A kormány megint talált egy gazdasági szektort, amit lenyúlhat

Bánki Erik cégeibe akarják bepasszírozni az egész közétkeztetést – állítja Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő. Az MSZP elnökségi tagja szerint a kormány megint talált egy gazdasági szektort, amit lenyúlhat. 

- Bődületesen nagy összegről, évi 70 milliárd forintról van szó, ami tudomásom szerint jövőre újabb 9 milliárd forinttal nő. Ennyivel támogatja a költségvetés a gyermekek közétkeztetését – mondja a politikus. – Egyre több hátrányos helyzetű gyermek kap ingyen ebédet, de ha rosszindulatú akarnék lenni, azt mondanám, mindez csak azért van, hogy az önkormányzatokat félreállítsák, a többi vállalkozót kiszorítsák a piacról, s mindenben ők döntsenek. Márpedig jóindulatú aligha lehetek, mert az elmúlt nyolc év arról szólt, hogy minden törvényt és rendeletet a saját érdekeiktől vezérelve hoztak meg.

A szocialista képviselő azt állítja, jó példa minderre, ami most zajlik, Óbudán, ahol tömeges ételmérgezés történt, de még ez sem zavarja a fideszes önkormányzatot, a gyerekek egészsége helyett a Bánki Erik érdekeltségi körébe tartozó Hungast csoport érdekeit nézi, ezért nem bont vele szerződést.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) most hagyta jóvá, hogy a Bánki Erik érdekeltségi körébe tartozó Hungast csoport felvásárolja a Sodexot. A GVH elnöke ugyanakkor a parlamentnek, s ezen belül annak a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel, amelynek az elnöke éppen Bánki Erik. Bangóné Borbély Ildikó szerint ez több mint összeférhetetlenség, ez már egyenesen nonszensz.

A kormány újabb nyomulását megállítandó kezdeményezni fogják a parlamentben, hogy ha közétkeztetésnek jó gazdája az önkormányzat, azt erővel a kormány ne nyúlhassa le! A gyerekeknek mindennél fontosabbnak kell lennie, nem értékelheti felül, a fideszes gazdasági érdek!  – tette hozzá a képviselő.

Szerző
2017.08.25 18:32

Közigazgatási bíróságok – Az ET-biztos felszólította Ádert, hogy ne írja alá a törvényt

Publikálás dátuma
2018.12.14 11:07

Fotó: Népszava/
Dunja Mijatovic arra kéri a köztársasági elnököt, hogy küldje vissza a törvénycsomagot az Országgyűlésnek.
Áder János államfőhöz fordult pénteken az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a közigazgatási bírósági rendszer tervezett létrehozása ügyében, arra szólítva fel a köztársasági elnököt, hogy aláírás helyett küldje vissza az Országgyűlésnek a héten elfogadott, erről szóló törvénycsomagot. Dunja Mijatovic az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: komoly kérdéseket vethet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban, hogy a jogszabály értelmében az igazságügyi miniszternek erős befolyása lenne a közigazgatási bíróságok felett. Mint megírtuk, szerdán simán megszavazta az Országgyűlés a közigazgatási bíróságok felállítását. A kormányzati előterjesztést 131 igen, két nem szavazattal fogadta el a parlament. A hozzá kapcsolódó, átmeneti rendelkezéseket tartalmazó jogszabályt is jóváhagyták 131 igen, 3 nem szavazattal. Ennek értelmében a kormány „házi bíróságaiként” is emlegetett, önálló közigazgatási bíróságokra terelik át az összes állami hatósággal kapcsolatos jogvitát, az adó-, építéshatósági vagy választási ügyektől egészen az adatkérési-, vagy sajtóperekig. Az aggályok egy része abból fakad, hogy az új bírósági szervezet bíráinak egy része a közigazgatásból érkezik, bár saját kérésükre – elvben – az összes mai közigazgatási bírót átveszik majd. A bírói pályázatoknál 80:20 arányban veszik majd figyelembe a közigazgatási, illetve a bírói tapasztalatot, így sokan az államigazgatásból kerülnek majd át. A „házi bíróság” jelleget erősíti, hogy a csak 2020. január 1-től működő új bírósági rendszer igazgatási feladatait az igazságügyi miniszter látja el, jelen esetben Trócsányi László, aki a törvénytervezet is jegyzi. Ő dönt a bírói pályázatoktól kezdve a költségvetési ügyekig minden érdemi ügyben. A közigazgatási bírósági rendszer kétfokú, a közigazgatási törvényszékek mellett létrehozzák a Közigazgatási Felsőbíróságot, amely – ahogy a Kúria a rendes bíróságok esetében – az ítélkezés mellett jogegységi feladatokat is ellát. Ennek elnöki posztjára Patyi Andrást választhatják majd meg. 
2018.12.14 11:07
Frissítve: 2018.12.14 11:07

Péntekre is tüntetést szerveznek a Kossuth térre

Publikálás dátuma
2018.12.14 10:22

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán
„Mutasd meg te is, hogy eleged van, hogy nincs rendben az, ami zajlik!” – üzenték a szervezők. A tiltakozás 17 órakor kezdődik.
Újabb tüntetést szerveznek a Kossuth térre, miután szerdán – bár az ellenzék minden eszközzel megpróbálta megakadályozni – a parlament kormánypárti többsége végül megszavazta a rabszolgatörvényt.   Szerda este a Parlamenttől a Parlamentig vonult a tüntető tömeg, ám közben végigjárta a belvárost és elfoglalt két hidat. A Fidesz székházánál két rendőrt gázspray-vel fújtak le, a Kossuth téren a tiltakozók ellen használtak könnygázt. Csütörtökön is tiltakozás volt: a Parlamentnél a rendőrök többször is felszólítás nélkül fújtak könnygázt a tüntetőkre, de ezzel csak felbőszítették a tömeget. Elvitték a Momentum alelnökét, a tiltakozók bedobták a Parlament ablakát. A pénteki, 17 órakor kezdődő tüntetésről a szervezők előzetesen csak annyit írtak:
„Legyünk kinn holnap is, mutasd meg te is, hogy eleged van, hogy nincs rendben az, ami zajlik! Öltözz melegen.”
Cikkünk megjelenéséig csaknem négyezer ember jelezte, hogy részt vesz az eseményen, vagy érdeklődik iránta.
2018.12.14 10:22
Frissítve: 2018.12.14 10:32