Dunapest másodjára

A Dunapest fesztivált második alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 3. között. A programsorozat célja a Duna és a part újrafelfedezése, a város és a folyó kapcsolatának művészi bemutatása. A három nap alatt közel 50, nagyrészt ingyenes eseményen lehet részt venni. Lesznek koncertek, színházi előadások, képzőművészeti bemutatók, irodalmi felolvasások, filmvetítések, amatőr hajóépítő workshop, városi séták. Részletes napi bontás a www.dunapest.hu oldalon.

Szerző

Gerillák a politikai életben

Publikálás dátuma
2017.08.28. 07:40
Fotó: AFP/Lokman Ilhan

Hivatalosan is párttá alakult tegnap az egykori kolumbiai baloldali gerillaszervezet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC). Vasárnap egy konferencián mutatták be programjukat, amellyel megpróbálják maguk mögé állítani a szavazókat – írja a kolumbiai El Tiempo. Nagy kihívás lesz, hiszen a szervezet több mint fél évszázadon át harcolt a kormánnyal és a jobboldali félkatonai szervezetekkel. A konfliktus 220 ezer ember életét követelte. A szembenállásnak tavaly egy történelmi jelentőségű békeszerződés vetett véget, amelyért a kolumbiai elnököt, Juan Manuel Santost Nobel-békedíjjal tüntették ki. 

Szerző

Menesztési hullám a Fehér Házban

A Fehér Házból pénteken távozó Gorka Sebestyén menesztéséről azóta pletykáltak, hogy szövetségese, a szélsőjobboldali, alt-right nézeteket valló Breitbartot is irányító Steve Bannon, Trump egyik legbizalmasabb főtanácsadója egy hete távozott. Kormányzati források szerint hamar világossá vált, hogy Donald Trump magyar származású, szélsőséges nézeteket valló tanácsadójának nincs maradása, a fehér házi belharcokban a vesztes oldalon áll.

A bejelentés időzítése egyébként aligha véletlen: a Texasban pusztító Harvey hurrikán, és a latinókat diszkrimináló volt arizonai seriff, Joe Arpaiónak adott elnöki kegyelem között nem vert akkora hullámokat, mint ahogy az egy nyugodtabb időszakban történt volna. A hétvégén főképp az elnök került össztűz alá.

Donald Trumpnak nem szabadott volna elnöki kegyelemben részesítenie Joe Arpaiót, akit etnikai profilalkotás miatt ítéltek börtönbüntetésre – idézte a CNN Paul Ryan, a képviselőház elnökének hétvégi közleményét. A 85 éves Arpaiót azért ítélték júliusban hat hónap börtönbüntetésre, mert figyelmen kívül hagyta azt a 2011-es bírósági felszólítást, amelyben megtiltották a járőreinek, hogy latinókat vegyenek őrizetbe, csak azért, mert talán illegális bevándorlók. Arpaio a kezdetektől támogatta a Trump-kampányt, és osztotta az elnök nézeteit a bevándorlás szigorításáról. Az elnöki kegyelemmel azonban sok prominens republikánus – így John McCain arizónai szenátor, és Jeb Bush egykori floridai kormányzó – szerint Trump túl messzire ment, hiszen szemet hunyt a diszkrimináció fölött.

Szerző