Amerikai elemző: Phenjan "nyerésre áll" Washingtonnal szemben

Publikálás dátuma
2017.08.10. 20:07
Demonstráció a koreai vezetés mellett. FOTÓ: KIM WON-JIN / AFP
Az észak-koreai fegyverkezési program kifinomultabb az eddig feltételezettnél  és Phenjan pillanatnyilag "nyerésre áll" Washingtonnal szemben -  írta csütörtöki  elemzésében a  Foreign Policy című amerikai külpolitikai folyóirat.

Jeffrey Lewis, a kaliforniai Montereyben lévő, nemzetközi tanulmányokkal foglalkozó Middlebury Intézet kutatási igazgatója a tekintélyes folyóiratban fejtette ki álláspontját az ázsiai kommunista ország fegyverkezési programjáról.

Lewis úgy véli, hogy Phenjan pillanatnyilag "nyerésre áll" Washingtonnal szemben, éppen azért, mert több és kifinomultabb fegyverrel rendelkezik, mint azt az amerikai hírszerző szervezetek eddig feltételezték. Állítását saját kutatásaira alapozza.

Észak-Korea eddig öt nukleáris kísérletet hajtott végre, ami elég sok, és a szerző ebből azt a következtetést vonja le, hogy Phenjan nem a napokban, hanem már jóval régebben kifejlesztett ballisztikus rakétára illeszthető nukleáris robbanófejet, s már termonukleáris fegyver kipróbálása felé tart. Az eddigi, kudarccal végződött észak-koreai kísérleteket a szerző nem a fegyverkezési program fejletlenségének, vagy elmaradottságának tulajdonítja, hanem - egy meg nem nevezett észak-koreai menekültre hivatkozva - azt állítja, hogy ezek magyarázata abban rejlik: Phenjan rögtön a viszonylag fejlett nukleáris robbanófejek kifejlesztésébe fogott és viszonylag kevés plutóniumot használt fel ehhez Jeffrey Lewis modellezte az észak-koreai kísérletek helyszíneit: ezek magas hegyek alatti alagutak, és ezért nem mérhető pontosan az azokban végrehajtott nukleáris robbantások nagysága. A kutató szerint éppen ezért feltételezhető, hogy Phenjan jóval sikeresebb kísérleteket hajthatott végre, mint azt korábban a szakértők megbecsülték.

"Az a tény, hogy Észak-Korea a szokásosnál kevesebb hasadóanyagot használt robbanófejeihez, arra enged következtetni, hogy több atomfegyvere van, mint feltételeztük" - szögezi le Lewis, hozzátéve, hogy a jongbjoni reaktorban változatlanul folyik plutónium előállítása.

Az amerikai kutató szerint "komolyan kell venni", hogy Észak-Korea ismeretlen nagyságú kapacitással rendelkezik magasan dúsított urán előállítására. "Ennek felmérése nélkül csak találgatni lehet, hogy mekkora az ország atomfegyver-készlete. De 60 nukleáris robbanófej sem hangzik képtelenül soknak" - hangsúlyozza Lewis. Az atomfegyverek elterjedésével és ennek megakadályozásával foglalkozó kutató szerint a nagy kérdés most az: vajon az Egyesült Államok képes-e rávenni Észak-Koreát fegyverkezési programja feladására, vagy legalább befagyasztására. A szerző szerint nincs elfogadható katonai megoldás, csakis tárgyalással oldható a feszültség.

A The New York Times című napilap egyébként csütörtöki számában éppen arról írt, hogy Washington ellentmondásos jelzéseket küld Észak-Koreával kapcsolatos politikájáról, a Trump-kormányzat tagjai megosztottak a követendő politikát illetően. A lap utalt arra, hogy egymástól eltérően nyilatkozott Donald Trump elnök, Rex Tillerson külügyminiszter és a védelmi tárca irányítója, James Mattis.

Szerző

Emeletes busz ütközött egy üzletnek Londonban - Videó és fotók!

Publikálás dátuma
2017.08.10. 19:45

Több utas megsérült, amikor egy emeletes busz egy üzletnek ütközött Londonban. Két utas a jármű felső emeletén rekedt, őket a tűzoltóknak kellett kiszabadítaniuk a roncsból. A baleset Lavender Hillen történt, közel a legforgalmasabb brit közlekedési csomópontként emlegetett Clapham Junctionhöz. Kattinston a képre a többiért! Fotók: AFP/ Daniel LEAL-OLIVAS 

Szerző

Ilyen Európát akartunk? - Több mint egymillió rabszolga

Publikálás dátuma
2017.08.10. 19:32
AFP fotó
A hajón Európába érkező menekültek elképesztően nagy arányát, 70 százalékát használják ki, rabolják el, zsarolják, vagy kényszerítik például szexmunkára a bűnözői körök – áll az ENSZ szakosodott szervezete, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetet jelentésében.

Több mint százezer menekült Európába érkezésével soha annyian nem voltak még kitéve a kizsákmányolás veszélyének a térségben, mint idén – mutat rá a 167 országot vizsgáló tanulmány, a Global Slavery Index. Az elemzés szerint az EU-ban több mint 1.2 millióan élhetnek gyakorlatilag rabszolgasorban.

A 28 tagállamot is vizsgáló összesítés szerint a legveszélyeztetettebbek a mezőgazdaságban és az építőiparban alkalmazott menekültek. Elsősorban a fő belépési pontoknak számító országokat vizsgálták, mint amilyen Románia, Görögország, Olaszország, Ciprus vagy éppen Bulgária - tudósít az Euronews.

Szerző