Belefullad a túlórákba a magyar rendőrség

Publikálás dátuma
2017.08.09. 13:50
Rendőrök a Városligetben Illusztráció: Vajda József
Óriási leterheltség alatt áll a magyar rendőrség: összesen 1,68 millióval több túlórát teljesített 2017 első félévében a hivatásos állomány, mint a menekültválság kezdetén, azaz 2015 első félévében. Így az egy rendőrre jutó túlórák száma elképesztő mértékben, két év alatt 87,5-ről 131,9-re nőtt – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter Demeter Márta független parlamenti képviselőnek adott írásbeli válaszából.

A Magyar Nemzet által idézett adatok szerint a 2015–2017 közötti időszakban 30 328-ról 32 870-re nőtt a rendőrök létszáma. A növekedés tavaly volt a legnagyobb, egy év alatt 1678 új egyenruhás került a testületbe. Idén nyárra pedig újabb 856 fővel bővült az állomány, döntő részben az országos toborzási kampány után határvadászként felvettekkel, azonban mindez kevésnek bizonyult. Az illegális határátlépők feltartóztatására kivezényelt rendőri állomány növekedésével párhuzamosan hatalmas ütemben nőtt a túlórák száma. Jellemző adat, hogy míg 2014-ben összesen 5,53 millió órányi túlórát teljesítettek a rendőrök, addig 2016-ban már 8,44 milliót.

A túlórák növekedésével drasztikusan nőttek a költségek is. 2014-ben még csak 7,53 milliárd forint ment el a hivatásos állomány túlszolgálatára, az összeg 2015-ben 13,47 milliárdra ugrott, majd 2016-ban pedig csúcsot döntve, 16,57 milliárdnál állt meg. Csak az idei év első felében már 11,1 milliárd forintnál, azaz 4,33 millió túlóránál tartunk. Pedig a Bakondi György miniszterelnöki tanácsadó által múlt héten közölt, legfrissebb adatok szerint az illegális határátlépési kísérletek, illetve a menedékkérők száma is drasztikusan visszaesett 2015–2016-hoz képest. Míg 2015-ben több mint 177 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, addig 2016-ban 29 432-en, 2017-ben pedig mindössze 2226-an.

Demeter Márta ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a lapnak: a számokból az látszik, hogy a propagandaérdek továbbra is előnyt élvez a közrendvédelmi feladatokkal szemben.

Szerző

Merénylet Párizsban - Katonák sérültek, ketten súlyosan (videó)

Publikálás dátuma
2017.08.09. 13:38
FOTÓ: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP
Járművel hajtott francia katonák közé egy ismeretlen Párizs Levallois-Perret nevű elővárosában szerda reggel, hat katona megsérült, közülük ketten súlyosan - tudatta a párizsi rendőrség.

A francia sajtó szerint a katonák az Opération Sentinelle keretében teljesítettek szolgálatot, ez a hadművelet az, aminek keretében a 2015-ös párizsi terrortámadás óta fokozott készültségben tartják a rendőrség mellett a francia hadsereget is, és fegyveres katonák járőröznek a francia nagyvárosokban.

A sötét színű jármű - szemtanúk elmondása alapján valószínűleg egy BMW - elhajtott a helyszínről. A hatóságok elemzik a térfigyelő kamerák felvételeit, és nagy erőkkel keresik az elkövetőt. Az autó vezetője minden jel szerint szándékosan hajtott a Sentinelle terrorellenes hadművelet keretében járőröző katonák közé, de a támadó indítékát egyelőre nem ismerik - mondta egy rendőrségi forrás.

A francia főváros északnyugati peremén fekvő Levallois-Perret polgármestere a BFMTV-nek elmondta: a jármű egy szűk zsákutcából hajtott ki és hirtelen, nagy sebességgel rohant bele a laktanyájukat éppen elhagyó katonák csoportjába. "Minden kétséget kizáróan szándékos támadásról van szó" - mondta Patrick Balkany.

Franciaországban folyamatosan magas fokú riadókészültség van érvényben, miután az utóbbi két évben több mint 230 embert öltek meg iszlamista ihletésű támadásokban - emlékeztet az atv.hu. A legutóbbi merényletek, illetve merényletkísérletek kifejezetten a francia biztonsági erőket vették célba Párizs jól ismert, jelképes helyszínein: a Champs-Élysées sugárúton, a Louvre közelében, illetve a Notre Dame katedrálisnál.

Szerző
Frissítve: 2017.08.09. 13:56

Összecsapás a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Publikálás dátuma
2017.08.09. 13:12
A kép illusztráció! FOTÓ: Shutterstock
Komoly vitákat gerjesztett a vízi turizmus tervezett fejlesztése Mezőtúron. A vízi sportok szerelmesei és a háborítatlan természet kedvelői csaptak össze, s úgy tűnik, egyelőre utóbbiak akarata érvényesül – írja a szoljon.hu.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezdeményezésére a természetvédelmi hatóság a Hortobágy­Berettyó folyó Mezőtúr belterületi, vasúti híd és közúti híd közötti szakaszát, valamint a közúti híd alatti 700 méteres szakaszát a töltés lábáig terjedő hullámtérrel együtt augusztus 15-ig átmenetileg védett természeti területté nyilvánította.

Ezzel együtt jár, hogy az adott szakaszon közlekedő vízi járművek maximum öt kilométeres sebességgel haladhatnak. Mindez azt jelenti, hogy a folyó városi szakaszáról szinte teljesen kiszorulnak a vízi sportok kedvelői.

Pedig az utóbbi évek során egyre pezsgőbbé vált az élet a vízparton. Sárkányhajóversenyt, jet ski bemutatókat, vízparti fiesztát szerveztek a nyári időszakban, s az ilyen rendezvények rendkívül sok látogatót vonzottak. A fejlemények nemrégiben a város képviselő-testülete elé is eljutottak.

– A közelmúltban érkezett hozzánk egy kérelem, amelynek a lényege az volt, hogy a képviselő-testület egy jet ski pálya kiépítését támogassa a Hortobágy-Berettyó-főcsatornán – mondta el a lapnak Herczeg Zsolt polgármester.

Az a döntés született, hogy általánosságban a mezőtúri turizmust, a vízi sportokat támogatja a testület, de a jet ski pálya kijelöléséhez nem járulunk hozzá.

A védetté nyilvánítás oka egyébként a fokozottan védett fattyúszerkő (Chlidonias hybrida) és a szintén fokozottan védett kormos szerkő (Chlidonias niger) párok zavartalan fészkelésének védelme.

A fattyúszerkő százezer, a kormos szerkő kétszázötvenezer forintos természeti értékkel szerepel az idevágó jogszabályban. Az átmenetileg védetté nyilvánított területen tilos minden olyan tevékenység végzése, amely a fokozottan védett fattyúszerkő- és a szintén fokozottan védett kormos szerkő-párok fészkelését zavarja, egyedeit, lettevékenységét veszélyezteti, károsítja - emlékeztet a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál.

Szerző