Megfigyelnek

A kormány most ép arra készül, hogy mindent megtudjon állampolgárairól. Olyan megfigyelőrendszert akar kiépíteni, amely a magánéletünkre is kíváncsi lesz. Mikor, mit csinálunk, hová megyünk, kikkel tartjuk a kapcsolatot, milyen oldalakat és webhelyeket nézünk, hol van a pénzünk, és így tovább. Érdekes lehetne ez fordítva is: ha az állampolgárok tudhatnák, hogy XY miniszter kivel utazik külföldre, a bankelnök kitől bérel lakást, kitől vesz át a főhivatalnok milliókat valamelyik parkolóban... Ez a mindenre kiterjedő megfigyelés mélységesen megalázó és alkotmányellenes is. Ez a tervezett megfigyelés - amit  szeretnének törvényi szintre emelni -, komoly aggodalmakra ad okot, és sajnos az emberek nem fogják fel ennek veszélyességét.

Szerző

Kleinheislerék lemondhatnak a BL-csoportkörről

Publikálás dátuma
2017.08.18. 07:58
A Celtic 5-0-ra nyerte a BL playoff első párharcát a Kleinheisler Lászlót végig szerepeltető Asztana ellen. FOTÓ: PROFIMEDIA/ A

A Kleinheisler Lászlót végig soraiban tudó FK Asztana 5-0-s zakóba szaladt a Celtic vendégeként a labdarúgó Bajnokok Ligája playoff körében. A magyar válogatott középpályás a skótok második találata előtt nagyot hibázott, gólpasszt adott Sinclairnek. A nagy különbség következtében már a jövő heti visszavágó eldőlt, melyik csapat jut a BL-főtáblára. Ám Kleinheisleréknek sem kell szomorkodniuk, mert az EL-csoportkörben folytathatják.

A szerdai játéknap másik magyar érdekeltségű mérkőzésén a Korhut Mihállyal felálló Hapoel Beer-Seva hazai pályán aratott egygólos győzelmet a szlovén Maribor ellen. A Budapest Honvédot búcsúztató izraeli bajnok már a 10. percben hátrányba került, ám még az első játékrészben fordított, és végül 2-1-re győzött. Korhuték így nagy lépést tettek afelé, hogy a tavalyi Európa Liga-csoportkör után a BL-főtábláján bizonyítsanak.

A Napoli parázs csatát vívott a Nice ellen. Az olaszok 2-0-ra győztek Mertens és Jorginho találatával, a franciák pedig 9 emberrel fejezték be a mérkőzést, lévén Koziellót és Pleát is kiállította a játékvezető a meccs hajrájában.

Idegenben szerzett előnyt a Sevilla a Basaksehir vendégeként. A spanyol együttes 2-1-re győzte le a Gael Clichyvel és Emmanuel Adebayorral felálló török ezüstérmest. A horvát Rijeka hiába vezetett az Olympiakosz otthonában, a görög gárda egygólos fórból várhatja a második meccset.

Szerző

Van itt pénz

Interjút adott a labdarúgó NB I-ben újonc Balmazújváros elnöke. Az elmondottakból kiderül, hogy ő a „legcsóróbb” csapat a mezőnyben. Betartja a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSz) ajánlásait, így költségvetése 75 százalékát a szövetségtől kapja, a hiányzó részt szponzorok biztosítják. A jegybevételre nem építhet, az a hideg vízre sem lenne elegendő, hiszen ha telt ház van, akkor sincs háromezer néző a lelátón.

Kiderült az is, hogy egy játékos havi fizetése hétezer euró, míg a biztos csapattagnak tekinthetők egymillió forint körül keresnek havonta. Természetesen jár prémium is, a győzelemért fejenként ezer euró, a döntetlenért ötszáz. Ezen összeg hallatán az átlagpolgár vélhetően felszisszen, de ez csak számunkra tűnik magasnak.

A klub szeretett volna erősíteni, és tárgyalt olyan játékosokkal, akikben lát fantáziát, de ők jobbára csak kispadosok voltak jelenlegi klubjuknál. A többségtől nemleges válasz érkezett, mondván többet keresnek csereként, mintha Balmazújvárosban rendszeresen a pályán lennének.

Aki azt feltételezi, hogy vegetálnak élcsapataink, az téved. Van itt pénz, de ezért nem vár a vezetés a jövedelemhez méltó teljesítményt. Még itthon néha-néha megcsillan valami, ám a nemzetközi porondon a futottak még mezőnyébe tartozunk. A kupákban szereplők beköszönnek, de két héttel később már el is köszönnek.

Az egyik klub vezetője egy őszinte pillanatában azt nyilatkozta, ha nem jön a támogatás „föntről”, akkor pár év múlva bedől a magyar futball. Elképzelhető, hogy igaza van.

Mi lehet a megoldás? Évek óta hiába keressük a választ. Azért mégis jó lenne, ha az átlagosnál lényegesen magasabb jövedelemhez az átlagosnál jobb teljesítmény járulna. Lehet, hogy csak a csodában bízhatunk, de kérdés, létezik-e csoda?