Reagált Szijjártónak a holland külügyminiszter

Publikálás dátuma
2017.08.25. 18:26
FOTÓ: Wiktor Dabkowski / DPA/AFP
Nyilvánvaló, hogy semmiféle kapcsolat nem áll fent a terrorizmus és a magyar kormány fellépése között. Ez fel sem merül - jelentette ki Bert Koenders holland külügyminiszter pénteken Hágában, a holland minisztertanács ülése előtt tett nyilatkozatában.

Koenders Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentésére reagált, amely szerint a két ország között meghatározatlan időre abbamarad a nagyköveti szintű kapcsolattartás. A holland miniszter úgy vélekedett, nem tudja elképzelni, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a diplomáciai feszültséget kiváltó interjúban az említett utalást "így akarta mondani". Hozzátette, a megjelent kijelentések nem tükrözik kormánya álláspontját. Koenders azt is értésre adta, hogy túlzó intézkedésnek tartja Szijjártó Péter döntését. Hozzátette, nem tudja, hogy bocsánatot fog-e kérni az eset miatt, de úgy vélekedett, nem szabad, hogy elhatalmasodjon a diplomáciai ellentét a két ország között.

A miniszter ígéretet tett arra, hogy a következő napokban fel fogja hívni a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet, hogy formálisan is tudassa vele: a holland kormány elutasítja, hogy bármiféle kapcsolat fennállna a magyar kormány és az Iszlám Állam terrorszervezet között.

Elmondta, Hollandia valóban aggódik bizonyos magyarországi fejlemények miatt, mint a civil szervezeteket érintő törvény, a külföldi egyetemeket érintő szabályozás, a jogállamiság kérdése és a menekültek kvóták szerinti elosztási rendszerének elutasítása. Mindezekkel kapcsolatban jogosan fogalmazhat meg kritikát a nagykövet - tette hozzá. Hozzátette, Gajus Scheltema búcsúinterjút akart adni a magyar hetilapnak, és elismerte: miniszterként felelős a nagykövet kijelentéseiért.

Geert Wilders, a bevándorlásellenes holland Szabadságpárt (PVV) vezetője is reagált a nagyköveti interjúra: Twitter-üzenetében "idiótának" nevezte Gajus Scheltemát, és pártja nevében kérdéseket intézett a holland külügyminiszternek, amelyekben egyebek között arra kereste a választ, hogy Koenders ismeri-e a holland nagykövet "undorító" kijelentéseit.

Azt kérdezte, egy távozó nagykövet milyen jogon fogalmaz meg kritikát a magyar kormánnyal szemben, amely olyan, a társadalmat destabilizáló problémák ellen lépett fel, mint a tömeges migráció és az iszlamizáció.  A holland nagykövet vajon a holland kormány nevében beszélt-e, és Koenders undorítónak és elvetendőnek tartja-e, hogy a nagykövet egyenlőségjelet tett a magyar kormány fellépése és a terroristák közé, akik ártatlan embereket gázolnak halálra és robbantanak fel - írta Wilders.

Pénteken Magyarország konzultációra hazarendelte Hollandiába akkreditált nagykövetét, ezzel meghatározatlan ideig szünetel a nagyköveti szintű kapcsolattartás a két ország között azt követően, hogy Gajus Scheltema távozó holland nagykövet a 168 órának adott interjúban egyebek mellett azt mondta, hogy a szélsőséges iszlamisták "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány".

Szerző
Frissítve: 2017.08.25. 22:53

Ferenc pápát videóban fenyegette meg az Iszlám Állam

Publikálás dátuma
2017.08.25. 17:38
FOTÓ: VINCENZO PINTO / AFP
Az olasz fővárost és Ferenc pápát fenyegető több videofelvételt tettek közzé az Iszlám Államhoz (IÁ) tartozó terroristacsoportok internetes oldalaikon. Christoph Graf, az egyházfőt védő svájci gárdisták parancsnoka maga sem zárta ki a Vatikán elleni merénylet lehetőségét - jelentette az olasz sajtó pénteken. 

Az Iszlám Állam egyik kommunikációs csatornájaként ismert Al-Hayat Media Center által közölt videón azt látni, hogy dzsihadista fegyveresek Krisztus-szobrokat semmisítenek meg, valamint széttépnek egy Ferenc pápát ábrázoló posztert. A felvételen angolul arra figyelmeztetik a "hitetleneket", hogy az Iszlám Állam fegyveresei Rómába is eljutnak. A videót a Fülöp-szigeteki Marawiban forgatták. 

Olasz sajtóértesülések szerint az utóbbi napokban a terroristaszervezet más oldalain is több hasonló videót publikáltak, amelyek szerint magányos farkasok, vagyis merényletet egyedül elkövető terroristák támadják meg majd Rómát és a Vatikánt is. A fenyegetésekben gázolásos és késeléses merényletekről is beszélnek. 

Az olasz hatóságok hangsúlyozták, hogy egyetlen egy ország, így Itália sem érezheti magát biztonságban a merényletekkel szemben. Nem ez az első alkalom, hogy az IÁ az internetes oldalain Rómát és a Vatikánt fenyegető videofelvételeket hoz nyilvánosságra, amelyeken a terroristaszervezet zászlói lobognak a Colosseum tetején vagy a Szent Péter téren. 

Christoph Graf, a svájci gárdisták parancsnoka úgy nyilatkozott: csak idő kérdése, hogy Rómában is terrormerényletet kövessenek el, esetleg a Vatikán ellen is. Hangsúlyozta, hogy az egyházfő és a pápai állam védelmére hivatott svájci gárda minden eshetőségre felkészült. 

Olaszországban számos más európai állammal ellentétben eddig nem követtek el iszlamista terrormerényletet. Elemzők szerint azért, mert eddig Olaszország folyosóként szolgált a Közel-Keletről és Afrikából Európába tartó dzsihadisták számára, valamint menekülési útvonalként is az ellentétes irányban.

Szerző

Megvalósítja régi álmát Natascha Kampusch

Publikálás dátuma
2017.08.25. 17:00
Natascha Kampusch FOTÓ: Sandra Walder / DPA/AFP
Régóta dédelgetett vágyát valósítja meg és ékszertervezésbe kezd Natascha Kampusch. Az osztrák lányt még tíz éves korában, 1998-ban rabolták el és nyolc éven át tartották fogságban egy ausztriai pincében.

Kampusch a saját életét szimbolizáló virágmotívummal díszített fülbevalókat és egy nyakláncot tartalmazó kollekciót szeptemberben mutatja be a nagyközönségnek. Az ékszerek 70 és 90 euró (22 ezer és 28 ezer forint) közötti összegbe kerülnek majd. 

"Azt szeretném, ha az ékszereim örömet szereznének az embereknek, erőt adnának és a nőiességet sugároznák" - mondta Kampusch. A tervezés gondolata már hét éve foglalkoztatja Kampuscht, aki időközben egy aranyműves tanfolyamot is elvégzett. 

Natascha Kampuscht 1998. március 10-én rabolta el Wolfgang Priklopil. Az osztrák lány 2006. augusztus 23-án szökött meg a pincéből, amely mindössze 8 km-re volt a lány családjának otthonától. Elrablója aznap öngyilkos lett. Az ügy nagy nemzetközi médiaérdeklődést váltott ki. 

A lány később saját beszélgetős műsort indított, majd az elrablásának történetéről könyv és film és megjelent. Azóta próbál "normális életet" élni, ének- és lovaglóórákra jár, letette az érettségit és a menekültek ellátásában is segítséget nyújt. Szabadulása 10. évfordulójára újabb könyvet adott ki, hogy tisztázza a tényeket. Elmondása szerint hasznos tagja szeretne lenni a társadalomnak és nem akar az állam terhére válni.

A 29 éves fiatal a napokban a német Bunte magazinnak úgy nyilatkozott, hogy állandó kapcsolatról, gyerekekről, házról, gyümölcsöskertről és úszómedencéről ábrándozik.

Szerző