Roncsprémiumot ad brit vevőinek a Ford

Publikálás dátuma
2017.08.22. 12:47
FOTÓ: OLIVER BERG / DPA
Kétezer font (660 ezer forint) kedvezményt biztosít egyes új járműveire a Ford Nagy-Britanniában a hét évnél idősebb autók cseréjekor. Az intézkedés célja a levegő minőségének javítása.

Ellentétben a BMW és a Mercedes hasonló nagy-britanniai programjaival, a Ford nemcsak a dízelüzemű, hanem a benzines járművekre is kiterjeszti a kedvezményt. A használt autókat egytől egyik bezúzzák, így a cserének azonnali hatása lesz a levegő minőségére - hangsúlyozták keddi bejelentésükkel kapcsolatban.

A Ford decemberig tartó roncsprémium-programja keretében bármilyen használt autót leadhatnak az érdeklődők, akik a különböző egyéb ajánlatokkal együtt akár négyezer fontot is spórolhatnak a személyautók és hétezer fontot a furgonok esetében. Az új járművek ára jellemzően 12 ezer és hozzávetőleg 20 ezer font között mozog.

Andy Barratt, a Ford nagy-britanniai elnöke és igazgatója hangsúlyozta, hogy a levegő minősége fontos kérdés, és a régi autók forgalomból való kivonása része a környezetvédelmi erőfeszítéseknek.

Nagy-Britanniában 2040-től megtiltják a benzin- és a dízelüzemű új személyautók és furgonok értékesítését. A júliusban bejelentett terv része a brit kormány több évtizedre szóló környezetvédelmi programjának és elsődleges célja, hogy a 2040-es évektől már csak elektromos vagy hibrid üzemű autók kerülhessenek forgalomba a szigetországban.

A kormány a különösen szennyezőnek tartott dízelautók számát már az átmeneti időszakban is csökkenteni akarja. A dízelmotoros autók száma a háromszorosára emelkedett az elmúlt másfél évtizedben Nagy-Britanniában, és tavaly elérte a 10 milliót.

Az elmúlt években végzett vizsgálatok kimutatták, hogy jelentősen nőtt a dízelmotorok egyéb szennyezőanyagai okozta megbetegedések és halálesetek száma a legszennyezettebb levegőjű országrészekben, köztük Londonban.

A Ford által bejelentett programhoz hasonlót a közelmúltban nemcsak a BMW és a Mercedes, hanem a Vauxhall is kínált vevőinek, 2015-ben és 2016-ban.

Szerző

Kevesebben lettek az álláskeresők

A nyilvántartott álláskeresők száma 5,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júliusi zárónapon 274 700 álláskereső szerepelt, ez a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4 százalékos volt. Júliusban 43 500 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 14,1 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az álláskeresők 11 százaléka, 30 100 volt pályakezdő. Az álláskeresők 28,2 százaléka - 77 300 ember - tartósan, több mint egy éve keresett munkát. Az álláskeresők 46,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Júliusban 144 000 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 94 500 betöltetlen maradt.

Szerző

Lazán bántak az állami vagyonnal

Ellenőrizhetetlen módon bánt az állami vagyonnal a Magyar Turisztikai Ügynökség és elődje, a Magyar Turizmus Zrt. - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a szervezetek 2012-2015 közötti gazdálkodásának vizsgálatát lezáró jelentésében.

Ebben az időszakban nem volt megfelelő célkitűzése a turisztikai cégnek, az állandó átszervezés, a felügyeleti szervek többszöri cseréje miatt az egyes időszakok tevékenysége összehasonlíthatatlanná vált. Összességében, "a társaság működésének szabályozottsága nem felelt meg az előírásoknak" - írta jelentésében az ÁSZ. Volt olyan időszak, amikor pénzkezelési szabályzatuk sem volt, az önköltségszámítást is meglehetősen lazán kezelték, és a felügyelő bizottság is csak két fővel működött.

Szerző