Birkózó-vb - Szabó és Krasznai nyolcaddöntős

Publikálás dátuma
2017.08.22. 14:47
Szabó László (felül) és az amerikai Cheney Haight küzd a kötöttfogásúak 80 kilogrammos súlycsoportja selejtezőjében. MTI Fotó: S
Szabó László (80 kg) látványos, Krasznai Máté (66 kg) küzdelmes győzelmet aratott, így Torba Erikhez (59 kg) hasonlóan mindketten bejutottak a nyolcaddöntőbe a párizsi birkózó-világbajnokság keddi versenynapján. Lám Bálint (130 kg) kikapott a selejtezőben.

A tavaly decemberi budapesti vb-n bronzérmes Szabó László az amerikai Cheney Isaac Haight ellen kezdett, aki kiváló bemelegítő partnernek bizonyult a számára.

Az újpesti kötöttfogásút ugyan az elején két pontért eldobta riválisa, s az első menet végén még hátrányban volt, a másodikban azonban gyönyörű, látványos akciók sorát mutatta be. A magyar birkózó előbb fordított, majd folyamatosan növelte előnyét, végül pedig, 40 másodperccel a vége előtt tusolta az erejével teljesen elkészült Haightet.

Az idei Európa-bajnokságon ötödik Krasznai Máténak (66 kg) Torbához hasonlóan grúz ellenfél jutott elsőre, s csapattársához hasonlóan hátrányból fordította a maga javára a találkozót.

Az első három percben Krasznai nem talált fogást Gogi Gogiberasvilin, ugyanakkor riválisa sem tudott akciót csinálni rajta. A pihenőre intések után 1-1-gyel vonultak le a felek, ami a grúznak kedvezett. A második három perc elején ráadásul Gogiberasvili szépen Krasznai mögé került, így 3-1 lett "oda". A meccs hajrájához közeledve aztán a BHSE versenyzője került fölénybe, s ugyan az egy perccel a vége előtt indított csípődobásáról riválisa még "le tudott lépni", a fél perccel később bemutatott, energikus derékra támadását már nem volt képes védeni, Krasznai így mögé került (3-3), s a később szerzett pontok miatt megnyerte a meccset.

Lám Bálint a májusi Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, így nagy önbizalommal érkezett Párizsba, azonban a kubai Oscar Pino Hinds-cel nem tudott mit kezdeni. Az összecsapásból még 15 másodperc sem telt el, amikor Hinds kiterelte a szőnyegről a magyart, s a későbbiekben is érződött, hogy erősebb, mint riválisa. Az egyoldalú összecsapást 5-1-es pontozással veszítette el Lám, aki így már csak abban bízhat, hogy a kubai a fináléig menetel és ezzel a vigaszágra segíti őt.

Szerző

Roncsprémiumot ad brit vevőinek a Ford

Publikálás dátuma
2017.08.22. 12:47
FOTÓ: OLIVER BERG / DPA
Kétezer font (660 ezer forint) kedvezményt biztosít egyes új járműveire a Ford Nagy-Britanniában a hét évnél idősebb autók cseréjekor. Az intézkedés célja a levegő minőségének javítása.

Ellentétben a BMW és a Mercedes hasonló nagy-britanniai programjaival, a Ford nemcsak a dízelüzemű, hanem a benzines járművekre is kiterjeszti a kedvezményt. A használt autókat egytől egyik bezúzzák, így a cserének azonnali hatása lesz a levegő minőségére - hangsúlyozták keddi bejelentésükkel kapcsolatban.

A Ford decemberig tartó roncsprémium-programja keretében bármilyen használt autót leadhatnak az érdeklődők, akik a különböző egyéb ajánlatokkal együtt akár négyezer fontot is spórolhatnak a személyautók és hétezer fontot a furgonok esetében. Az új járművek ára jellemzően 12 ezer és hozzávetőleg 20 ezer font között mozog.

Andy Barratt, a Ford nagy-britanniai elnöke és igazgatója hangsúlyozta, hogy a levegő minősége fontos kérdés, és a régi autók forgalomból való kivonása része a környezetvédelmi erőfeszítéseknek.

Nagy-Britanniában 2040-től megtiltják a benzin- és a dízelüzemű új személyautók és furgonok értékesítését. A júliusban bejelentett terv része a brit kormány több évtizedre szóló környezetvédelmi programjának és elsődleges célja, hogy a 2040-es évektől már csak elektromos vagy hibrid üzemű autók kerülhessenek forgalomba a szigetországban.

A kormány a különösen szennyezőnek tartott dízelautók számát már az átmeneti időszakban is csökkenteni akarja. A dízelmotoros autók száma a háromszorosára emelkedett az elmúlt másfél évtizedben Nagy-Britanniában, és tavaly elérte a 10 milliót.

Az elmúlt években végzett vizsgálatok kimutatták, hogy jelentősen nőtt a dízelmotorok egyéb szennyezőanyagai okozta megbetegedések és halálesetek száma a legszennyezettebb levegőjű országrészekben, köztük Londonban.

A Ford által bejelentett programhoz hasonlót a közelmúltban nemcsak a BMW és a Mercedes, hanem a Vauxhall is kínált vevőinek, 2015-ben és 2016-ban.

Szerző

Kevesebben lettek az álláskeresők

A nyilvántartott álláskeresők száma 5,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júliusi zárónapon 274 700 álláskereső szerepelt, ez a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4 százalékos volt. Júliusban 43 500 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 14,1 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az álláskeresők 11 százaléka, 30 100 volt pályakezdő. Az álláskeresők 28,2 százaléka - 77 300 ember - tartósan, több mint egy éve keresett munkát. Az álláskeresők 46,3 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Júliusban 144 000 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 94 500 betöltetlen maradt.

Szerző