Előfizetés

Magyar mozik kerültek az Európai Filmdíjak listájára

Publikálás dátuma
2017.08.22. 21:58

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről, valamint Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje is szerepel az Európai Filmdíjak válogatáslistáján - közölte az Európai Filmakadémia (EFA).

A listán 51 olyan játékfilm szerepel 31 európai országból, amelyet az EFA jelölésre javasol az elismerésekre. A jelöltekről az elkövetkező hetekben az akadémia háromezer főt meghaladó tagsága szavaz a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró kategóriákban. A jelöltek kilétére november 4-én derül fény a spanyolországi Sevillában megrendezett Európai Filmfesztiválon.

A válogatáslistára a legtöbb akadémiai taggal rendelkező húsz ország egy-egy filmet közvetlenül szavazhatott be, a többi felkerülő filmről az EFA válogató bizottsága döntött, amelynek tagja volt az akadémia igazgatótanácsa, valamint meghívott szakértők, köztük Bognár Péter (Magyarország), Dave Calhoun (Egyesült Királyság), Giorgio Gosetti (Olaszország), Christophe Leparc (Franciaország), Jacob Neiendam (Dánia) és Alik Spiljuk (Ukrajna).

A legjobb európai operatőr, vágó, látványtervező, jelmeztervező, fodrász-sminkes, zeneszerző és hangmérnök kategóriákban egy héttagú szakmai zsűri dönt a nyertesekről. A díjak ünnepélyes átadása december 9-én lesz Berlinben - olvasható a közleményben.

Lemondtak Coutinhóról a Barcelonánál

A spanyol labdarúgó-bajnokság topcsapata lemondott Philippe Coutinho megszerzéséről, így a brazil támadó nem lesz a Barcelona játékosa ebben a szezonban. A katalánok sportigazgatója, Robert Fernández korábban megerősítette, tárgyaltak a Liverpoollal, az angol klub azonban hajthatatlannak bizonyult az igazolást illetően.

A spanyol csapat több ajánlatot is tett a játékosért, majd egy utolsó, negyedik ajánlat is következett: 135 millió eurót is adtak volna a futballistáért, ám Jürgen Klopp együttese továbbra sem adja Coutinhót, aki hivatalos távozási kérelmet is benyújtott klubjának, hogy a Barcelonában folytathassa karrierjét.

A csapat azonban kénytelen elfogadni az angolok döntését, s valószínűleg másik kiszemeltjüket próbálják meg szerződtetni a transzferidőszak vége előtt: Oursmane Dembelé, a Borussia Dortmund játékosa is a katalánok kívánság listáján szerepel ugyanis.

Birkózó-vb - Szabó, Krasznai és Torba is veszített

Publikálás dátuma
2017.08.22. 16:00
Krasznai Máté (j) és az örmény Karen Aszlanján küzd. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Mindhárom nyolcaddöntős magyar veszített, így Lám Bálinthoz (130 kg) hasonlóan Torba Erik (59 kg), Krasznai Máté (66 kg) és Szabó László (80 kg) is már csak a vigaszági folytatásban reménykedhet a párizsi birkózó-világbajnokság keddi versenynapján.

A nyolcaddöntők sorát a vb-újonc Torba nyitotta meg, aki szép győzelemmel mutatkozott be a versenyen, ám második meccsén szinte csak pillanatokat töltött a szőnyegen. A 21 éves birkózó az orosz Sztefan Marjanyannal találkozott a 16 között, aki előbb gyorsan kitolta őt a szőnyegről, majd a második perc elején egy csípődobással levitte, s másodpercekkel később tusba szorította.

Torba Erik után nem sokkal Szabó Lászlót szólították, akitől lehetett ugyan várni a továbbjutást, de az egyértelmű volt, hogy a kazah Askat Dilmuhamedov elleni meccse nagyon nehéz lesz, a két birkózó a tavaly decemberi budapesti vb bronzmeccsén ugyanis akciómentes csatát harcolt végig, melyből intésekkel 2-1-re a magyar került ki győztesen. A meccsük ezúttal is nagyon hasonló forgatókönyv szerint zajlott, hiába próbálkoztak, egyikük sem talált igazán fogást a másikon. Az első menetben egy-egy intés volt, a másodikban viszont csak Szabót figyelmeztették, így 2-1-re ezúttal a kazah nyert.

Az idei Európa-bajnokságon ötödik Krasznai Máté második párizsi ellenfele az örmény Karen Aszlanyan volt, aki előzetesen nem tűnt verhetetlennek, ám ezen a napon jobban birkózott. A BHSE 24 éves kötöttfogásúja már az első menetben egy intéssel és kitolással kétpontos hátrányba került, majd a második elején az örmény levitte őt, s így már 4-0-ra vezetett. A hajrá felé közeledve Aszlanyan láthatóan fáradt, a magyar birkózónak pedig egy mögé kerülést sikerült végrehajtania, ám a pörgetés már nem jött össze, így Krasznai 4-2-re veszített.

A selejtezőben vesztes Lám Bálinthoz hasonlóan mindhárman akkor juthatnak a bronzmérkőzésig tartó vigaszágra, ha legyőzőik a fináléba kerülnek.