Előfizetés

Brexit 40 milliárd euróért? - Cáfolt a brit kormányfő

Publikálás dátuma
2017.08.07. 12:47
Illusztráció: Shutterstock
Kizártnak nevezte a brit kormányfő, hogy London kész hozzávetőleg 40 milliárd eurót fizetni az Európai Uniónak a kilépési megállapodás részeként, fennálló kötelezettségeinek rendezésére.

A The Sunday Telegraph című vasárnapi újság névtelenül nyilatkozó kormányforrásokra hivatkozva írt arról, Nagy-Britannia kész - most először számszerűsített - ajánlatot tenni, hogy ezáltal feloldja a tárgyalásokon kialakult patthelyzetet. Theresa May miniszterelnök hivatala azonban cáfolta az erről szóló híreket. Egybehangzó hétfői sajtójelentések szerint a kormányzó Konzervatív Párt képviselői világossá tették, hogy biztosan nem szavaznak meg a parlamentben ilyen törvényjavaslatot.

Theresa May FOTÓ: JOHN THYS / AFP

Theresa May FOTÓ: JOHN THYS / AFP

A The Times című lap ráadásul a kormányfőhöz közeli forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a hozzávetőleg 40 milliárd euró "messze meghaladja" azt az összeget, amely eddig felmerült vagy amelyet Theresa May hajlandó egyáltalán fontolóra venni.

Az ügy tovább növeli az Európai Unióból való brit kilépést övező bizonytalanságot, és vélemények szerint tükrözi a brit kormány soraiban mutatkozó mély ellentéteket is. A 40 milliárd eurós vélt ajánlat mögött többen Philip Hammond pénzügyminisztert sejtik a konzervatívok soraiból. A The Sunday Telegraph ugyanis azt is írta, hogy az Egyesült Királyság ezért az összegért szélesebb körű megállapodást remél, amely kereskedelmi megállapodást is tartalmaz az Európai Unióval. A pénzügyminiszter mindenképp szeretné elkerülni, hogy a brit EU-tagság a kilépési feltételek fokozatos életbe léptetésére szolgáló átmeneti időszak nélkül, sőt, akár úgy szűnne meg, hogy nem születik megállapodás az Európai Unióval.

A kabinet tagjai közül azonban Liam Fox külkereskedelmi miniszter és Boris Johnson külügyminiszter is elutasítja az átmeneti időszak gondolatát. Konzervatív képviselők felhívták a figyelmet arra: az ország európai uniós tagságáról tavaly tartott népszavazáson a többség részben épp azért voksolt a kilépésre, mert nem akarja, hogy évente "milliárdok folyjanak" Brüsszelbe. Egyes képviselők szerint a 40 milliárd eurós összeg ráadásul teljesen észszerűtlen, és jogilag semmi sem kötelezi az Egyesült Királyságot arra, hogy fizessen az EU-nak.

Konzervatív politikusok cáfolták a The Sunday Telegraph arról szóló értesülését is, hogy a szigetország jövőbeni kereskedelmi megállapodás reményében ajánlana pénzt. Szerintük ostobaság lenne ilyet tenni, hiszen az Európai Unió egyelőre nem állt elő építő jellegű javaslatokkal erre vonatkozóan.

Iszapba ragadt őzet mentettek a Tiszánál - Fotó!

Publikálás dátuma
2017.08.07. 11:40
Forrás: police.hu
Horgászok tettek bejelentés a rendőrségen vasárnap délután egy Tiszapüspöki külterületén, a Tisza folyó partján az iszap fogságába ragadt sérült őzről. Az állatot Törökszentmiklósi és Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság járőreinek sikerült kimenteniük - számolt be a hírről a police.hu.

A járőrök látták, hogy az állat nem tud lábra állni, a sárban folyamatosan elmerülnek végtagjai. A rendőrök kötél segítségével próbálták meg felhúzni a vadat a meredek partoldalon, az azonban a nyakát kihúzta a hurokból. A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság rendőrei – akik egy természetvédelmi őrrel láttak el közös szolgálatot - hajóval siettek segítségükre és a folyó felől segédkeztek a mentésben. A sérült őzgidát közös erővel kiemelték a sárból, a vadőr az állat ellátásáról, elszállításáról gondoskodott - olvasható a rendőrség honlapján.

Polgármestert választottak Bölcskén

Újraválasztották Baranya István korábbi független polgármestert a Tolna megyei Bölcskén vasárnap, időközi önkormányzati választáson, amelyet önfeloszlatás miatt rendeztek.

Girst Julianna, a helyi választási iroda vezetője (hvi) elmondta: a két független polgármesterjelölt közül Baranya István 918, Tomolik János 449 szavazatot kapott. A hat képviselői mandátumért 15 jelölt indult, a képviselői szavazatok számlálása vasárnap késő este még tartott.

A 2780 lakosú, Pakshoz közeli településen élő 2237 választásra jogosult közül 1384-en voksoltak, ami 61,9 százalékos részvételi arányt jelent; 17 szavazat volt érvénytelen - tette hozzá a hvi vezetője. Baranya István 32 éves közgazdász, 2014-től volt Bölcske polgármestere. A községben április 27-én döntöttek a testület feloszlatásáról, amelyet az akkori hat képviselő közül öten támogattak, egy testületi tag és a polgármester szavazott ellene.