"A népet nem lehet elhallgattatni" - Tüntetett az ellenzék a szabadságért

Publikálás dátuma
2017.08.20 17:44
FOTÓK: Biró Mariann
Függetlenség Napja címmel szervezett demonstrációt délután 4 órára az ellenzék a budapesti Szabad Sajtó útjára. A tüntetésen a elsősorban a sajtószabadságért, a kormányközeli körök vidéki médiavásárlásai, de a civil szervezetek megbélyegzése és a kormány oktatáspolitikája ellen is tiltakoztak.

"A szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független. Ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz ősztől is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen. Ezért pártok és civilek közös tüntetésen állunk ki a sajtószabadságért, a jogállamért, a demokráciáért” – írták a szervezők az esemény felhívásában.

Az Együtt és a Párbeszéd által szervezett pár száz fős demonstráción elsőként Porcsin Zsolt - aki a Hajdú-bihari Napló, majd a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője volt - beszélt, természetesen a sajtó elnyomásáról. Az egyik Mészáros Lőrinc tulajdonába került megyei napilap kirúgott főszerkesztőjeként átfogó képet adott a hazai sajtóviszonyokról, amelyek alapján érthetetlen, miért is akar újabb médiaháborút Orbán Viktor kormányfő. 

Felszólalt Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke, akinek beszédét meglehetős mértékletességgel is semmitmondónak nevezhetnénk. 

Lukácsi Katalin beszéde elején arra emlékeztetett, azért lépett ki KDNP-ből, mert nem értett egyet a kormányzati kommunikációval. A sajtószabadságról azt mondta: a Fidesz felvásárolta a vidéki lapokat, így addig jutottak, hogy egyes politikusok nem válaszolnak az újságírók nekik nem tetsző kérdéseire. Ám ezzel minket aláznak meg. Nekik az újságírók zavaró kérdése csak zaj, amit le akar halkítani, de a népet nem lehet elhallgattatni - jelentette ki Lukácsi. "Támogatnunk kell azokat a sajtóorgánumokat, amelyek minket képviselnek. Nincs szükségünk önjelölt messiásokra. Merjünk beszélni a politikáról, gyűlöletmentesen vitatkozni, nem a politikusok személyét, hanem tetteit ítéljük meg. Higgyünk Magyarországban!" - ezzel zárta beszédét a volt KDNP-s politikus.

Karácsony Gergely beszédében arra emlékeztetett, hogy az ellenzéket nem tekinti igazi kihívónak, úgy tekint rá, mintha nem is létezne. A PM miniszterelnök-jelöltje szerint igenis lehet tenni azért, hogy 2018-ban ne Orbán Viktornak hívják a kormányfőt. Hogy egy olyan államban élhessünk, ami a polgárok hétköznapi gondjairól szól, ami beteljesíti az 1989-es ígéretet: Európa, de mindahányan! - ezzel zárta mondandóját a pártelnök.

Vágó Gábor aktivista úgy folytatta Karácsony gondolatmenetét, hogy olyan államra van szükség, ami a népet szolgálja, és nem Orbán Viktort. A Fidesz ugyanis elszívja a levegőt a szabad sajtó elől, de mi magunk is lehetünk a szabad sajtó. Létre kell hozni a helyi független szabad médiát. Ha ilyen már van, támogatni őket anyagilag, emberileg, információval. A mindennapi állampolgári cselekedetek nélkül egyre inkább pártállam fog kialakulni, a magyar társadalom azonban tanult tehetetlenségben szenved. Ez gerjesztődik tovább, de akkor, ha elérhető célokat tűzünk ki, akkor megtanulhatjuk a tett kultúráját - fogalmazott a Korrupció Ellenes Szövetség (KELLESZ) alapítója.

A tiltakozást élőben közvetítette a 24.hu:

Korábban az MSZP jelezte, hogy ők is részt vesznek a tüntetésen, mert úgy érzik, hogy veszélyben van a sajtószabadság Magyarországon. Az LMP-t is hívták, de ők távol maradnak.

A demonstráción felbukkant Hajós András énekes, humorista is:

Hajós András is eljött tüntetni (baloldalt)

Hajós András is eljött tüntetni (baloldalt)

Keddig még úgy volt, hogy a tüntetést élő Facebook-videóban meghirdető Juhász Péter Együtt-elnök is felszólal, de úgy tudjuk, családi okok miatt ezt lemondta. Az esemény közösségi oldalán 562-en jelezték a részvételüket és 1800-an érdeklődtek iránta.

Szerző
Frissítve: 2017.08.20 22:28

Ebben sem mondtak igazat: szó sincs arról, hogy egyéni számlán kezeljék a volt magánnyugdíj-pénztári tagok pénzét

Publikálás dátuma
2019.04.18 22:04
Jól döntöttek, akik a magánnyugdíj-pénztári tagságuk megtartását választották FOTÓ: NÉPSZAVA
Nincs is értelme, de ezt mindig is tudni lehetett.
Az egyik fő ígéret az volt a magánnyugdíjak államosításánál, hogy a megtakarításokat egyéni számlákon kezelik majd az állami rendszerben. Ez azóta sem valósult meg, viszont az akkor államosított 3000 milliárd forintot rég elköltötték, ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdéssel kereste meg Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát a témában - számolt be az RTL Klub híradója. Rétvári válasza szerint viszont a korábbi magánnyugdíjpénztári megtakarítások jóváírása  a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető. (A mondatnak valójában úgy kellene hangzania, hogy az állami rendszerben egyéni számla nem létezhet.) Ennek ellenére senkit nem ér kár - közölte Rétvári -, mert nyugdíjakat úgy számolják, mintha sosem lettek volna magánnyugdíjpénztárak. A kormány szerint a jelenlegi rendszerből azt lehet látni, hogy ki, milyen nyugdíjra számíthat majd, így nincs is szükség az egyéni, virtuális számlákra. Mesterházy szerint ez azt jelenti, hogy az államosítás idején nyíltan hazudtak annak céljáról és módjáról az embereknek. A híradónak nyilatkozó szakértő szerint a felosztó-kirovó magyar nyugdíjrendszerben egyéni számlának valóban nincs értelme, ilyet nem is lehet ígérni.  A mai Kormányinfón Gulyás Gergely is azt közölte, hogy ebben a ciklusban nem lesz egyéni nyugdíjszámla. A jelenlegi felosztó-kiróvó rendszeren a következő években nem változtatnak. 

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35