Hivatalos! - Itthon is találtak rovarirtós tojást

Publikálás dátuma
2017.08.15. 20:57
A kép illusztráció. FOTÓ: Molnár Ádám
A fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszerből, nevezetesen a Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását. A hatóság továbbra is azt javasolja: fogyasszunk magyar tojást.

Német bejelentésre az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett ma délután tájékoztatás arról, hogy egy német vállalat Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékében fipronilt mutattak ki - olvasható a Nébih közleményében.

A termékből Magyarországra is szállítottak egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez. A német vizsgálati eredmények szerint a termékben kimutatható volt a szermaradék, de az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben, így fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A Nébih ettől függetlenül elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását.

A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

A Nébih laboratóriumában folyamatosan zajlanak a célellenőrzéshez kapcsolódó vizsgálatok, elkészültek az első eredmények is. A hivatal szakemberei 4 tétel (1 német és 3 lengyel származású) tojásban mutatták ki fipronil jelenlétét. A szermaradék mennyisége egyetlen esetben sem haladta meg a megengedett értéket. Az érintett tételeket a hatóság zárolja és megteszi a szükséges intézkedéseket.

A Nébih közleményében javasolja, hogy a szennyezési eset lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.

Szerző

Tovább építkezik Budapesten a CEU

Publikálás dátuma
2017.08.15. 20:41
FOTÓ: Molnár Ádám

Folytatja a felsőoktatási törvénymódosítás elfogadását követően, ideiglenesen félbehagyott építkezést a Közép-európai Egyetem (CEU), már zajlanak a munkálatok a Nádor utcában, az intézmény egyik régi épületét renoválják - értesült lapunk. A CEU budapesti terjeszkedését jelentő fejlesztés hat egyetemhez tartozó épületet és egy üres telket érintett a Nádor utca, az Arany János utca, az Október 6. utca és a Zrínyi utca által határolt tömbben, ezek közül az új építmény már 2016 nyarán elkészült, s több régebbi ház is megújult, ám egyes felújítási munkák még tavasszal is zajlottak.

Az, hogy a CEU folytatja a munkát, egyértelműen annak a jele lehet, hogy bizakodóak a Budapesten maradásukkal kapcsolatban. Lapunk kérdéseit ugyanakkor még hétfőn azzal hárították el: amíg a tárgyalások New York állam és a magyar kormány között folyamatban vannak, az egyetem nem kíván nyilatkozni.

Miközben ugyanis Brüsszelnek azt hangoztatja a magyar kormány, hogy kitart a lex CEU-ként elhíresült jogszabály mellett, a hvg.hu szerint a háttérben olyan megállapodásra készül New York állammal, amelyben kifejezetten előzékeny és engedékeny az egyetemmel. A New Yorkkal hamarosan megkötendő megállapodás ugyanis nagyon megengedően fogalmaz - írja a portál, mely ugyan nem hozta nyilvánosságra a dokumentumot, annak alapján azt írta: a New York-i kampuszról szóló kötelezettség mellett csak annyit ír elő, hogy a CEU a magyarországi mellett ott is folytasson "felsőoktatási tevékenységet", ami egy működő amerikai egyetemmel kötendő megállapodással viszonylag egyszerűen teljesíthető. Ráadásul a CEU-nak sietnie sem kell, mert a hírek szerint a törvényben előírt december 31-i határidő is módosul. A portál azt is tudni véli, hogy Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tárgyalások lebonyolításával megbízott helyettes államtitkára és a New York-i kormányzat illetékese még hétfőn is egyeztetett, az aláírásra pedig hamarosan, akár már egy-két héten belül sor kerülhet. Az ugyanakkor kérdés, ez a szándéknyilatkozat minden szempontból biztosítja-e majd a CEU budapesti működését.

Szerző

Szegedi parkolás - Az MSZP válaszolt

Az MSZP közleményében arra reagált, hogy a Fidesz felszólította Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét, hogy mondja el, mit tud a szegedi parkolási botrányról. 

Alább olvashatja az MSZP közleményét.

Reagálás a Fidesz közleményére

Egy 1996 óta működő gyakorlat szerint Szeged életének néhány fontos szereplője, például parlamenti és önkormányzati képviselők munkavégzésükhöz ingyenes parkolási lehetőséget kapnak a parkolási cégtől. Ez a gyakorlat a fideszes városvezetés idején is működött. A cég vezetőjének 50 millió forintig joga van közgyűlési jóváhagyás nélkül döntéseket hozni. Az évente pár tucat darab ingyenes parkolási lehetőség értéke ennek töredéke.

Az utóbbi években ingyenes városi parkolási lehetőséghez jutottak közül többen sorolhatók a Fideszhez, mint az ellenzékhez. Ez nem akadályozza meg a Fideszt és az általa felbérelt álügyvédet, Szabó Bálintot abban, hogy mondvacsinált vádakkal álljanak elő. A vádak nem csak nevetségesek, de pitiánerek is: egy, a közpénzt rendszerszerűen, nagyüzemben lopó párt képviselői beszéltek korábban hűtlen kezelésről, most már kenőpénzről, miközben autóik ingyenesen parkolnak a városban.

Orbánék megfelelő embert találtak erre a feladatra, hiszen Szabó Bálintnak bírósági papírja van arról, hogy notórius hazudozó.

MSZP

Szerző