Előfizetés

Itt vannak! Már robotok vezénylik Verdit is

Publikálás dátuma
2017.08.17. 12:54
Illusztráció/Shutterstock
Mint beszámoltunk róla, a Párbeszéd egy ún. robotadó bevezetését szorgalmazza, hogy az így befolyt összeg segítségével lehessen felkészülni - és hathatós intézkedéseket hozni - arra a nem is oly távoli időre, amikor a robotok átveszik számos munkaerő helyét. A párt szerint az Európai Unió munkahelyeinek több mint a felét veszélyezteti az automatizáció, ezért időszerűnek tartják, hogy a kormány egy robotadó előterjesztését tartalmazó javaslatot nyújtson be az Európai Unió Tanácsának. És tessék, már a karmesterek is aggódhatnak. 

Egy humanoid robot debütál karmesterként szeptemberben egy toszkánai zenekar élén, amely Andrea Bocelli sztártenor közreműködésével Verdi műveit játssza majd - adja hírül az MTI.  A svájci fejlesztésű YuMi nevű robot gesztusai roppant kifinomultak, kifejezőek - mondta el Andrea Colombini, a pisai Verdi Színház igazgatója, ahol a koncertet megrendezik.

YuMi, a svájci ABB vállalat robotja szeptember 12-én vezényli majd a Luccai Filharmonikusokat. A koncertet a Pisában megrendezett első Nemzetközi Robotikai Fesztivál zárógálájaként tartják meg. Az esemény egyik védnöke az ARPA alapítvány, amelynek tiszteletbeli elnöke Andrea Bocelli - ismertette a The Daily Telegraph online kiadása.   A világhírű tenor Verdi Rigolettójából a La donna mobile című áriát énekli majd YuMi vezényletével. Maria Luigia Borsis pedig Puccini Gianni Schicchi című operájából az O mio babbino caro című áriát adja elő a robotkarmester közreműködésével. A debütáló karmesterrobot egy Mascagni-darabot is vezényel az estén.

A robotkarmester fellépését Colombini "hihetetlen előrelépésként" értékelte a humanoid robotok mozdulatainak fejlődésében. "YuMiból igazi segítőtárs lehet" - fűzte hozzá.   Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz. Colombini megjegyezte, hogy a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olyan robotok, mint YuMi azért nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról.  "A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad" - mondta Colombini.

Visszatér az Oscar-díjas rendező

Publikálás dátuma
2017.08.17. 07:50

Az Oscar-díjas Steven Soderbergh (Mellékhatások, Traffic, Erin Brokovich, Ocean’s Eleven és A sebész című sorozat rendezője) korábban úgy nyilatkozott, visszavonul a filmrendezéstől, de szerencsére ez nem igaz. A hazai mozikban jövő héttől látható a Logan Lucky című bűnügyi vígjátéka. 

Ma lenne 40 éves a Planetárium

Publikálás dátuma
2017.08.17. 07:49

A TIT Budapesti Planetárium épületét 1977. augusztus 17-én adták át, az első csillagászati műsort augusztus 20-án mutatták be, sajnos 2016 júniusában a leromlott állaga miatt bezárt. Az épület pontosan félgömb alakú kupolája 23 méter átmérőjű, alapterülete közel 1000 négyzetméter.