Simicska széttrollkodja a plakáttörvényt

Publikálás dátuma
2017.08.08 07:03
Eltűnnek a közterekről „a nép nem betiltható, de a kormány leváltható” feliratú hirdetések. Fotó: Hárs Kata
Fotó: /

Könnyedén kijátszhatóvá vált a júniusban elfogadott, lex Simicskaként elhíresült plakáttörvény. Ráadásul úgy tűnik, épp a célszemély, Simicska Lajos korábbi fideszes gazdasági háttérember "hekkeli meg" a jogszabályt a leghatásosabban. Eltűnnek ugyanis a közterekről „a nép nem betiltható, de a kormány leváltható” feliratú hirdetések, helyükön, a Mahir Cityposter Kft. felületein a béruniót népszerűsítő kampány indult. A felirat szó szerint: „Bérunió - európai polgári kezdeményezés”. Tőle balra plakáttól függően kétféle szöveg szerepel: „Európával az európai bérekért”, illetve „Mindenki a szülőföldjén boldogulhasson”.

A szlogenek rímelnek a Jobbik béruniós kezdeményezésére, a párt azonban állítja: hivatalosan nincs köze a kampányhoz. A Magyar Nemzet az újabb kampány kapcsán ugyanakkor azt írta: Puskár Anett, a Mahir tanácsadójának tájékoztatása szerint a múltkorihoz hasonlóan társadalmi célú üzenetekről van szó, amelyek megrendelő megbízásából kerültek ki a felületekre. Márpedig a hirdetési cégek, így a Mahir alapelvei szerint magánszemélyekről nem adnak ki információkat. Mindez tehát a plakáttörvény meghekkelése: a reklám szövege ugyanis lényegében a Jobbik augusztus 20-i kezdéssel meghirdetett, az európai béruniót szorgalmazó aláírásgyűjtési kampányát népszerűsíti.

Már az előző, rejtélyes plakátok megjelenésekor felröppent a hír: Orbán Viktor az atv.hu forrásai szerint elégedetlen, mert kijátszható a politikai botrányok közepette elfogadott plakáttörvény. Noha Szita Károly fideszes kaposvári polgármester korábban azt is állította, ősszel újabb szigorításra lehet szükség, a portálnak kormánykörökből tagadták, miszerint már vizsgálják az esetleges módosítást, hogy a maradék kiskapukat is bezárják.

Szerző
2017.08.08 07:03

Távozik a Zoom.hu főszerkesztője

Publikálás dátuma
2018.09.24 16:58

Fotó: /
Szeptember végével távozik a Zoom.hu-tól Kustánczi Norbert főszerkesztő, aki a digitális újságírásban szerzett tapasztalatait ezentúl más területeken kívánja kamatoztatni - közölte a Zoom.hu.
portál közlése szerint a főszerkesztő távozása saját döntése, személyes ambíciója. A főszerkesztői feladatokat 2018. október 1-től megbízott főszerkesztőként a lap eddigi főszerkesztő-helyettese, Farkas Csilla veszi át, aki a Zoom.hu-hoz érkezését megelőzően, 2013 és 2017 között a 24.hu felelős szerkesztőjeként dolgozott. 
2018.09.24 16:58

„Szopófantomok kísértettek” - a parlamentben

Publikálás dátuma
2018.09.24 16:36

Fotó: Népszava/
Burány Sándoré az érdem a nyelvújításért.
Új kifejezéssel „gazdagodott” a magyar politikai retorika Burány Sándornak köszönhetően. Az MSZP-s képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén a kőbányai droghelyzetről kérdezte Kontrát Károly belügyi államtitkárt, amikor a dizájnerdrogok miatt a kerületben tarthatatlanná váló helyzetet azzal ecsetelte, hogy „korábban nem fordulhatott elő, hogy a villamoson egy utast egy drogos kábítószeres fecskendővel szúrjon meg, korábban Kőbányán éjszaka nem kísértettek szopófantomok, mint napjainkban”. Ezzel arra az interneten terjedő videóra utalt, amin egy bedrogozott férfi éppen a nyílt utcán végez orális szexet. Az MSZP-s és DK-s képviselők közül többen felnevettek, a válaszadó belügyi államtitkár faarccal darálta le, hogy a rendőrség megerősített utcai jelenléttel próbálja kezelni a helyzetet. Burány Sándor kérdésünkre azt mondta, szívesen nevezné magát nyelvújítónak, de a kifejezést közösségi fórumokon látta. „Ott ez a neve ennek a jelenségnek, nevezzük nevén a dolgokat” - mondta.
2018.09.24 16:36