Előfizetés

Gyerekeket fenyeget a kolerajárvány

Publikálás dátuma
2017.08.15. 07:36
Fotó: AFP/Mohammed Huwais

Jemenben több mint félmillió embert fertőzött meg, s közel kétezer halálos áldozatot követelt a kolerajárvány az elmúlt négy hónapban – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfői közleményéből. A polgárháború sújtotta országban rendkívül rossz az egészségügyi helyzet, tiszta vízhez jutni is kihívás, ami nagyban segítette a járvány gyors terjedését. A Yahoo beszámolója figyelmeztet: a gyerekek a legkiszolgáltatottabbak, ezt jelzi az is, hogy a halálos áldozatok több mint 25 százaléka kisgyerek.

Etikátlan mentő körülmények

Publikálás dátuma
2017.08.15. 07:19
Fotó: Shutterstock

Hatalmas felháborodást váltott ki orvosok körében a Magyar Orvosi Kamara (MOK) országos etikai bizottságának jogerős döntése, mely szerint fél évig nem praktizálhat az az onkológus nőgyógyász, aki nem egyszer kért pénzt gyógyíthatatlan betegektől – operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot. Tetteiért tavaly két év börtönbüntetésre ítélte – öt évre felfüggesztve – a Veszprémi Törvényszék, de a MOK területi etikai bizottsága első fokon – kétszer is – pusztán megrovásban részesítette, azaz tovább praktizálhatott.

Most a hvg.hu megszerezte az onkológus nőgyógyász ügyében született jogerős etikai ítéletet is, mely szerint a MOK területi etikai bizottsága mentő körülményként figyelembe vette többek között azt, hogy az orvos mindenképpen elvégezte a szükséges beavatkozásokat a betegeken, függetlenül attól, hogy eleget tettek-e a fizetési felszólításoknak, követeléseknek, vagy sem. Arra is emlékeztettek, hogy a hosszú éveken át tartó büntetőeljárás ,,önmagában is súlyos terhet jelentett” az orvosnak.

Megírtuk: a MOK országos etikai bizottsága - a botrány hatására - végül az orvos eltiltása mellett döntött. A jogerős etikai ítélet megszületése után az érintett veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója felmentette a munkavégzés alól a nőgyógyászt.

Gyerekbántalmazás: vétett az igazgató

Súlyos visszásságot okozva, a hatáskörét túllépve gyakorolt nyomást egy szülőre az az iskolaigazgató, akinek az anyuka noha jelezte, hogy gyermekét bántalmazták a veresegyházi Gyermekliget Általános Iskolában, ahelyett, hogy kivizsgálta volna a bejelentést, informálisan eltanácsolta a gyermeket az iskolából - állapította meg az alapvető jogok biztosa. Székely László szerint az ombudsmani vizsgálat feltárta, az igazgató azért nem indított vizsgálatot, mert az anya a bántalmazásról nem nyújtott be külön beadványt, a panaszának csak a szülői értekezleten adott hangot.

A gyereket az iskola egyik tanára bántalmazta. Bár a közleményben nem említik meg, pontosan mi történt, a veresegyházi intézményről korábban is terjedtek hasonló hírek, egy édesanya épp a bántalmazások miatt vette ki gyerekét, egy másik szülő pedig arról számolt be, hogy egy tanár úgy meghúzta hétéves kislánya fülét, hogy felrepedt a bőre.

Az ombudsman hangsúlyozta: az emberi méltósághoz való jog a köznevelés intézményeiben is mindenkit, tehát a gyermeket is megilleti. Tiltott a tanulók testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetése.

Székely László ombudsman megállapította, hogy az igazgató nem tisztázta a tudomására jutott eset körülményeit, még azt sem, hogy az egyáltalán megtörtént-e. Ez a mulasztás sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot.

Felszólította az iskolavezetőt a jogszerű eljárások feltétlen követésére, így arra is, hogy már a bántalmazás gyanúja esetén is szükséges annak kivizsgálása és arra is, hogy tartózkodjon az eltanácsolás alkalmazásától.