Trump-kampány - Újabb leleplező e-mail bukkant fel

Donald Trump újabb fehér házi beosztottja keveredett gyanúba egy frissen nyilvánosságra került e-mail üzenet miatt. A tavalyi elnökválasztás idején történt orosz beavatkozás ügyében vizsgálódó kongresszusi bizottság rábukkant egy levélre, amelyben Rick Dearborn, Trump jelenlegi helyettes kabinetfőnöke küldte, aki a Trump-kampány embereit tájékoztatta tavaly arról, hogy egy bizonyos személy – akinek kilétét nem fedték fel – találkozót akar összehozni a milliárdos kampányának vezetői és Putyin között. Az egyetlen konkrétum, hogy Nyugat-Virginiában rendelkezik politikai kapcsolatokkal az illető, aki a Trump-stáb és az orosz elnök közötti találkozó útját egyengette volna. Az újabb leleplező e-mailről a CNN adott hírt.

Az eset 2016 júniusában történt, akkor amikor a Kreml-hez kötődő orosz ügyvédnő megbeszélést folytatott az akkor még jelölt Trump legidősebb fiával, Donald juniorral, vejével Jared Kushnerrel és a kampányfőnökkel, Paul Manaforttal. A levél azt bizonyítja, hogy Moszkva több szálon is próbálkozott, hogy kapcsolatba lépjen a republikánus elnökjelölt embereivel. Sem Dearborn, sem a fehér házi szóvivő, Sarah Huckabee Sanders nem kommentálta a hírt.

Szerző

Tizenhat amerikai diplomatát ért agykárosodás Kubában

Publikálás dátuma
2017.08.25. 10:05
Az USA nagykövetsége Havannában FOTÓ: YAMIL LAGE / AFP

Legalább 16 amerikai szenvedett károsodást a havannai amerikai nagykövetségen, erősítette meg Heather Nauert külügyi szóvivő a CBS News-nak. Ez az első alkalom, hogy hivatalosan közölték, hány embert ért akusztikus támadás a kubai fővárosban. A CBS előző nap megdöbbentő bejelentést tett. Hozzájutottak a diplomaták orvosi vizsgálatainak adataihoz, amelyekből kiderült, hogy nem csupán halláskárosodást, hanem enyhe agykárosodást, központi idegrendszeri sérülést szenvedtek a diplomaták a feltételezett akusztikus támadások következtében. A külügyi szóvivő nem tudta megerősíteni, hogy az orvosi kezelésre szoruló személyek mindegyike diplomata volt-e, vagy ez a szám a családtagokat is tartalmazza-e.

A havannai amerikai képviseletet a lehető legalaposabban átvizsgálták, de nem találtak semmiféle eszközt, amellyel a károsodást okozó hanghatást kiválthatták. A State Department szerint az akusztikus támadás nem folytatódott, az incidenst mindenesetre „példa nélkülinek” minősítették. A kubai kormány tagadta, hogy bármi közük lenne a diplomaták sérüléseihez, Washington ugyanakkor hangsúlyozza, a fogadó ország felelőssége a külföldi diplomaták védelme. A BBC jelentése szerint nem tartják kizártnak, hogy harmadik ország állt a támadás mögött.

Az incidensek 2016 végén kezdődtek. Többen panaszkodtak, hogy romlott a hallásuk, volt, aki émelygést, mások egyensúlyi problémákat észleltek. Mivel a tünetek különbözőek voltak, egy ideig nem kapcsolták össze azokat. Az esetek nem a képviseleten, hanem a diplomatalakásokban történtek, a diplomaták elhelyezését a kubai kormány biztosítja.

Szerző

Macron: Nem működik jól Schengen

Publikálás dátuma
2017.08.25. 07:37
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Bukarestben folytatta tegnap kelet-közép-európai körútját Emmanuel Macron. A francia államfő megbeszélést folytatott Klaus Johannis államfővel, és Mihai Tudose miniszterelnökkel is aktuális európai és nemzetközi témákról, illetve biztonságpolitikai kérdésekről.

A Johannisszal tartott közös sajtótájékoztatón Macron bíráló szavakkal illette a schengeni övezet működését. Romániának minden joga megvan hozzá, hogy kérje integrációját a schengeni övezetbe, tisztában van azzal is, mennyire fontos az ország számára a schengeni övezethez való csatlakozás, ezért nyitott is ebben a kérdésben. Hozzátette azonban, hogy "A schengeni övezet Európája nem működik jól, és természetesen nem örülünk ennek. Az a célunk, hogy a következő hónapokban gyorsítsuk fel az erre vonatkozó közös szabályzat reformját, tisztázzuk le ezeket a szabályokat, fellépésünk legyen egységes, javítsunk a határok ellenőrzésén”. Franciaország elnöke ugyanakkor hangsúlyozta a közös álláspont fontosságát a menedékkérők tekintetében.

Szerző