Gyerekbántalmazás: vétett az igazgató

Súlyos visszásságot okozva, a hatáskörét túllépve gyakorolt nyomást egy szülőre az az iskolaigazgató, akinek az anyuka noha jelezte, hogy gyermekét bántalmazták a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskolában, ahelyett, hogy kivizsgálta volna a bejelentést, informálisan eltanácsolta a gyermeket az iskolából - állapította meg az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint az ombudsmani vizsgálat feltárta, az igazgató azért nem indított vizsgálatot, mert az anya a bántalmazásról nem nyújtott be külön beadványt, a panaszának csak a szülői értekezleten adott hangot.

A gyereket az iskola egyik tanára bántalmazta. Bár a közleményben nem említik meg, pontosan mi történt, a veresegyházi intézményről korábban is terjedtek hasonló hírek, egy édesanya épp a bántalmazások miatt vette ki gyerekét, egy másik szülő pedig arról számolt be, hogy egy tanár úgy meghúzta hétéves kislánya fülét, hogy felrepedt a bőre.

Az ombudsman hangsúlyozta: az emberi méltósághoz való jog a köznevelés intézményeiben is mindenkit, tehát a gyermeket is megilleti. Tiltott a tanulók testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetése.

Székely László ombudsman megállapította, hogy az igazgató nem tisztázta a tudomására jutott eset körülményeit, még azt sem, hogy az egyáltalán megtörtént-e. Ez a mulasztás sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Felszólította az iskolavezetőt a jogszerű eljárások feltétlen követésére, így arra is, hogy már a bántalmazás gyanúja esetén is szükséges annak kivizsgálása és arra is, hogy tartózkodjon az eltanácsolás alkalmazásától.

Szerző

Múltunk - Teljesíti exporttervét az élelmiszer-gazdaság

Publikálás dátuma
2017.08.15. 07:15

Népszava, 1987. augusztus 15.

A mezőgazdasági és az élelmiszeripari termékek továbbra is fontos szerepet játszanak a népgazdaság konvertibilis exportjában, az ágazat részesedése — 1987. I. félévében — megközelítette a 28 százalékot — állapították meg nemrég a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumban. Örvendetes tény, hogy az egyik legfontosabb szakágazatban — a húsiparban — a konvertibilis kivitel lényegében a terv szerint alakult. A rubelelszámolású export első félévi eladásai az alapvető cikkcsoportokban meghaladták az államközi egyezményekben rögzített kötelezettségek időarányos részét. Egyedül a szárazáruknál tapasztalható lemaradás.

Mindezek ellenére a húsipari termékek kivitelét ma is számos nehézség hátráltatja. Ilyen tényezőnek számít például a dollár alacsony árfolyama, a szállítási ütemtelenségből adódó készletezési költségtöbblet, továbbá az, hogy egyes árukból nem áll rendelkezésre időben elegendő mennyiség. Kedvező jel ugyanakkor, hogy a szovjet piacon nagy sikert arattak az úgynevezett starteres szalámik: a Tea, a Budapest és a Favorit.

A baromfiipar a nem rubel-elszámolású exportárbevételének 45 százalékát realizálta az első hat hónapban. A rubeles kötelezettségeinek teljes mennyiségben megfelelt. A legjelentősebb baromfiipari cikkeknél, a csirkénél kedvezőtlenül befolyásolta a forgalmat, hogy a Közel-Keleten nem sikerült a II. negyedévben jelentősebb tételeket eladnunk. Nehézséget jelent a darabolt csirke árának májusban bekövetkezett jelentős csökkenése, aminek oka a Közös Piacon belüli nagyarányú túltermelés.

A hűtőipar számára továbbra is nagy nehézséget jelent a zöldborsó értékesítése, ugyanakkor igen élénk érdeklődés tapasztalható a málna, az eper és a ribiszke iránt. A rendkívüli meleg miatt terméskiesések kétségessé teszik a kitűzött célok maradéktalan megvalósítását.

Szerző
Témák
múltidéző

Tarlósnak csak a Népszava ütésére futotta

Publikálás dátuma
2017.08.15. 07:09
Nem reagált, csak rátámadt lapunkra. FOTÓ: Molnár Ádám

 "Eszem ágában sincs meneszteni Dabóczi Kálmánt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatóját" – mondta a Magyar Nemzetnek Tarlós István lapunk értesülését cáfolni igyekezvén. A főpolgármester hozzátette: az online bérletértékesítési rendszer kudarcáért nem tartja felelősnek a BKK menedzsmentjét, hiszen a fővárosi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló közlekedésszervező társaság csupán felhasználó volt. "A szoftver tulajdonosa a T-Systems volt, ahogy a rendszer hibáját vitatott körülmények között jelző 18 éves fiatal ügyében is a magáncég tett feljelentést, nem pedig a BKK" – védekezett Tarlós.

A főpolgármester ezután a Népszavára támadt: „ahogy én sem mondom meg a lap főszerkesztőjének, hogy éppen melyik újságírót rúgja ki, elvárom, hogy nekem se mondják meg, hogy melyik fővárosi társaságnak ki legyen a vezetője, főként nem, hogy kit és mikor váltsak le.” Noha mi másként emlékszünk Tarlós "közbenjárásai" ügyében, ez az "érvelés" azért is érdekes, mert lapunk ezúttal is kérdésekkel fordult a Főpolgármesteri Hivatalhoz, ám cikkünk megjelenése előtt nem tartották fontosnak a válaszadást, így nem is cáfolták értesüléseinket. A kormányoldalhoz közel álló forrásunk szerint Dabóczi hamarosan igenis távozni kényszerül a tömegközlekedési vállalat éléről, a menesztés időpontja azonban egyelőre kérdéses.

Tarlós ugyanakkor a botránysorozat esetleges következményeiről csupán azt mondta: az általa az ügyben kért és helyettese, Szeneczey Balázs által elrendelt belső vizsgálat még tart, augusztus 30-án pedig valóban ülést tart a Fővárosi Közgyűlés, ám "annak napirendjét sem az újságírók, hanem ő állítja össze".

Szerző