Szijjártó kiadta az ukázt a nagyköveteknek

Publikálás dátuma
2017.08.28. 15:41
MTI Fotók: Koszticsák Szilárd
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az őszi misszióvezetői értekezleten arról beszélt, hogy a magyar külpolitikát továbbra is Magyarország érdeke vezérli biztonsági, politikai és gazdasági kérdésekben. Ahogy az várható volt, a külügyminiszter szinte szájba rágta, hogyan és mit kell nyilatkozniuk a nagyköveteknek. Utalt a holland incidensre is, és arra figyelmeztette a hallgatóságát: nem szabad engedni, hogy az országot méltatlanul, érdemtelenül, sokszor gyalázatos módon bírálják belpolitikai okok miatt.

Szijjártó beszédét természetesen a menekültkérdésre húzta fel. Azzal riogatott, hogy a biztonságpolitikai kihívás Európában fokozódni fog, a bevándorlás kérdése pedig éles megosztó vonal marad a tagállamok között. Jóstehetségét azzal támasztotta alá, hogy a világ "sok esetben abba az irányba változott, amit mi magyarok előre jeleztünk, sokszor a mainstreammel szemben". Harcias énjét elővéve azt mondta: aki ezekben a nehéz, változásoktól meggyötört időkben meghunyászkodik, azt "legyalulják". 

A miniszter szavaiból kiderült, hogy Hollandiával nem egykönnyen fogják rendezni a diplomáciai konfliktust. Kijelentette: fel kell készülni arra, hogy az eddigi viták megmaradnak, sőt fokozódnak a következő időszakban, mert az azt okozó tényezők nem a megoldás irányába mutatnak. Szerinte a magyar menekültpolitika miatt korábban "nem túl dicsőséges jelzőket vágtak a fejünkhöz", méghozzá azért, mert Magyarországot Németország és Ausztria is megpróbálja belevonni a választási kampányukba. "Ezért észnél kell lenni, a kijelentéseket a maguk súlyánál kell kezelni, és mindig meg kell védeni Magyarországot" - jelentette ki, hozzátéve: nem szabad engedni, hogy az országot méltatlanul, érdemtelenül, sokszor gyalázatos módon bírálják belpolitikai okok miatt.

Szijjártó arra kérte a nagyköveteket, hogy ne engedjék magukat eltéríteni attól az állásponttól, hogy Európa biztonsági helyzetén lehet javítani, helyre lehet állítani azt. Ehhez más európai politikát kell folytatni, az EU vezetőinek azért kellene összeülniük, hogy ezeket a kérdéseket megoldják, és nem azért, hogy egyes tagállamokat "kipécézzenek" - fogalmazta meg.

Kampányüzemmódba állítanák a diplomáciai kart is
Hidvéghi Balázs csütörtökön előadást tart a nagyköveteknek „a választási kampányról”,  azaz már a diplomáciai kart is kampányüzemmódba állítaná a kormány - tudta meg a múlt héten a Magyar Nemzet. Több nagykövet is felháborodott azon, hogy közvetlen pártpolitikai előadást kell meghallgatniuk, miközben ők elvileg nem a Fideszt, hanem Magyarországot képviselik külföldön. 
A magyar nagyköveteknek rendezett szokásos munkaértekezleten Orbán Viktor egyébként – rá nem igazán jellemző módon – ezúttal nem vesz részt. A kormányfő eddig általában ott volt a nagyköveti értekezleteken, az általános gyakorlat szerint – ilyen rendezvényeket a legtöbb országban tartanak évente egyszer vagy kétszer – a miniszterelnök beszédével ilyenkor kijelöli a következő időszak főbb külpolitikai prioritásait. Helyette ott lesz viszont Rogán Antal propagandaminiszter, akinek tárcájáról a napokban derült ki: körlevélben küldték szét a minisztériumoknak azt, hogy miként tagadják meg az adatközlést Heringes Anita szocialista képviselő írásbeli kérdésére. Rogán tárcájának lebuktatásáról bővebben ide kattintva olvashat!


A gazdaságban minden rendben

A tárcavezető beszélt a világgazdasági kihívásokról is, kiemelve, hogy erősödő harcra kell számítani.  Azok sikeresek, akik a termelést és a digitalizációt minél gyorsabban össze tudják kapcsolni - vélekedett, jelezve: Magyarország jó kiinduló helyzetben van, de ezért nap mint nap meg kell küzdeni. Számos esetben a külképviseletek jelzései alapján indultak meg a tárgyalások, ezért az éberség fenntartását kérte, megjegyezve: az magyarországi munkahelyek százait, ezreit hozhatja létre.

Reális célkitűzésnek nevezte, hogy év végén gazdaságtörténeti rekordot döntsön a külgazdaság. Ezt azzal indokolta, hogy az első öt hónap adatai alapján 11 százalékos növekedés van az exportban, amely év végére 100 milliárd eurót érhet el. A tavalyi 93 milliárd már "ostromolta a csúcsot" - mondta.

A miniszter szólt a beruházásokról is, tavaly 71, idén az első fél évben 47 jött Magyarországra. Néhány világszintű vállalattal és számos közepessel is tárgyalnak, ezért azt fogalmazta meg elvárásként a diplomáciai testület felé, hogy ha egy befektető Közép-Európát célozza meg, az lehetőleg Magyarországon kössön ki.

A V4-ek dicsérete sem maradt ki

Szijjártó Péter köszönetet mondott a visegrádi négyek elnöki tisztségéből feladatot vállalóknak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő néhány hónapban ismét számítani kell arra, hogy kísérletek lesznek a V4-es egység megbontására. A visegrádi együttműködés a leghatékonyabb és legszorosabb szövetség, és ezzel így számolnak a jövőben is - fogalmazott.

Beszámolt arról is, hogy a választás óta 20 új misszió nyitott meg, továbbá számos nem önálló képviseletet nyitnak olyan városokban, ahol nagy létszámú magyarság él vagy utazik. Példaként Manchestert és Edinburgh-ot említette. Megerősítette azt is, hogy a biztonsági helyzet változása miatt a jövő év elejétől 80-nal megnövelik a konzuli létszámot.

Szerző

Gyilkosságok a kórházban - Betegek tucatjaival végzett egy ápoló

Publikálás dátuma
2017.08.28. 15:23
FOTÓ: CARMEN JASPERSEN/DPA/AFP
Száznál is több beteget gyilkolhatott meg Németországban egy ápoló az ügyében indult csaknem hároméves nyomozás hétfőn ismertetett eredményei szerint.

Az oldenburgi rendőrkapitányság és ügyészség tájékoztatása szerint a Niels H. néven azonosított férfi esetét vizsgáló nyomozócsoport 34 hónapos munkával megállapította, hogy az ápoló legkevesebb 122 beteget gyilkolhatott meg. Így a német kriminalisztika történetének egyik legnagyobb szabású sorozatgyilkosságáért lehet felelős.

A 40 éves férfit 2015-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték kétrendbeli emberölés és kétrendbeli emberölési kísérlet miatt, és a hatóságok megállapították, hogy legalább 36 további beteg haláláért lehet felelős. Időközben a munkahelyein a tevékenysége alatt történt valamennyi halálesetet megvizsgálták, így a többi között exhumáltak 134 holttestet, és kimutatták, hogy további 84 további ember életét is kiolthatta.

A férfi Alsó-Szászország tartomány két városában, Oldenburgban és Delmenhorstban dolgozott a helyi kórház intenzív osztályán. Áldozatainál különböző gyógyszerek túladagolásával szívhalált idézett elő, hogy bizonyítsa az újraélesztés területén szerzett tudását. A vizsgálatok szerint ezekben a vészhelyzetekben igen feltűnően viselkedett, igyekezett a középpontba kerülni és valósággal sóvárgott az elismerés után. Az újraélesztés azonban számos esetben nem sikerült, vagyis az ápoló megölte a beteget.

Meglehet, hogy még sokkal több ember haláláért is felelős, mert számos holttestet elhamvasztottak, és ezért nem lehetett elvégezni a gyógyszer-túladagolás nyomainak feltárására irányuló vizsgálatot - mondták a Kardio nevű nyomozócsoport eredményeit ismertető oldenburgi sajtótájékoztatón a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint.

Az esetek 2003 és 2005 között történtek. Az ápoló 2005-ben bukott le, amikor a delmenhorsti klinika intenzív osztályán egy kollegája rajtakapta, hogy halálos veszélyt okozó injekciót ad be egy betegnek, és leállít egy életfontosságú gyógyszert adagoló berendezést. Ezért 2006-ban öt év szabadságvesztésre ítélték emberölési kísérlet miatt, és eltiltották szakmája gyakorlásától. Azonban az első ítélet és a 2008-as jogerős ítélet közötti időszakot szabadlábon töltötte, és egy munkaerő-kölcsönző cég alkalmazásában több helyen, köztük egy idősotthonban is dolgozott.

Az ügyben felmerült, hogy a betegápoló felelős lehet több halálesetért, de az erre utaló jeleket az ügyész nem vizsgálta meg, amiért később az igazságszolgáltatás akadályoztatásának gyanúja miatt eljárás indult ellene.

Az ápoló végül csak egy áldozat lányának állhatatossága révén került emberölés gyanújával bíróság elé; az illető a hatóságok ellenállását kitartó munkával legyűrve elérte, hogy exhumálják és megvizsgálják 2003-ban elhunyt édesanyja holttestét. Kideült, hogy valóban túladagolás miatt halt meg, és Niels H. lehet a felelős, akit így 2014-ben perbe fogtak.

Eljárás indult a delmenhorsti kórház intenzív osztályának két korábbi főorvosa és az osztály egy korábbi vezetője ellen is, foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberöléssel vádolták meg őket, mert a hatóságok szerint több halálesetet megakadályozhattak volna, de nem tettek eleget munkaköri kötelességeiknek. Az oldenburgi kórházban még vizsgálják, hogy ki lehet még felelős a tömeges halálesetekért - áll az NDR beszámolójában.

Az ügy a helyi politikusokat is foglalkoztatja, a tartományi törvényhozás a többi között rendelkezett arról, hogy valamennyi kórházban és klinikán dolgoznia kell független betegjogi képviselőnek, a tartományi kormány pedig létrehozta a betegek jogainak védelmével foglalkozó kormánymegbízott intézményét. Tervezik azt is, hogy a 300-nál több ágyat üzemeltető kórházakban kötelezővé teszik egy gyógyszerész alkalmazását, akinek egyedüli feladata az gyógyszerfogyasztás folyamatos ellenőrzése a visszaélések megakadályozása céljából.

A Fekete Angyal
Faludi Tímea a budapesti Nyírő Gyula Kórházban dolgozott ápolónőként és 2000 májusa és 2001 februárja között nyolc embernek adott be halálos injekciót, elmondása szerint azért, hogy megszabadítsa őket szenvedéseiktől és fájdalmuktól. Egyes becslések szerint áldozatainak száma több mint 30 is lehet.
A pszichológusi értékelés azonban mást mond: uralkodni akart áldozatain, istennek akarta érezni magát. A bíróság 11 év börtönbüntetésre ítélte, ám jó magaviselettel 2009-ben szabadlábra helyezték a Fekete Angyal néven elhíresült nőt.

 

Szerző
Frissítve: 2017.08.28. 17:04

Gyilkosságok a kórházban - Betegek tucatjaival végzett egy ápoló

Publikálás dátuma
2017.08.28. 15:23
FOTÓ: CARMEN JASPERSEN/DPA/AFP
Száznál is több beteget gyilkolhatott meg Németországban egy ápoló az ügyében indult csaknem hároméves nyomozás hétfőn ismertetett eredményei szerint.

Az oldenburgi rendőrkapitányság és ügyészség tájékoztatása szerint a Niels H. néven azonosított férfi esetét vizsgáló nyomozócsoport 34 hónapos munkával megállapította, hogy az ápoló legkevesebb 122 beteget gyilkolhatott meg. Így a német kriminalisztika történetének egyik legnagyobb szabású sorozatgyilkosságáért lehet felelős.

A 40 éves férfit 2015-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték kétrendbeli emberölés és kétrendbeli emberölési kísérlet miatt, és a hatóságok megállapították, hogy legalább 36 további beteg haláláért lehet felelős. Időközben a munkahelyein a tevékenysége alatt történt valamennyi halálesetet megvizsgálták, így a többi között exhumáltak 134 holttestet, és kimutatták, hogy további 84 további ember életét is kiolthatta.

A férfi Alsó-Szászország tartomány két városában, Oldenburgban és Delmenhorstban dolgozott a helyi kórház intenzív osztályán. Áldozatainál különböző gyógyszerek túladagolásával szívhalált idézett elő, hogy bizonyítsa az újraélesztés területén szerzett tudását. A vizsgálatok szerint ezekben a vészhelyzetekben igen feltűnően viselkedett, igyekezett a középpontba kerülni és valósággal sóvárgott az elismerés után. Az újraélesztés azonban számos esetben nem sikerült, vagyis az ápoló megölte a beteget.

Meglehet, hogy még sokkal több ember haláláért is felelős, mert számos holttestet elhamvasztottak, és ezért nem lehetett elvégezni a gyógyszer-túladagolás nyomainak feltárására irányuló vizsgálatot - mondták a Kardio nevű nyomozócsoport eredményeit ismertető oldenburgi sajtótájékoztatón a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint.

Az esetek 2003 és 2005 között történtek. Az ápoló 2005-ben bukott le, amikor a delmenhorsti klinika intenzív osztályán egy kollegája rajtakapta, hogy halálos veszélyt okozó injekciót ad be egy betegnek, és leállít egy életfontosságú gyógyszert adagoló berendezést. Ezért 2006-ban öt év szabadságvesztésre ítélték emberölési kísérlet miatt, és eltiltották szakmája gyakorlásától. Azonban az első ítélet és a 2008-as jogerős ítélet közötti időszakot szabadlábon töltötte, és egy munkaerő-kölcsönző cég alkalmazásában több helyen, köztük egy idősotthonban is dolgozott.

Az ügyben felmerült, hogy a betegápoló felelős lehet több halálesetért, de az erre utaló jeleket az ügyész nem vizsgálta meg, amiért később az igazságszolgáltatás akadályoztatásának gyanúja miatt eljárás indult ellene.

Az ápoló végül csak egy áldozat lányának állhatatossága révén került emberölés gyanújával bíróság elé; az illető a hatóságok ellenállását kitartó munkával legyűrve elérte, hogy exhumálják és megvizsgálják 2003-ban elhunyt édesanyja holttestét. Kideült, hogy valóban túladagolás miatt halt meg, és Niels H. lehet a felelős, akit így 2014-ben perbe fogtak.

Eljárás indult a delmenhorsti kórház intenzív osztályának két korábbi főorvosa és az osztály egy korábbi vezetője ellen is, foglalkozás körében elkövetett gondatlan emberöléssel vádolták meg őket, mert a hatóságok szerint több halálesetet megakadályozhattak volna, de nem tettek eleget munkaköri kötelességeiknek. Az oldenburgi kórházban még vizsgálják, hogy ki lehet még felelős a tömeges halálesetekért - áll az NDR beszámolójában.

Az ügy a helyi politikusokat is foglalkoztatja, a tartományi törvényhozás a többi között rendelkezett arról, hogy valamennyi kórházban és klinikán dolgoznia kell független betegjogi képviselőnek, a tartományi kormány pedig létrehozta a betegek jogainak védelmével foglalkozó kormánymegbízott intézményét. Tervezik azt is, hogy a 300-nál több ágyat üzemeltető kórházakban kötelezővé teszik egy gyógyszerész alkalmazását, akinek egyedüli feladata az gyógyszerfogyasztás folyamatos ellenőrzése a visszaélések megakadályozása céljából.

A Fekete Angyal
Faludi Tímea a budapesti Nyírő Gyula Kórházban dolgozott ápolónőként és 2000 májusa és 2001 februárja között nyolc embernek adott be halálos injekciót, elmondása szerint azért, hogy megszabadítsa őket szenvedéseiktől és fájdalmuktól. Egyes becslések szerint áldozatainak száma több mint 30 is lehet.
A pszichológusi értékelés azonban mást mond: uralkodni akart áldozatain, istennek akarta érezni magát. A bíróság 11 év börtönbüntetésre ítélte, ám jó magaviselettel 2009-ben szabadlábra helyezték a Fekete Angyal néven elhíresült nőt.

 

Szerző
Frissítve: 2017.08.28. 17:04