pályafutása során utoljára indult el 100 méteren Usain Bolt, a nyolcszoros olimpiai bajnok sprinter. Ezúttal a finálé aligha arról szólt, hogy kinek a nyakába akasztják az aranyat, sokkal inkább a jamaicairól, akit utoljára láthattunk egyéniben.

Már a bevonulás is rendhagyóan zajlott. Bolt csak a második legjobb idővel kvalifikálta magát a szombat esti fináléba, mégis ő érkezett meg utolsóként, a legnagyobb tapsvihar közepette az arénába. A megszokottól eltérően békésen pacsizgatott honfitársával, Yohan Blake-kel, illetve elhagyta azt a show-t, amit már megszokhattunk tőle. Legkisebb jelét sem mutatta annak, hogy meg akarná félemlíteni ellenfeleit.

A startnál alaposan beragadt, s noha a hajrára megszorította Christian Colemant, látszott, nem volt meg az az elképesztő dinamika, amely az elmúlt évtizedben jellemezte. Bolt végül csak harmadikként zárt, ugyanis Justin Gatlin a semmiből előtűnve világbajnok lett 9.92 másodperccel. Coleman ideje 9.94, Bolté pedig 9.95 volt.

A célba érkezéskor szürreális pillanatok következtek, síri csend fogadta a versenyzőket. Néhány másodperc elteltével Boltot bajnokként ünnepelte a közönség, míg Gatlin csak pfujolást kapott. No, nem feltétlen azért, mert legyőzte a közönség kedvencét, hanem amiért már a rajt előtt sem szimpatizáltak vele. Pályafutása során kétszer tiltották el doppingolásért (összesen nyolc évre), s ez nagyon rossz fényt vet a megtisztulni vágyó sportágra.

Az viszont rendkívül emberi volt, amikor a győztes Gatlin térdre ereszkedett Bolt előtt. Az amerikai 35 évesen először tudta legyőzni riválisát vb-, vagy olimpiai döntőben, ráadásul soha nem fordult még elő, hogy valaki ilyen idősen nyerje meg a világbajnokságot férfi 100 méteren. Gatlin 2005 után diadalmaskodott ismét ebben a versenyszámban.

Fotó: AFP/Antonin Thuillier

Fotó: AFP/Antonin Thuillier

Bolt 2008-ban, Pekingben világrekorddal győzött 100 és 200 méteren, s csak azért nem kilencszeres olimpiai bajnok, mert Nesta Carter doppingolása miatt Jamaicát utólag megfosztották a 4x100-as váltóban megszerzett elsőségétől. Bolt a vb-ken is ellenállhatatlan volt, a pályán nem győzték le. 2011-ben Blake úgy lett bajnok, hogy Boltot rossz rajtja miatt kizárták. Ezúttal be kellett érnie egy bronzzal, ám mindez mit sem von le érdemeiből.

A férfiak 110 m gát előfutamában Baji Balázs 13.35 másodperccel csoportjában a második helyen ért célba, és bejutott az elődöntőbe, melyet lapzártánk után rendeztek.

A férfi maratonfutóknál hat év elteltével született ismét kenyai siker, Geoffrey Kirui 2:08.27 órás idővel lett első, közel másfél perccel előzte meg a második helyezett etióp Tamirat Tolát.

A férfi diszkoszvetést a litván Andrius Gudzius nyerte, akinek a második kísérlete egyéni csúcsot jelentő 69,21 méteres eredményt hozott. A második a svéd Daniel Stahl, a harmadik pedig az amerikai Mason Finley lett. A két évvel ezelőtti világbajnok lengyel Piotr Malachowski ezúttal ötödikként, az olimpiai bajnok német Christoph Harting pedig csak hatodikként zárt. Kővágó Zoltán a pénteki selejtezőben mindössze a 22. helyen végzett, így nem jutott tovább.

Távolugrásban az olimpiai ezüstérmes dél-afrikai Luvo Manyonga győzött. Az előző világbajnok brit Greg Rutherford sérülés miatt nem indult.

A nők mezőnyében 10 000 méteren az olimpiai címvédő Almaz Ayana óriási fölénnyel, több mint 46 másodperccel nyert honfitársa, a Rio de Janeiróban harmadik Tirunesh Dibaba előtt. A bronzérem a kenyai Agnes Jebet Tiropnak jutott.