Tesco sztrájk - Szeptemberben lehet, ha nincs megállapodás

Publikálás dátuma
2017.08.24. 21:51
AFP fotó
Ha nem sikerül megegyezni a munkáltatóval, akkor a dolgozók szeptemberben bármikor sztrájkba léphetnek a Tescónál - közölte Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke. Hozzátette, hogy a vállalattal a következő egyeztetés augusztus 30-án lesz. 

Bubenkó Csaba a munkavállalói érdekképviselet követeléseinél példaként említette a 25 százalékos béremelést, valamint a létszámkérdés megoldását. Utóbbinál megjegyezte, hogy Magyarországon a kereskedelmi ágazatból 25 ezer - 30 ezer ember hiányzik. A szakszervezeti vezető arról is beszámolt, hogy a KDFSZ egyesítette a Tescónál működő másik munkavállalói érdekképviselettel a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) a sztrájk követeléseiket, amelyeket már el is jutattak a munkáltatóhoz.

Szerző

Tojásbotrány - Több új tétel a szennyezett termékek listáján

Publikálás dátuma
2017.08.24. 19:52
Illusztráció/AFP
Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a Nébih laboratóriuma. Emellett a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy – több tagország mellett – hazánkba is szállítottak szennyezett tojáslé és pasztörizált tojásrántotta termékeket. 

Az Európa jelentős részét érintő tojás szennyezési eset kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok. A Nébih élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságként, hazai érintettség esetén nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, melybe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

A mintavétel folyamatos. A tojás és tojás termékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek. A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták fipronil határérték feletti jelenlétét a vizsgálatok. A szükséges nyomon követési vizsgálatokat a szakemberek haladéktalanul megkezdték. A termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetők a Nébih folyamatosan frissülő tematikus aloldalán.

Szerző

Herczog László: az aranyélettől messze vagyunk

Publikálás dátuma
2017.08.24. 16:02
Herczog László FOTÓ: Tóth Gergő
Akkora a munkaerőhiány a régiónkban, hogy már nem csak a napi üzletmenetet nehezíti - nyilatkozta a HVG-nek Herczog László. A volt miniszter arról is beszélt: egy jól működő országban nem a kormányon múlik, hogy nőnek-e a keresetek.

Bár a kormányok rendszerint maguknak tulajdonítják, ha nőnek a keresetek, normálisan működő piacgazdaságban ez nem rajtuk múlik – mondta a HVG-nek Herczog László, hat kormányzat helyettes államtitkára, a Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere.

Szerinte az, hogy mostanra alakult ki nagy bérverseny Közép- és Kelet-Európa országai között, azt is jelenti, most vált olyan súlyossá a munkaerőhiány, hogy már akadályozza a vállalkozások működését; nemcsak a napi üzletmenetben okoz zavarokat, hanem a fejlődésben is. A munkaerőpiac kitágult az EU-csatlakozás után, de eltartott egy ideig, amíg tízezrek szánták rá magukat, hogy a jobban fizető állásért elhagyják az országot.

A nagy exportőrök kibírják a bérversenyt a volt miniszter szerint, de sokan mások, így a kicsik, aligha. A munkavállalóknak pillanatnyilag előnyös ugyan, de az aranyélettől messze vagyunk – mondta.

További részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.

Szerző