Ajándékötlet Beatles-rajongónak

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:49
Fotó: AFP/Richard Goldschmidt

Elárverezik az Eleanor Rigby sírhelyének kiváltásáról szóló dokumentumot és egy miniatűr Bibliát benne a nő nevével - írja a The Guardian. A The Beatles Eleanor Rigby című számáról Paul McCartney korábban azt mondta, hogy csak úgy eszébe jutott a név, később azonban elterjedt, hogy egy liverpooli temető egyik sírkövéről vette. McCartney és John Lennon állítólag abban a temetőben találkoztak először, ahol eltemették a nőt, és többször is jártak erre. A Rigby család 1949-ben temetkezett a helyen, a brit törvények szerint hét év múlva itt újra lehet temetkezni.

Szerző

Európa Kulturális Fővárosa - Újabb magyar város pályázik

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:48
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Székesfehérvár is pályázik a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre, jelentette be Cser-Palkovics András polgármester vasárnap. A székesfehérváriak ugyanis így döntöttek: a májusban indult szavazáson a 3700 válaszadó 93 százaléka támogatta a kezdeményezést. Cser-Palkovics a bejelentéskor elmondta, a várost az ország egyik innovációs központjává és kulturális, szellemi gócpontjává akarják tenni, ezért pályáznak az EKF-re.

Ehhez tíz szakértőből álló munkacsoportot hoznak létre, a város honlapján található névsor szerint a tagok: Balázs Mihály építész, Batta András zenetörténész, Kristóf Anita, a Hungexpo vendégrendezvény értékesítési igazgatója, Lantay Attila Székesfehérvár főépítésze, Lehrner Zsolt bankfiók vezető, gazdasági szakember, Ruprecht László kreatív séf, gasztronómiai tanácsadó, Sebő Ferenc énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató, Szikora János a Vörösmarty Színház igazgatója, Szőcs Géza író, költő, volt kulturális államtitkár, Tóth Norbert kortárs művészeti tanácsadó, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

A címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. A pályázatokat december 20-ig kell beadni, végső eredmény pedig 2018 végén várható. Székesfehérváron kívül nyolc város döntött úgy, hogy pályázik: Tokaj, Debrecen, Veszprém, Eger, Gödöllő, Győr, Szombathely és Miskolc, utóbbi azonban visszalépett. A győztes város 1,5 millió euró (462 millió forint) hozzájárulást kap az EU-tól.

Nem zavar be a Brexit
Nottingham, Belfast, Dundee, Leeds és Milton Keynes jelentették be eddig, hogy indulnak a címért. Az, hogy 2023-ban az Egyesült Királyság adja a másik kulturális fővárost, még azelőtt eldőlt, hogy a britek az EU-ból való kilépésről szavaztak volna. Korábban egyébként három nem EU-s ország városa is megkapta a címet: Törökországban Isztambul, Norvégiában Stavanger és Izlandon Reykjavik.

Szerző

Kutyavilág

Publikálás dátuma
2017.08.22. 07:48

A kutyák nagyrészt színvakok, amit akár a tájékozódási képességük korlátjának is tekinthetnénk. De bárki bizonyíthatja, hogy a kék, a vörös vagy a zöld különböző árnyalatainak hiánya, vagyis az, hogy mindent a sárga, a szürke és a kék árnyalatainak variációjaként észlelnek, teljes - és az emberek számára páratlanul hasznos - életet biztosít a számukra. Már csak azért is, mert biológiai tanulmányainkból tudjuk, az egyik képesség hiányát bőven kompenzálhatja egy másik. A kutyák ennek a fényes bizonyítékai, hiszen látószögük az ember 190 fokával szemben 250 fokos. Úgyis mondhatnánk, kis túlzással, hogy látókörük alaposan felülmúlja a miénket. Arról ne is beszéljünk, hogy az ebek sötétben sokkal jobban látnak, mint mi.

Így hát kézenfekvő, hogy a bennünket körülvevő, korántsem harmonikus világot, benne az egymással szemben nem éppen barátságos emberekkel, egy író a kutya szemével láttasson. Unti Ildikó írónő, aki egy izraeli kibucban él éppen ezért magyarul írt Terror című - verseivel gazdagított - non fiction könyvében segítségül hívta Bulbut. A barátságos ebet, "akinek" az a feladata, hogy bemutassa a Szentföldön szinte permanensen jelen lévő, gyakran háborús formát öltő, ijedtséget, rettegést, rémületet keltő erőszakot. Azt a terrort, amelynek a célja Izrael népének fizikai megsemmisítése. Bár hajlamosak vagyunk az iszlám lecsapódásának beállítani a kíméletlen terrort, a valóság ezzel szemben az, hogy az iszlamizmus a muszlimok egy szűk, szeparatista indíttatású, fanatikus csoportjának sajátja.

Bulbu nyelve természetesen szegényes, mindössze ennyi: vau vau. Unti Ildikónak ő meséli el, hogy a bevásárlóközpont elé kikötve, egy óvóhely fedezékében miként élték meg a nehéz perceket. Hogyan vágynak a kutyák is arra, hogy a sziréna már ne a riadót, legfeljebb egy mentőautó sürgős útját jelezze.

Infó:

Unti Ildikó: Terror

Aroma Book Kiadó

Szerző