Előfizetés

Tinédzserek késelhettek Németországban

Publikálás dátuma
2017.08.19. 15:14
FOTÓ: Holger Battefeld / DPA
Őrizetbe vett a rendőrség egy 14 és egy 16 éves fiatalt a németországi Wuppertalban péntek délután végrehajtott késelés gyanúja miatt, két másik elkövetőt pedig még keresnek - közölte a helyi rendőrség szóvivője szombaton.

A hatóságok eddigi adatai szerint egy üzleti vita fajult el két csoport között a wuppertali vasútállomás közelében lévő boltban. A késelés áldozata egy iraki testvérpár, amelynek 31 éves tagja meghalt a helyszínen, a 25 éves öcs pedig kórházba került. A rendőrség keresi a szemtanúkat, akik feltételezésük szerint akár videóra is vehették az esetet. A felvételek megkönnyítenék az ügy tisztázását - mondta a szóvivő. A hatóságok még péntek este azt mondták, eddig nem találtak utalást arra, hogy iszlamista hátterű támadás történt volna.

Hivatalos: terrortámadás történt Finnországban

Publikálás dátuma
2017.08.19. 14:45
FOTÓ: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP
Terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezeli a finn rendőrség a péntek délutáni turkui támadást, a késes merénylő egy 18 éves marokkói férfi volt - közölte szombaton a finn rendőrség.

A marokkói támadó péntek délután megölt két embert és nyolcat megsebesített a Helsinkitől 150 kilométerre nyugatra fekvő Turku városában. A rendőrség lábon lőtte, és őrizetbe vette a férfit, azóta pedig további öt embert vettek őrizetbe, az ő kihallgatásukat megkezdték.

A rendőrök eddig sem zárták ki a rendőrök a terrortámadás lehetőségét, mostanra viszont már hivatalosan is terrorizmussal összefüggő bűncselekményként kezelik a tömeges késelést. Kifejezetten egy terrorhálózatra gyanakodnak, mint a barcelonai gázolásos merénylet esetében, ahol a rendőrség szerint egy 12 fős terrorista sejt hajtotta végre a támadásokat.

Finnországban egyébként már júniustól felemelték a terrorkészültséget, mert arra számítottak, hogy az Iszlám Állam merényletre készül.

Gorka Sebestyén kirúgásáról ír megint a külföldi sajtó

Publikálás dátuma
2017.08.19. 14:01
Forrás: Facebook/Gorka Sebestyén
Donald Trump stratégiai főtanácsadójának, Steve Bannonnak a lemondása után rögtön megindult a találgatás, mi lesz a Fehér Ház magyar terrorizmus-ellenes tanácsadójának a sorsa. A Bloomberg legalábbis két névtelen forrásra hivatkozva azt állítja, Gorka Sebestyén kirúgása is napirendre kerülhet.

Gorka a most távozó Bannon híroldalánál, a Breibart Newsnál dolgozott, és mivel egyértelműen Bannon embereként került be az elnök környezetébe, a felvetés több mint logikus. Már csak azért is, mert a Fehér Házban dúló belharcok láthatóan abba a szakaszba léptek, amikor a csatákból egyelőre győztesként kikerülő új kabinetfőnök, John Kelly ex-tábornok épp megpróbálja kitakarítani Bannon embereit Trump környezetéből - írja az Index. Ezt támasztja alá, hogy július végén Sean Spicer ex-szóvivő lemondását követően pár nappal főnöke és szövetségese, Reince Priebus is távozni kényszerült a Fehér Házból.

Nem ez az első alkalom, hogy a külföldi sajtóban felröppent az amerikai elnökhöz legközelebbi magyar kirúgásának a híre.  Áprilisban a Daily Beast magas rangú belső forrásokra hivatkozva írta, hogy Gorkának olyan pozíciót keresnek, amihez nem kell megfelelnie a nemzetbiztonsági ellenőrzésen, mivel ezen a terrorellenes szakértő nem ment át. Az Index szerint a tanácsadót nem is engedik a nemzetbiztonsági tanács mindennapi ügyeiben részt venni, új pozíciót viszont még nem találtak neki, így gyakorlatilag nincs mit csinálnia.

A bizalom már az elnök beiktatásának napján megingott Gorkában, mikor a Vitézi Rend, egy Horthy-alapította szélsőséges csoport jelvényét viselte. A liberális amerikai sajtó botrányosnak tartotta, hogy a terrorellenes tanácsadó egy, ahogy például az Atlantic értékelte, kvázi náci jelvényt viselt az elnök beiktatására. Gorka először nem nyilatkozott az ügyben, később viszont azt mondta, nem felesküdött tagja a Vitézi Rendnek.

Gorka mellett szólnak viszont a tanácsadó heves médiaszereplései, Trump ezért is választotta a kabinetjébe, mert úgy látta, hogy jól tudja kommunikálni terrorellenes politikáját. A trumpista Breitbartról a Fehér Házba került Gorka legelhíresültebb pillanata talán az volt, mikor nem akart válaszolni a kérdésre, hogy Trump vallásnak tartja-e az iszlámot.