Megvan Lázár János MSZP-s kihívója

Publikálás dátuma
2017.08.21. 22:18
Rója Istvánnal kezet fog Botka Makón FOTÓ: Bánszky István
Rója Istvánt, egy makói gimnázium indok nélkül menesztett igazgatóját indítja az MSZP a kancelláriaminiszter választókerületében a 2018-as választásokon. Rója bízik a csodában.

– Nem túlzás azt állítani, hogy Rója István ebben a körzetben szimbólum lett – jelentette ki Botka László Makón, miután bemutatta az MSZP 2018-as egyéni választókerületi jelöltjét. A szocialisták miniszterelnök-jelöltje ezzel arra utalt, hogy miután Rója 22 éven át irányította a makói József Attila Gimnáziumot, a fideszes többségű makói önkormányzat egyszerűen nem támogatta újabb öt esztendőre az igazgatói kinevezését, holott kihívója sem volt. Annak ellenére, hogy a teljes tantestület támogatását élvezte Rója István, a kormány nem fogadta el a pályázatát, így menesztették – idézte fel Botka, aki szerint leváltásának igazi oka az volt, s ezt a Fidesz nem is titkolta, hogy a Rója által vezetett intézmény az országban szinte elsőként csatlakozott a miskolci gimnázium kezdeményezte szakmai tiltakozáshoz, az iskolaigazgató pedig a kockás inges tiltakozás helyi vezéralakjának számított.

– A Fidesz azért büntette meg Rója Istvánt, mert kiállt a gyermekeink érdekében – összegzett a szegedi polgármester, aki szerint ennek a világnak kell véget vetni 2018-ban. "Nem csak a megfélemlített tanároknak, hanem mindenkinek, akit szakmai vagy politikai véleménye miatt megtorlás fenyeget ebben az országban, azt üzenem: ne féljenek" – fogalmazott Botka, egyértelművé téve: az MSZP szövetséget ajánl mindenkinek, aki úgy gondolja, hogy elég volt a fideszes rombolásból, elég volt a megfélemlítésből. "Makón Rója István személyében találtunk ilyen szövetségest. Közösen fogunk dolgozni azért, hogy az oktatáspolitika igazságtalanságait megszüntessük" – tette egyértelművé.

Az MTI este fél 8-ig nem számolt be az újabb jelöltállításról. A Népszava elérte Rója Istvánt, aki nem csupán saját szakmai hányattatásáról beszélt, hanem arról is: maga is úgy látja, mindaz ami vele történt a hatalomgyakorlás lenyomata. A volt igazgató, aki szeptembertől tanárként folytatja az eddig általa vezetett intézményben, korábban nem foglalkozott politikával, de az oktatási rendszer átalakítása kiváltotta ellenérzéseit, amit nem félt kifejezni. Rója többször is nyílt levélben adott hangot elégedetlenségének, legutóbb pedig egyenesen rosszindulatúnak és sértőnek nevezte Lázár János megjegyzését, miszerint azért váltották le, mert az intézmény színvonala folyamatosan csökkent volna. Róját sokan tisztelik iskolájában, májusban, majd június elején több mint 500-an tüntettek amellett, hogy tovább vezethesse az intézményt. A hatalmat nem hatotta meg a kiállás.

Muszáj adnom magam

Rója István korábban egy mondással szemléltette álláspontját az oktatáspolitikával kapcsolatban: "A gonosz sikeréhez elég annyi, hogy a jó tétlenül marad."

- A jó nem marad tétlen?

- Bumerángként száll vissza rám ez az idézet. De valóban, hiszek a tettekben. Úgy gondoltam, hogy igent mondok az MSZP felkérésére, mert a szereplésemmel mintát adhatok olyanoknak, akik maguk is elégedetlenek, de mégsem mernek lépni, akik tehetetlennek érzik magukat.

- Mintát adni elég lehet egy választási kampányban?

- Itt, Makón van egyfajta hangulat. Nemcsak az oktatással, a kormánnyal elégedetlenek az emberek, de sokan a fideszes képviselővel is. Persze nem vagyunk elszállva, Lázár Jánost sokan utálják, de nagyon sokan szeretik is. Engem azonban az motivált, hogy ha én, ha mi nem mutatunk ellenállást, akkor esély sem marad a változásra. A többi a választókra van bízva: hátha. Elvégre nem kell mást csinálni, mint egy kis ikszet rajzolni a papírra. S ha egyetlen kis iksszel többet kapok én, mint Lázár János, az már egy üzenet az egész országnak. Tudom, hogy egy csoda lenne megverni, de igenis lehet csoda.

- De hogyan kampányol majd egy közintézmény dolgozójaként, tanárként?

- Nem adom fel az oktatást, s a kampányom során is példát szeretnék mutatni. Itt, Makón rengetegen ismernek, sokan vannak az egykori, jelenlegi vagy épp jövőbeli tanítványok. Ehhez mérten fogok viselkedni. Tanáremberként nem hazudok senkinek, és mosolyogva, kedvességgel, nem pedig hőbörgéssel és durvulással akarom elmagyarázni: az a célom, hogy hagyjanak minket élni. Muszáj adnom magam.

Szerző

Elítélték Pecinát, a Népszabadság kivégzőjét

Publikálás dátuma
2017.08.21. 22:10

Csalásban való részvétel miatt ítélték el Heinrich Pecinát, a Népszabadságot bezáró, majd Mészáros Lőrinc cégével üzletelő osztrák vállalkozót. A Fidesz érdekeit feltűnően szem előtt tartó Pecinát persze nem Magyarországon marasztalták el: Ausztriában, a klagenfurti tartományi bíróság ítélte el a Hypo-ügyben.

Szakmai élete legsúlyosabb hibájának nevezte Heinrich Pecina azt, hogy 2007-ben az ő ötletére állíttatott ki hamis igazolást önmagáról a karintiai Hypo Alpe Adria Bank. Ezzel a lépéssel elérte, hogy a gyanútlan bajor tartományi BayernLandesbank felvásárolja Hypo-t, mit sem tudva annak súlyos anyagi helyzetéről. A szakértői igazolás, banki nyelven fairness-option arról szólt, hogy a tranzakció és a vételi ár összhangban van, a bajorok nem zsákbamacskát vásárolnak.

Forrás: VCP

Forrás: VCP

Múlt hét csütörtökön a klagenfurti tartományi bíróság ítélkezett három volt Hypo-vezér és Pecina VCP nevű, bécsi befektetési tanácsadócége ügyében. (A VCP volt a tulajdonosa a Népszabadságot bezáró Mediaworks-nek, amelyet a legnagyobb ellenzéki politikai lap kivégzése után a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe kerülő Opimus-nak adott el a most elítélt osztrák vállalkozó.) Az évek óta tartó eljárásban, amely még mindig nem jogerős, az egykori Mediaworks-tulajdonost csalásban való részvétel miatt 288 ezer euró pénzbüntetésre és 22 hónap felfüggesztetett szabadságvesztésre ítélték.

A bűnbánó Pecina azért kapott enyhébb büntetést, mint Josef Kircher, Tilo Berlin és Wolfgang Kulterer - indokolta döntését Sabine Rossmann bírónő -, mert kezdettől fogva őszintén feltárta a történteket, s ezeket iratokkal is kimerítően bizonyította. Méltányolta a bíróság azt is, hogy Pecina már visszafizetett 3 millió eurót jóvátételként, s ezzel csaknem a teljes okozott kárt fedezte. A hamis szakmai igazolást egy független szakmai szervezet helyett a VCP állította ki, a költségeket pedig nem is a Hypo holding egyenlítette ki, hanem a Hypo két, az ügyben nem is érintett leányvállalata, három kitalált projekthez kapcsolt hamis számlákkal, amelyeket Pecina írt alá.

A három másik perbe fogott mindegyike fellebbezett, nem ismerték el a vádakat. Pecina viszont, ügyvédjével konzultálva, rábólintott az ítéletre. A csalás pikantériája, hogy Rossmann bírónő szerint teljesen fölöslegesen követték el, legalábbis az értékesítési előírások szerint egyáltalán nem volt rá szükség.

Az osztrák vállalkozó elítélése más megvilágításba helyezi azt, hogy a Népszabadság bezárása után látszólag hátrébb vonult Pecina nemrégiben újra megjelent a magyar sajtópiacon. Mint arról lapunk is írt, a VCP-hez köthető cég vásárolta ugyanis meg a Russmedia CEE-től az Észak-Magyarországot, a Hajdú-bihari Naplót, a Kelet-Magyarországot, két román regionális napilapot, a Jurnal Aradean-t, és a Jurnal Bihorean-t.

A hvg.hu szerint egyébként az északkelet-magyarországi lapok felvásárlásához többek között a Mészáros Lőrinc-féle (a Konzum Befektetési Alapkezelő révén gyakorolt többségi tulajdonában álló) MKB nyújtott hitelt. Pecina újabb bevásárlása jelzésértékű azért is: azzal teljessé vált a megyei napilap-piac fideszes bedarálása. Elsőként épp a Mediaworks terjeszkedett, s szerezte meg a megyei napilapok kétharmadát. Ezután lépett Andy Vajna érdekeltsége, amely a Délmagyarországot és a Kisalföldet is kiadó Lapcom Zrt.-t vette meg, hogy aztán a mára elítélt vállalkozó, Pecina megvásárolja az utolsó még nem kormányközeli megyei lapokat.

Szerző

Tóásó Előd saját műsort kap a Hír TV-ben

A bolíviai börtönből 2015-ben szabadult Tóásó Előd saját műsort kap az emigráns magyarokról a Hír TV-ben – értesült a hvg.hu. 

A csatorna elárulta: 15 részesre tervezik a produkciót és külső gyártásban fog készülni. Tóásónak egyáltalán nincs televíziós tapasztalata, de a hírneve miatt összekapcsolhatják a műsor témájával. 

Szerző