Sok pénzt akar keresni? Ezt a munkát válassza!

Publikálás dátuma
2017.08.23. 14:14
Légiforgalmi irányítók a Roissy Charles de Gaulle repülőtéren. FOTÓ: FRANCOIS GUILLOT / AFP
Bármennyire is hihetetlen, de bőven van olyan szakma Magyarországon, amelyben több mint 1 millió forint a havi fizetés - írja a penzcentrum.hu.

Közzétette honlapján az egyéni bérek és keresetek legfrissebb (2016-ra vonatkozó), foglalkozások szerinti bontásban is elérhető statisztikáit a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). A kimutatás alapján továbbra is a légiforgalmi irányítók viszik haza a legtöbbet, de nem panaszkodhatnak a politikusok, a könyvelők, és az alternatív gyógymódot alkalmazó szakemberek sem. 

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a 2015-ös adatokhoz képest a legtöbb szakmában erőteljesen csökkentek a bruttó átlagértékek; a légiforgalmi irányítók például tavaly még közel 1,8 milliós, míg a politikusok bő 1,2 millió forintos bruttóval szerepeltek. 

Érdemes korcsoport szerinti bontásban is megvizsgálni a legjobban fizetett szakmák toplistáját. A top 15-ben például kizárólag az "Informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetője" néven futó foglalkozásban akadnak 20 év alattiak; az ő fizetésük azonban erősen elmarad a szakma korcsoportok nélküli átlagától (bruttó 705 000 Ft/hó).

Az is megállapítható - legalábbis a 15 legjobban fizetett szakmán belül -, hogy míg az első 4 évtizedben, tehát az 50. életév betöltéséig folyamatosan növekednek az átlagfizetések, addig az ötveneseknek, illetve hatvanasoknak már valamennyivel szerényebb havi bruttóval kell beérniük, mint a csúcson lévő 31-50 éves korcsoportnak.

Részletekért, grafikonokért kattintson ide!

Szerző

Orbán Kötcsén fújja meg a harci kürtöt

Publikálás dátuma
2017.08.23. 13:47
Először eligazítja az övéit, aztán megy a parlamentbe. FOTÓ: Molnár Ádám
A miniszterelnök szeptember 2-án, Kötcsén nyitja saját jobboldali holdudvara előtt az őszi szezont - tájékoztatták az atv.hu-t fideszes források. Szeptember közepén, Velencén Fidesz-KDNP frakcióülésen szintén zárt körben, aztán 18-án a parlamentben nyilvánosan ad politikai helyzetértékelést a '18-as kampány előtt.

Orbán Viktor mostani szereplése a Dobozy kúrián azért is bír különös jelentőséggel, mert a kormány és a Fidesz direktben ráfordul a '18-as kampányra, és a Kötcsén elhangzó miniszterelnöki tézisek/meglátások/ukázok iránymutatóak lesznek a kormánypárti médiumok és a jobboldali közéleti holdudvar Kötcsére meghívott prominensei számára.

Múlt ősszel Orbán Viktor - a Pesti Sracok.hu-n nyilvánosságra hozott - beszédének központi témája a kvótanépszavazás volt, és hogy "háború van", szükség van a "kardokra", Európát meg kell védeni a migránsoktól. A kormányfő az akkori helyzetet, az uniós lisszaboni szerződés 60. évfordulója előtt úgy értékelte: "miután az unió hetvenéves konstrukciója a szemünk előtt dől össze, engedjék meg nekünk, hogy mások hibás döntéseinek a következményeit ne nekünk kelljen viselnünk. 
Azzal komoly politikai botrányt kavart, hogy a PC-t elfelejtve a brüsszeli vezetőket, köztük Junckert és Schulzot "lenihilistázta" és Csurka István volt MIÉP-elnököt is idézte, aki az SZDSZ kapcsán mondta azt, hogy a liberálisok nem választást akarnak nyerni, hanem mindig be akarnak ülni a "zsűribe" (a döntéshozatalba).

Orbán Viktor a jövő tavaszi választások előtti utolsó parlamenti ülésszakra - szintén hagyományosan - a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén, Velencén, a nyilvánosság legteljesebben kizárásával készíti fel a kormánypárti honatyákat. A szeptember 13-15. közötti tanácskozás előestéjén, a vacsora után ad a miniszterelnök politikai helyzetértékelést övéinek, és válaszol majd a kormánypárti képviselők kérdéseire. A KDNP elnöksége és frakciója a közös tanácskozás előtt külön is ülésezik. A velencei frakcióülés napirendjét még nem határozták meg, de az Európa-migránskérdés viszi majd a prímet, viszont a politikai "atombombák", a lex CEU vagy a civiltörvény nem lesznek hivatalosan napirenden, legalábbis Kósa Lajos frakcióvezető előzetes tájékoztatása szerint. Harrach Péter KDNP frakcióvezető szerint viszont a nyugdíjasok/nyugdíjkiegészítés téma lesz, csakúgy, mint a fogyasztóvédelmi kérdések.

Szerző

Meghalt egy magyar túrázó Grúziában

Publikálás dátuma
2017.08.23. 13:30
Fotó: Szalmás Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Mokkában újabb tragédiát jelentett be. Ezúttal Grúziában halt meg egy magyar túrázó. 
Fotó: Szalmás Péter

A tárcavezető a reggeli műsorban ma is a terrorfenyegetettségről beszélt, mindemellett elmondta, hogy Grúziában egy kis létszámú magyar csoport túrázott a hegyekben, és ennek a csoportnak egy tagja olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy belehalt. 

Ahogyan azt mi is megírtuk, a miniszter tegnap egy másik tragikus esetről is beszámolt: meghalt egy magyar egyetemista Olaszországban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte: a magyar állampolgár egy – a Liguria-i régióban fekvő – nemzetközi tábor résztvevőjeként tartózkodott Olaszországban, ahol az utat egy szakadéktól elválasztó sövényen átesett és a zuhanást nem élte túl.

Szerző