Előfizetés

A NATO főtitkára üdvözölte Trump afganisztáni stratégiáját

Jens Soltenberg NATO-főtitkár üdvözölte kedden az Egyesült Államok Afganisztánt és a dél-ázsiai régiót érintő, feltétekhez kötött stratégiáját, és kijelentette, a katonai szövetség elkötelezett e stratégia mellett.

A főtitkár emlékeztetett: a NATO és szövetséges partnerei már elkötelezték magukat amellett, hogy növelik jelenlétünket Afganisztánban. Az utóbbi hetekben több mint tizenöt ország tett ígéretet további katonai hozzájárulásra, amely az afgán különleges erők és a légierő fejlesztésére, a kiképzésre, valamint katonai irányítás javítására fektet különleges hangsúlyt.
A szövetség célja továbbra is annak biztosítása, hogy Afganisztán soha többé ne legyen biztonságos menedék a saját országuk ellen forduló terroristák számára - húzta alá.

Kijelentette, az észak-atlanti szövetség minden afgánt a tárgyalások útján elérhető, fenntartható békét hozó politikai rendezésre ösztönöz. A főtitkár emellett arra kérte a térség országait, hogy támogassák a megbékélést, és járuljanak hozzá egy stabil és biztonságos Afganisztán megteremtéséhez.

A NATO az Egyesült Államokban 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat követően döntött az afganisztáni jelenlét mellett, jelenleg 12 ezer szövetséges katona teljesít szolgálatot a közép-ázsiai országban. A katonai szövetség támogatásával az afganisztáni kormányerők mintegy 350 ezer katonával és rendőrrel és biztonsági szakemberrel rendelkeznek.

A NATO júniusban, védelmi minisztereinek találkozóján döntött afganisztáni jelenlétének növelése mellett a béketeremtés és a stabilitás megtartása érdekében. A szövetség a terrorizmussal és belső feszültségekkel küzdő közép-ázsiai országban tanácsadással és kiképzéssel nyújt segítséget a helyi kormányerőknek, a kormányellenes muzulmán tálib felkelők elleni harci műveletekben nem vesz részt.

Donald Trump amerikai elnök az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton kedden elmondott beszédében vázolta fel kormánya új afganisztáni és dél-ázsiai stratégiáját. Trump az új afganisztáni stratégiával kapcsolatban hangsúlyozta: nem a nemzetépítésért, hanem a terroristák ellen küzd, szövetségeseivel összefogva. A kivonulásra nem szabott meg határidőt, hanem a célok teljesülésétől és az afgán kormányzat együttműködésétől tette azt függővé. Jelenleg 8400 amerikai katona állomásozik Afganisztánban, de a hadsereg vezetése szerint néhány ezerrel növelni kellene a számukat. Az amerikai elnök azonban nem említette a tervezett csapaterősítés pontos számait.

Földrengés Ischián - 7 hónapos babát mentettek (videók!)

Publikálás dátuma
2017.08.22. 12:10
FOTÓ: MAURO PAGNANO / AFP
Ketten meghaltak, 39 ember megsérült az olaszországi Ischia szigetén hétfőn este kilenckor történt 4-es erősségű földrengésben – írta az Index.

A Nápolyi-öbölben fekvő turistaparadicsomban néhány ház összeomlott, többen a romok alatt rekedtek – írta a BBC. Kedden délelőtt a tűzoltók egy hét- és egy négyéves fiúért kezdték meg a küzdelmet, hogy kimentsék őket a romok alól.

A két gyerek az ágy alá menekült be, telefonon tudnak beszélni a mentőalakulattal. Korábban már sikerült kiszabadítani hét hónapos testvérüket.

A földmozgás főleg Casamicciola és Lacco Ameno települést érintette, előbbiben sikerült élve kimenteni három személyt a romok alól.

Ischia vulkáni eredetű sziget a Tirrén-tengerben, a Nápolyi-öböl északi részén. Capri mellett Ischia is rendkívül népszerű nyaralási célpont, a német turisták körében különösen látogatott. Angela Merkel német kancellár is többször töltötte itt szabadságát. Becslések szerint jelenleg mintegy 250 ezer ember (helyi lakosok és turisták) tartózkodik a szigeten - írta a portál az MTI-re hivatkozva. 

Az első hírek szerint a rengés magnitúdója (erősségének műszeres megfigyelésen alapuló mérőszáma) 3,6 volt, de későbbi számítások szerint az elérte a 4-es mértéket.

Ez a mostani földmozgás Olaszországban nem számít nagy méretűnek, de - mint Gianluca Valensise az ANSA hírügynökségnek elmondta - a vulkánok alatt bekövetkező földrengések alig érik el az öt kilométeres mélységet, s ezért erősebb a hatásuk a felszínen.

Elhalasztották az asztanai tárgyalásokat Szíriáról

Kazahsztán külügyminisztere kedden bejelentette, hogy elhalasztották az augusztus végére tervezett, Oroszország, Törökország és Irán közötti egyeztetést a szíriai helyzetről. Kairat Abdrahmanov közölte, hogy az asztanai tárgyalások következő fordulóját szeptember közepén tartják meg.

Az elmúlt hónapokban Kazahsztán adott otthont az orosz, török és iráni vezetés megbeszéléseinek, amellyel a genfi béketárgyalásokat akarták előmozdítani. A tárgyalások, amelyeken korábban az Aszad-rezsim képviselői és szíriai lázadó szervezetek is részt vettek, főként szíriai biztonsági zónák kialakításáról volt szó. A legutóbbi, júliusi megbeszélések nem vezettek eredményre a négy tervezett biztonsági zóna létrehozásáról Ankara ellenkezése miatt. A kazah diplomáciai vezetője közölte, hogy Moszkvától kaptak értesítést a halasztásról, augusztus végén csupán egy technikai megbeszélésre kerül sor, ahol a szeptemberi folytatásról döntenek.