Egyharmad

Újabb Bözsi nénik kerestetnek. Emlékezhetünk, országos hírűvé vált az a nyugdíjas asszony, akit Nagygécen keresett fel májusban a kedves vezető. Csak azért, hogy elmondhassa neki, az év végén személyesen emeli fel a nyugdíjakat. Cserébe pedig megkapta, hogy ha minden évben lenne választás, Bözsi néni mindig rá szavazna, nem pedig a Gyurcsányra, aki még a 13. havi nyugdíjat is elvette. Az már kisebb figyelmet kapott a kormányzati propagandában, hogy az idős hölgy néhány hét múlva rájött, csak arra kellett, hogy mutogassák, de segíteni nem akarnak neki, kiforgatták a szavait és összevágták a róla készült felvételt.

Akárhogyan is, a Bözsi nénik sokkal hatásosabbak lehetnek, mint megannyi kormányzati nyilatkozó. Pedig a héten is bevetették a "nagyágyúkat", Hidvéghi Balázst, a Fidesz kommunikációs igazgatóját és Nyitrai Zsolt képviselőt (a többiek bizonyára szabadságon vannak). Az ő dolguk volt, hogy lerántsák a leplet a Jobbikról - amely nem tiszteli a nyugdíjasokat -, és egyúttal bizonygassák, a hatalom viszont nagyon is. A kormány továbbra is elkötelezett a nyugdíjasok anyagi és erkölcsi megbecsülése iránt - hangzott el és a szavak ez esetben nyilván mindennél többet érnek. Vagyis ne a szemünknek higgyünk...

Vona Gábor, a Jobbik elnöke kétségkívül feladta a magas labdát, amikor azokról a szépkorú hívekről beszélt, akik mindent elhisznek Orbánéknak és ennek bármikor készek hangot is adni. Ebből aztán - a jól bevált recept szerint - a kormányzati propaganda általánosító következtetéseket vont le. Hiszen közeleg a választás és a nyugdíjasok voksaira mindenkinek nagy szüksége lenne. Az urnákhoz járulók durván egyharmadát ugyanis ők jelentik. Olyan emberek, akik egy ledolgozott élet után gyakran nevetséges összegekből kénytelenek tengődni. Ha sikerül őket a jelenlegi hatalom mellé állítani, azzal nyert ügyük lehet. Az eszközökben és a módszerekben ezúttal sem válogatnak.

Várják tehát a Bözsi néniket, akik minden évben tényleg megválasztanák Orbán Viktort. Röfi sem akadály. Na, helló.

Szerző
2017.08.12 08:05

Kiderülhet, milyen szerződéssel használták Hosszúék a Duna Arénát

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:38
A Duna Aréna egyik versenymedencéje
Fotó: Népszava/ Németh András Péter
Ki kell adnia a vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft-nek azokat szerződéseket, amiket Hosszú Katinka és Shane Tusup cégével kötöttek; az ügyben eljáró bíróság félmilliós pénzbírságot is kirótt a szervezőre.
Ki kell adnia azokat szerződéseket budapesti vizes vb szervezőinek, amiket az Hosszú-Tusup tulajdonban álló Iron Corporation-nel kötöttek az irdatlan mennyiségű közpénzből épített Duna Aréna használatára – idézi az ügyben hozott, nem jogerős bírósági döntést a 24.hu. A portál hozzáteszi, a szervező céget 500 ezer forintos pénzbírsággal is sújtották, mert korábban tagadta, hogy birtokában vannak ilyen megállapodások.
A lap emlékeztet rá, hogy az elsőfokú bírósági döntést 16 hónapos szélmalomharc előzte meg, melynek során hasztalanul próbálták kikérni, megszerezni a szerződéseket.
 „Első körben egyszerűen figyelmen kívül hagyták megkereséseinket, az adatvédelmi hatóság jelentését, az eljárást. A második fordulóban, immár a per során érveltek azzal, hogy a Bp2017 Kft. nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete pedig nem költségvetési forrás, így független gazdálkodása során szerzett bevételei elvesztették közpénzjellegüket. Hivatkoztak arra is, hogy adatigénylésünket túlságosan általánosan fogalmaztuk meg. A harmadik lépcsőben az következett, hogy a Bp2017 Kft. nem is kötött ilyen szerződéseket” - sorolják a cikkben.
Hozzáteszik, bíróság mindent figyelembe véve alaposnak találta a 24.hu kérelmét, mivel a Bp2017 Kft. minden kétséget kizáróan közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek ráadásul közfeladatot kellett ellátnia a vb megszervezésével. A megbírságolt Kft. ugyanakkor fellebbezett az ítélet és a pénzbírság ellen is, így az eljárás másodfokon folytatódik.
Az ügy tavaly márciusban kezdődött, akkor kapott nyilvánosságot, hogy Darnyi Tamás úszóiskolájának nem maradt hely a közel 50 milliárdból megépített Duna Arénában, míg Hosszúéké megkapta a létesítményt.
2018.07.23 10:38

Orbán Montenegró elnökével találkozik

Publikálás dátuma
2018.07.23 10:17

Fotó: MTI/EPA/ BORIS PEJOVIC
Hétfőn a montenegrói elnökkel vacsorázik, kedden Dusko Markovic kormányfővel tárgyal Orbán, aki épp csak visszatért izraeli látogatásáról.
Hivatalos látogatásra Montenegróba utazik hétfő délután Orbán Viktor miniszterelnök, este pedig munkavacsora során találkozik Milo Djukanovic elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő kedden Podgoricában megbeszélést folytat Dusko Markovic miniszterelnökkel és Ivan Brajovic parlamenti elnökkel.
Orbánnak sűrű napjai vannak, hiszen csak nemrég ért haza Izraelből, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval, és sokak nemtetszése ellenére ellátogatott a Jad Vasem holokauszt múzeumba – emiatt még néhány tüntetővel is szembe kellett néznie. Montenegróban valószínűleg barátibb fogadtatásra számíthat, hiszen a 600 ezres országban komoly kereskedelmi és diplomáciai partnernek tekintik Magyarországot. A virágzó kapcsolatokat az Index korábbi összefoglalója mutatta be – a cikk szerint Montenegró legnagyobb bankja, a Crnogorska Komercijalna Banka ad Podgorica is magyar kézben van, az ország legjobb szállodája, Herceg Noviban található Sun Resort szálló pedig Mészáros Lőrinc tulajdona. 
2018.07.23 10:17
Frissítve: 2018.07.23 10:39