Előfizetés

Márton Anita - Parádés ezüstérem

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.08.10. 01:00
Fotó: DPA/Sven Hoppe
Márton Anita az utolsó sorozatban elért 19,49 méteres eredménnyel a második helyen végzett súlylökésben a londoni atlétikai világbajnokságon.

Szakadó esőben, nagyon nehéz körülmények között rendezték a női súlylökés döntőjét. Márton Anita az első sorozatban 18,50-nel kezdett és negyedik volt, a másodikban 18,89-cel már második volt, a harmadikban 18,65 métert lökött, és harmadikként zárta az első szakaszt, ami után nyolcan maradtak a tizenkettes mezőnyből. A negyedik sorozatban 18,33, az ötödikben 18,54 következett, és a magyar atléta visszaesett a negyedik helyre. A legendás utolsó sorozatban - ahol többször ért már el legjobb eredményt - Márton túlnőtt önmagán, és 19,49 méteres dobással odaért a második helyre, megelőzve az olimpiai bajnok Michelle Cartert. A győzelmet a kínai Li-csiao Gong szerezte meg 19,94 méterrel, aki ebben az évben minden versenyt megnyert, ahol elindult.

Ezekiel Kemboi, minden idők legeredményesebb akadályfutója a szám kedd esti döntője után bejelentette, hogy többet nem versenyez ezen a távon és a jövőben az utcai futásra koncentrál. A 35 éves kenyai sztár utolsó vb-jén 11. lett. „Nem vagyok csalódott, örülök, hogy részt vehettem a nyolcadik világbajnokságomon"– jelentette ki Kemboi.

Ő az egyetlen, aki sorozatban hét világbajnokságon szerzett érmet, 2003-ban, 2005-ben és 2007-ben egyaránt ezüstöt, majd 2009-ben, 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben aranyat. Kemboi a 3000 méteres akadályfutás egyetlen többszörös világ- és olimpiai bajnoka, ugyanis a 2004-es athéni és a 2012-es londoni játékokon is diadalmaskodott.

„Hosszú karrier áll mögöttem. Kipruto még 10 éves sem volt, amikor megnyertem az első nagy címemet" – utalt Kemboi a kedden vb-t nyert honfitársára, a 22 éves Conseslus Kiprutóra, aki már 40 méterrel a cél előtt elkezdte ünnepelni a sikerét, miközben üldözője, a marokkói Szufiane Elbakkali csak pár méterrel volt mögötte.

A szám legendás alakjának, Kemboinak konkrét tervei vannak a jövőjével kapcsolatban, két héten belül már egy 10 kilométeres utcai versenyen áll rajthoz, decemberben félmaratonit, jövő áprilisban pedig maratonit szeretne futni.

A férfiak 800 méteres döntőjében meglepetésre a francia Pierre-Ambroise Bosse győzött, a 25 éves atléta junior Eb-t nyert korábban, a felnőttek között egy Eb-bronz volt az eddigi legjobb eredménye. A második helyen is európai futó, a lengyel Adam Kszczot végzett, aki eddig fedett pályán jeleskedett: a dohai vb-n bronzérmes lett, a párizsi Eb-t (még 2011-ben) megnyerte. A harmadikként beérő kenyai Kipyegon Bett sem lehetett csalódott, a 19 éves sportoló tavaly megnyerte ezen a távon az U20-as világbajnokságot, a felnőttek között bronzzal zárta első kiemelkedő versenyét.

A férfi 400 méteres síkfutás döntőjében elmaradt a meglepetés, a riói olimpiai bajnok dél-afrikai Wayde van Niekerk közel fél másodperc előnnyel győzött a bahamai Steven Gardiner és a katari Abdalelah Harun előtt. A rajtnál csak heten voltak, a botswanai Isaac Makwala ugyanis ételmérgezést kapott a szállásán, ezért vissza kellett lépnie. Ebben a számban nem került európai futó a fináléba.

A férfi rúdugrást Sam Kendricks nyerte, az amerikai hadsereg alhadnagya a lengyel Piotr Liseket utasította maga mögé, aki a 2015-ös pekingi vb-n bronzérmet szerzett, tavaly Rióban negyedik volt. Harmadik lett a 616 cm-rel világcsúcstartó francia Renaud Lavillenie, aki Eb-n fedettpályán 2009, szabadtéren 2010 óta nem talált legyőzőre, a 2012-es londoni olimpiát megnyerte, Rióban második volt. A 30 éves Lavillenie szabadtéri világbajnokságokon 2009. óta mindig dobogós, de nyernie még nem sikerült, egy ezüst mellett négyszer volt bronzérmes, fedettpályán két vb-arany tulajdonosa.

A női gerelyhajítóknál a kétszeres olimpiai bajnok cseh Barbora Spotáková bizonyult a legjobbnak.

Házkutatást tartottak Trump volt kampánymenedzserénél

Rajtaütésszerű házkutatást tartott a közelmúltban a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzsere, Paul Manafort virginiai házában. 

A házkutatásra két héttel ezelőtt került sor, ám a közvélemény csupán szerdán szerzett tudomást róla a The Washington Post című lap tudósításából. Manafort szóvivője, Jason Maloni megerősítette a lapinformációt.

A The Washington Post tudósítása szerint a házkutatásról előzetesen nem értesítették a volt kampánymenedzsert. Az FBI munkatársai, akik a Robert Mueller különleges ügyész irányította vizsgálóbizottsággal működtek együtt, kora reggel jelentek meg Manafort Alexandriában - Washington egyik elegáns virginiai elővárosában - lévő házában, és több dokumentumot magukkal vittek.

A házkutatásról szóló információkat sem az FBI, sem Robert Mueller hivatala nem kívánta kommentálni.

Paul Manafort Donald Trump első kampánymenedzsere volt a tavalyi elnökválasztási kampányban. Trump még tavaly nyáron lemondásra késztette őt korábbi orosz és ukrán kapcsolatai miatt. A volt menedzser kapcsolatrendszerét és üzleti ügyeit több kongresszusi bizottság vizsgálja, és a feltárásban részt vesz a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba történt orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság is.

Manafort a kongresszusi meghallgatásokon nem akart részt venni, de megegyezett a vizsgálóbizottságokkal, hogy együttműködik velük. A szenátus igazságügyi bizottságának szóvivője szerdai közleményében tudatta, hogy Manafort eddig több mint 400 oldalnyi dokumentumot adott át a törvényhozóknak. A volt kampánymenedzser a szenátus hírszerzési bizottságát is tájékoztatta, a többi között arról az orosz ügyvédnővel folytatott találkozóról is, amelyre tavaly, a New York-i Trump-toronyban került sor, Donald Trump vejének és idősebb fiának a részvételével.

Babos Tímea meccset nyert

Publikálás dátuma
2017.08.09. 22:12
Fotó: AFP/Glyn Kirk

Kilenc egymást követő vereség után Babos Tímea ismét meccset nyert, miután 6:4, 6:1-es győzelmet aratott a kanadai Bianca Andreescu ellen (6:4; 6:1) a torontói kemény pályás WTA-verseny 1. fordulójában. A magyar játékos saját honlapján úgy fogalmazott, örül, hogy végre újra győzni tudott. Következő ellenfele a 10. helyen kiemelt lengyel Agnieszka Radwanska lesz.

Kapcsolódó
Babos egy helyet javított