A kormány megint talált egy gazdasági szektort, amit lenyúlhat

Bánki Erik cégeibe akarják bepasszírozni az egész közétkeztetést – állítja Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő. Az MSZP elnökségi tagja szerint a kormány megint talált egy gazdasági szektort, amit lenyúlhat. 

- Bődületesen nagy összegről, évi 70 milliárd forintról van szó, ami tudomásom szerint jövőre újabb 9 milliárd forinttal nő. Ennyivel támogatja a költségvetés a gyermekek közétkeztetését – mondja a politikus. – Egyre több hátrányos helyzetű gyermek kap ingyen ebédet, de ha rosszindulatú akarnék lenni, azt mondanám, mindez csak azért van, hogy az önkormányzatokat félreállítsák, a többi vállalkozót kiszorítsák a piacról, s mindenben ők döntsenek. Márpedig jóindulatú aligha lehetek, mert az elmúlt nyolc év arról szólt, hogy minden törvényt és rendeletet a saját érdekeiktől vezérelve hoztak meg.

A szocialista képviselő azt állítja, jó példa minderre, ami most zajlik, Óbudán, ahol tömeges ételmérgezés történt, de még ez sem zavarja a fideszes önkormányzatot, a gyerekek egészsége helyett a Bánki Erik érdekeltségi körébe tartozó Hungast csoport érdekeit nézi, ezért nem bont vele szerződést.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) most hagyta jóvá, hogy a Bánki Erik érdekeltségi körébe tartozó Hungast csoport felvásárolja a Sodexot. A GVH elnöke ugyanakkor a parlamentnek, s ezen belül annak a gazdasági bizottságnak tartozik beszámolási kötelezettséggel, amelynek az elnöke éppen Bánki Erik. Bangóné Borbély Ildikó szerint ez több mint összeférhetetlenség, ez már egyenesen nonszensz.

A kormány újabb nyomulását megállítandó kezdeményezni fogják a parlamentben, hogy ha közétkeztetésnek jó gazdája az önkormányzat, azt erővel a kormány ne nyúlhassa le! A gyerekeknek mindennél fontosabbnak kell lennie, nem értékelheti felül, a fideszes gazdasági érdek!  – tette hozzá a képviselő.

Szerző

Junckernek elege van a gyűlöletből, jóbarátnak nevezte Orbánt

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:32

Fotó: AFP/ JOHN THYS
„Teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit” – mondta az Európai Bizottság elnöke.
Jóbarátjának nevezte Orbán Viktor kormányfőt csütörtökön Jean-Claude Juncker az újabb magyarországi tájékoztató kampány ellenére, és hangsúlyozta, hogy elég volt a gyűlöletből Európában. Juncker egy brüsszeli rendezvényen kérdésre válaszolva az MTI összefoglalója szerint azt mondta:
„teljességgel képtelen vagyok arra, hogy utáljak valakit. Nagyon meglepődtem, amikor láttam ezeket a gyűlölettel teli plakátokat Magyarországon, de nem adom fel, én nem vagyok olyan, pont az ellenkezője akarok lenni”.
Az Európai Bizottság elnöke hozzátette:
„nincs előrelépés Európában, ha a nemzetek egymás ellen harcolnak, nincs haladás gyűlölet mellett. Itt már tartottunk, elég volt belőle”.
Hétfő este Magyarország Kormánya a Facebookon jelentette be, hogy „tájékoztató akciót indít a bevándorlást ösztönző brüsszeli tervekről”. Megjelentettek hozzá egy képet is: ezen Soros György és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható, azzal a szöveggel, hogy Brüsszel be akarja vezetni a kötelező betelepítési kvótát, gyengíteni akarja a tagállamok határvédelmi jogait, valamint „migránsvízummal” könnyítenék a bevándorlást. Az Európai Bizottság keményen válaszolt, és „sokkolónak” nevezte, hogy „egy ilyen nevetséges összeesküvés-elmélet ilyen szinten eluralta a közgondolkodást”, de a plakát téma volt az EU-ügyi miniszterek ülésén is, ahol a Magyarország elleni 7. cikkelyes eljárás keretében tárgyaltak a jogállam helyzetéről. Juncker később arról beszélt, hogy, „hazugságok ellen nem nagyon lehet mit tenni”. Lapunk arról is értesült, hogy a magyar kormány plakátkampánya miatt rendkívüli frakcióülést kezdeményezett Gunnar Hökmark, a svéd Mérsékelt Párt politikusa az Európai Néppártban.

Gulyás: még 30 venezuelai család vár a "hazatérésre"

Publikálás dátuma
2019.02.21 12:29

Fotó: AFP/ JUAN VITA
Nem migránsok, hazatérők a venezuelai menekültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.
Mintegy 300 menekültet fogadott be a súlyos politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából Magyarország, írta meg csütörtökön az Index. A téma a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely csütörtöki sajtótájékoztatóján is felmerült.
Mintegy 30 család vár még Venezuelában arra, hogy "hazatérjen" Magyarországra, mondta el Gulyás. A miniszter határozottan állította, hogy magyar állampolgárokról van szó: az 1990 óta hatályban lévő törvények szerint ugyanis akárhol éljen is, ha egy magyarnak gyereke születik, az is magyarnak számít, és ha erről nyilatkozatot tesz, állampolgárságáról papírt is fog kapni.
Akik nem tudják bizonyítani, hogy magyar felmenőkkel bírnak, azok pedig kedvezményes honosítási eljárással kaphatják meg az állampolgárságukat, mely során az eljáró intézmény eltekinthet még a feltételül szabott nyelvtudás meglététől is.