Magasabb béreket követelnek a tanárok - Könnygáz a válasz

Rendőrökkel csaptak össze a tüntető tanárok Peruban - tudósít az Euronews. A főváros, Lima utcáin több ezren demonstráltak, hogy magasabb béreket követeljenek. A rohamrendőrök könnygázzal és vízágyúkkal próbálták feloszlatni a tömeget, amikor a tüntetők a kongresszushoz épületéhez értek. Az összecsapás után megszólalt a perui elnök is, aki elítélte az erőszakot, viszont arra kérte a már több mint két hónapja sztrájkoló tanárokat, hogy inkább tanítsanak.

- Ezt iskolások millióit érinti, veszélyezteti a jövőbeli lehetőségeiket, és mély aggodalommal tölti el szüleiket, családjaikat. Éppen ezért szólítom fel a tanárokat arra, hogy térjenek vissza az osztálytermekbe – mondta a perui államfő.

Pedro Pablo Kuczynski egyik legfontosabb kampányüzenete a tanárok bérének emelése volt, ám ebből egy évvel megválasztása után is alig lett valami. A tanárok sztrájkja, az orvosok és a közszféra dolgozóinak tüntetései mintegy harminc százalékkal rontották az államfő támogatottságát.

Szerző

Késsel fenyegetőzve rohant be a közszolgálati rádióba

Publikálás dátuma
2017.08.17. 12:40
Illusztráció/Thinkstock
A férfi túszt is ejtett Hollandiában, amikor behatolt a közszolgálati rádió egyik épületébe. Közel másfél órás rendőrségi műveletet követően letartóztatták, a túsz sértetlenül kiszabadult.

A holland rendőrség tájékoztatása szerint a biztonsági erők a reggeli órákban zárták körbe túszejtés gyanúja miatt az Amszterdam közelében fekvő Hilversumban található épületet, azt követően, hogy egy férfi a létesítmény előtti parkolóban késsel megfenyegetett egy nőt, akit magával ragadva behatolt az épületbe. Sajtóinformációk szerint a férfi az épületben a túsz mellett a rádió egyik alkalmazottját is megfenyegette. Mint közölték, a mintegy másfél órás műveletet követően a férfit elfogták. A túszul ejtett nő nem szenvedett sérüléseket, de vizsgálatra a közeli kórházba szállították. 

A túszejtő szándékai továbbra is ismeretlenek, az adás sugárzása a helyzetre való utalás nélkül mindvégig folytatódott - tették hozzá. A helyi média úgy tudja, az incidens az után történt, hogy a rádióállomás egyik legnépszerűbb lemezlovasa, DJ Giel Beelen bejelentette, 19 év után távozik a rádiótól.

Szerző

Trump ügyetlen pávatánca - Drónfelvétel Charlottesville-ből

Publikálás dátuma
2017.08.17. 11:05
A halálra gázolt fiatal nő, Heather Heyer emléke előtt tisztelegnek Charlottesville-ben - Fotó: Samuel Corum / AFP
Frissítsünk először is memóriát: az elhíresült és azóta elvont fogalommá vált kifejezés eredete egy még 2012-es Orbán-beszéd, amikor Magyarország miniszterelnöke arról értekezett, hogy a Brüsszellel szembeni kívánatos magatartás ez a bizonyos " a diplomáciában ismerős" pávatánc, aminek során az "elutasítást úgy kell előadnunk, mintha barátkozni szeretnénk".  

Minderről persze jut eszünkbe számos rondábbnál rondább gondolat, fogalom és jelző, de most Tump és Charlottesville a téma, ami meglehetősen felkavarta a kedélyeket. A BBC Facebook-oldalán egyre-másra jelennek meg az újnáci őrület ellen fellépő civilek, illetve a szó igazi értelmében polgárok amatőr videói. Ezek között az egyik legnépszerűbb annak az asszonynak a "kisfilmje", aki miután autójában ülve egy ház oldalán megpillantott egy horogkeresztes zászlót, nem volt rest, kiszállt a járművéből és kérdőre vonta a tulajdonost, mondván, ez itt Amerika és nem a náci Németország. Pedig ehhez az öntudatos állampolgári cselekedethez azért kellett kurázsi, látva a Charlottesville-ben történteket, a Ku Klux Klán öltözetben is masírozó, fehér felsőbbrendűséget hirdető gazemberek nem mentek a szomszédba egy kis erőszakért. 

És akkor Trump az ő pávatáncával: 

Mint már szerdán megírtuk, az elfajult, tragédiába torkolló neonáci, illetve a velük szembeszállók - az elnök által baloldalinak minősített - tüntetésről Donald Trump úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők és az ellentüntetők egyaránt felelősek a történtekért. Keddi sajtótájékoztatóján azt magyarázta, hogy végignézte a felvételeket, mégpedig sokkal közelebbről, mint bárki más, és azt kell mondja, hogy az egyik tábor nagyon csúnyán viselkedett, de a másik is rettentően agresszív volt.

 

Valójában Trumpnak lenne mit tanulnia Orbántól, ez ugyanis meglehetősen suta és ügyetlen pávatánc volt, annyira kilógott a lóláb, ha szabad ezzel a képzavarral élnünk. Ugyanis csak az egyik oldalnak fordította azt a szép tollazatot, olyannyira, hogy - ahogy az Euronews beszámol róla -   a Ku Klux Klán egykori vezetője, David Duke köszönetet mondott az Egyesült Államok elnökének bátor kiállásáért.  

A drónfelvétel arról az "akcióról", amikor a "csúnyán viselkedő" fél egyik képviselője belehajt az ellentüntető tömegbe, kivégezve egy 32 éves asszonyt, megsebesítve sokakat. 

Sigmar Gabriel: megengedhetetlen relativizálás

A német külügyminiszter szerint Donald Trump amerikai elnök óriási hibát követett el, és megengedhetetlen módon relativizálta a szélsőjobboldali erőszakot, amikor egyenlőségjelet tett a virginiai Charlottesville-ben szélsőjobb- és baloldali csoportok által elkövetett erőszak közé. Szerző