Előfizetés

Hová tűnik el az ukrán lakosság?

Barabás Péter
Publikálás dátuma
2017.08.19. 07:33
Aki teheti, Nyugaton vállal munkát FOTÓ: SHUTTERSTOCK/MAXAL TAMOR

Az utóbbi időben sokasodnak az olyan hírek, amelyek arról tanúskodnak, hogy folyamatosan „eltűnnek” a hivatalos statisztikában szereplő ukránok. A vészharang megkongatásában a pálmát kétségtelenül a Ráda képviselője, az Ellenzéki Blokk egyik parlamenti társ-frakcióvezetője vitte el, aki nem kevesebbet állít, mint hogy a Krím-félszigetet nem beszámító legfrissebb hivatalos statisztikában szereplő 42,5 millió helyett valójában csak 24 millió lakosa van Ukrajnának.

A képviselő állítását arra alapozza, milyen mértékben fogyaszt kenyeret a lakosság. A szovjet korszakban ez a módszer gyakori volt, csakhogy manapság a piacgazdaság körülményei között, a központi nyilvántartás hiányában nagyon is kétséges eredményhez vezet. Ennek ellenére a képviselő nincs egyedül azzal a véleményével, hogy a népességcsökkenés egészen drámai méreteket öltött. Sokkal több ember hal meg, mint ahány születik. 2016-ban például 128 ezer születésre 202 ezer halálozás esett. Ukrajna a világon a 186. helyen áll, Európában pedig az utolsó a születések számát tekintve. Túl ezen, nagy veszteségként élik meg a nagy vívmányt is: az ukránok nagy számban utaznak dolgozni külföldre.

Ukrajna évente többszázezer embert veszít, akik elhagyják a hazájukat. A RIANovosztyi cikkírója olyan emberekként jellemzi őket, akik elég bátrak ahhoz, hogy gyakran az idegen nyelv tudása, a helyi szokások és törvények ismerete nélkül nagy kockázatot vállalva keljenek útra. Elsősorban Moszkvába. A legjobban az olaj- és gázipari szakemberek jártak. Ők képezik a kiutazók krémjét. Rosszabb a helyzetük azoknak, akik jómódú orosz családokhoz szegődnek háztartási alkalmazottnak, őket újabban a Fülöp-szigetiek szorítják ki, velük az oroszoknak nincs politikai vitájuk. Ennek ellenére Oroszország maradt a migránsok fő ellátási bázisa. Sok közöttük az építőmunkás, ezen a piacon azonban meg kell küzdeniük a konkurens moldvánokkal. Becslések szerint most Oroszországban több mint kétmillió ukrán vendégmunkás él. Többségük állítólag lojális az oroszokhoz, akik lehetővé teszik családjuk eltartását, egy részük azonban szenved a kettősségtől: a kijevi propaganda hatására gyűlölik az őket eltartó oroszokat, másrészről rájuk vannak utalva.

Az ukrán szépségek útja Nyugatabbra, Európába vezetett, a számítástechnikusok messzebbre is elmerészkedtek: az Egyesült Államokba. A többség azonban a legrosszabbul fizető munkahelyeken kötött ki, a tengeri platformokon halat tisztítanak, epret szednek Lengyelországban és Írországban, fehérneműt mosnak és szállodai szobát takarítanak Görögországban és Olaszországban. Sokan betegeket és öregeket ápolnak. A turizmus leple alatt sokan munkát vállalnak. A Novosztyi szerint a magyar és a lengyel hatóságok e felett szemet hunynak. Márpedig a Magyarországra látogató ukrán turisták száma jelentős. Az ukránok kevés pénzért dolgoznak, nincsenek nagy igényeik, lemondanak a szociális jogokról.

Nem is olyan nagy titok, tehát, hová tűntek el a statisztikában szereplő ukránok. Nyugat-Ukrajnában egész agglomerációk nélkülözik a munkaképes lakosságot, maradtak a gyerekek és az öregek. Évente, ha egyszer látják külföldön dolgozó eltartóikat. Tudományos felmérések nem tartják kizártnak, hogy 2050-re Ukrajna lakossága akár további egyharmadával is csökkenhet.

Kormányfő lenne a régivágású tory

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.08.19. 07:30

Jacob Rees-Mogg brit konzervatív parlamenti képviselő egy közvélemény-kutatás szerint a második legnagyobb esélyes Theresa May utódlására.

A Brexit-tárgyalások valójában gondoskodnak arról, hogy idén ne legyen politikai uborkaszezon az Egyesült Királyságban, mégis a „silly season” idejére, szó szerint „buta szezonra” esik a 48 éves Jacob Rees-Mogg északkelet-somerseti parlamenti képviselő népszerűségének szárnyalása. A szinte magától értetődően Etonban és az oxfordi Trinity College-ban végzett politikus különcnek, anakronisztikusnak és ódivatúnak tűnik. Mi sem jelzi jobban, mennyire régivágású, hogy csak ez év nyarán engedett a szociális média csábításának és csatlakozott a Twitterhez, Facebookhoz és Instagramhoz, első ízben hozva nyilvánosságra fotókat egyre növekvő családjáról. Akkor született meg hatodik gyermeke, ötödik fia, Sixtus Dominic Boniface Christopher, akinek első neve nem akármelyik Sixtus, hanem a III. századi, Valerianus római császár által lefejezett Sixtus pápa után kapta nevét. Valamennyi Rees-Mogg fiú osztálytársai príma lehetőséget kaptak az ugratásra, hiszen a csapat olyan keresztneveket kapott, mint Anselm Charles Fitzwilliam, vagy Thomas Wentworth Somerset Dunstan. Csak az egyetlen lánygyermek, Mary Anne Charlotte Emma volt olyan szerencsés, hogy csupa hétköznapi névvel szerénykedhet.

Miután Jacob Rees-Mogg harmadik nekifutásra elért westminsteri képviselőségének hét éve alatt nem kapott parlamenti, vagy kormányzati tisztséget, azaz nem volt módja a kiugrásra, valóságos csodának számít, hogy a Conservative Home portál minapi közvélemény-kutatása szerint a kilépési miniszter, a 68 éves David Davis után neki lenne a második legnagyobb esélye a George Osborne volt pénzügyminiszter által „élőhalottként” emlegetett Theresa May utódlására. Olyan politikusról beszélünk, akinek említésekor elkerülhetetlenül felmerül az úgynevezett „RP” (Received Pronunciation), a tehetős délkelet-angliaiakra jellemző rangos „standard angol” kiejtése. Még a konzervatív média is választókerülete, Somerset helyett rendszeresen „a XVIII. század képviselőjeként” írja le. A hívő katolikus politikus, akinek felesége, Helena de Chair 45 millió fontos vagyon, benne hat Van Dyck festmény várományosa, a nyár közepén is mellényes tweed öltönyt visel. Saját bevallása szerint még életében nem vett fel farmernadrágot.

A legalább üdítően önironikusnak tűnő Jacob Rees-Mogg fő baja természetesen nem idejétmúlt megjelenése és leginkább Boris Johnson külügyminiszterére emlékeztető sznob, sok idegen, még több nyelvújító szót használó beszédstílusa, hanem az a politika, ami mellett kiáll. Mint vidéki arisztokrata, szinte magától értetődően elkötelezett az Európai Unióból való kilépés mellett. Helyteleníti a melegek David Cameron kormányzása idején törvénybe iktatott házasságkötését és a mesterséges terhességmegszakítást. Tagadja a globális felmelegedés problémáját, támogatta a fogyatékkal élők juttatásainak csökkentését, noha ez a Konzervatív Párt választási megtorpanásához is hozzájárult. Kiáll a Donald Trump amerikai elnök képviselte, gyakran vesztésre ítélt ügyek mellett, és amikor csak teheti, bírálja a BBC-t és a közszolgálati médium által bezsebelt előfizetési díjat. A liberális The Guardian napilapban felsorolt Rees-Mogg „bűnlajstrom”-hoz tartozik a baloldal által hagyományosan ellenzett adócsökkentés helyeslése, legyen az személyi jövedelem-, ingatlanvásárlási-, vagy társasági adó, abban a hitben, hogy az egyes emberek zsebében mindig nagyobb hasznot hajt a font, általában a pénz, mint az államkasszában.

Friss nyilatkozataiban Jacob Rees-Mogg, akinek édesapja William Rees-Mogg, a The Times főszerkesztője és a BBC alelnöke is volt, tagadta, hogy a kormányfői tisztségre törne, vagy arra akár esélye lenne. A szociális hálón közel százezer követőt számoló toryt hívei furcsa módon Jeremy Corbynhoz hasonlítják. Bár az ellenzék vezérének messze nincs olyan egyetemi végzettsége és műveltsége, mint az északkelet-somerseti honatyának, miután Rees-Mogg soha nem kapott helyet a frakció első sorában, az ellenzék vezérével együtt korábban nem is blamálta magát. Így jött létre a Facebookon és a Twitteren a Moggmentum mozgalom Rees-Mogg népszerűsítésére, tükrözve a Munkáspárt szélsőbaloldali szárnyának Momentum csoportosulását.

A Konzervatív Pártnak nem ő a modern arca
Jacob Rees-Mogg tündöklésének egyik magyarázata, hogy konzervatív berkekben fontolgatják egy nemzedék kihagyását, amikor majd a 60 éves Theresa May utódjának személye szóba kerül, jóval a 2022-es választás kampánya előtt. Kellemetlen üzenet a párt jobb oldalán elhelyezkedő és kollégáit állítólagosan szondázó politikus számára, hogy a centristaként számot tartott Heidi Allen, dél-cambridgeshire-i képviselő kijelentette, kilép a pártból, ha Rees-Mogg költözik be a Downing Street 10.-be, hiszen ő nem a toryk „modern arca”.

Augusztus 20. - Vigyázzunk a háziállatokra!

Publikálás dátuma
2017.08.19. 07:09
Illusztráció: Shutterstock
Az állatokra a tűzijáték sokkhatásként hat, amitől elszökhetnek, de az ijedt kutya vagy macska félelemből támadhat vagy haraphat - hívta fel a figyelmet augusztus 20-a közeledtével az Orpheus Állatvédő Egyesület.

A gazdiknak azt javasolták, az állatok számára a durrogás idejére biztosítsanak zárt, hangtól tompított helyet. A megelőző intézkedésekkel a kóborrá váló állatok számát csökkenthetjük, illetve a felelős állattartást segíthetjük elő.

Az állattartók az ünnepi rendezvényekre kutyát és más házi kedvencet ne vigyenek magukkal, hiszen a máskor nyugodt, szelíd kisállat számára a tűzijáték pánikot okoz. Az otthon tartott házi kedvencet a tűzijáték hang és fényhatása idején tartsuk zárt helyen. A kedvencek nyakába érdemes a gazdik elérhetőségét tartalmazó bilétát tenni.

Az elveszett kisállatokat érdemes a lakhely legalább 10 km-es körzetében keresni, hiszen az ijedt állat rövid idő alatt nagy távok megtételére is képes.