Előfizetés

Többezer menedékkérő diák tanulhat ősztől - Nem Magyarországon

Mintegy ötezer, befogadóközpontokban lakó, menekültkérvényének jóváhagyására váró óvodás- és iskoláskorú fiatal kezdi meg tanulmányait szeptember elején Belgiumban - közölte a La Libre Belgique című belga napilap hétfőn.

A napilap a menekültekért felelős belga testület (Fedasil) adataira hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a következő hónap elején mintegy 900 óvodás, 1500 általános- és közel 2600 középiskolás kezdi meg belga oktatási rendszer szerinti tanulmányait. Ez mintegy kétezerrel több bevándorló diák beiskolázását jelenti a tavaly regisztrálthoz képest.

A hivatal arra emlékeztetett, hogy a belga oktatási szabályozás minden - még az elbírálás alatti menekültstátusszal rendelkező - óvodás- vagy iskoláskorú fiatalra nézve is kötelező érvényűen előírja, hogy iskolai tanulmányokat folytasson. A bevándorlók előbb egy nyelvoktatáson alapuló előkészítő foglalkozáson vesznek részt, hogy a következő tanévtől bekapcsolódhassanak a rendes oktatásba. Az ötezer tanévkezdő migráns közül mintegy 1400 felnőtt kísérő nélkül érkezett - tették hozzá.

Szijjártó kiadta az ukázt a nagyköveteknek

Publikálás dátuma
2017.08.28. 15:41
MTI Fotók: Koszticsák Szilárd
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az őszi misszióvezetői értekezleten arról beszélt, hogy a magyar külpolitikát továbbra is Magyarország érdeke vezérli biztonsági, politikai és gazdasági kérdésekben. Ahogy az várható volt, a külügyminiszter szinte szájba rágta, hogyan és mit kell nyilatkozniuk a nagyköveteknek. Utalt a holland incidensre is, és arra figyelmeztette a hallgatóságát: nem szabad engedni, hogy az országot méltatlanul, érdemtelenül, sokszor gyalázatos módon bírálják belpolitikai okok miatt.

Szijjártó beszédét természetesen a menekültkérdésre húzta fel. Azzal riogatott, hogy a biztonságpolitikai kihívás Európában fokozódni fog, a bevándorlás kérdése pedig éles megosztó vonal marad a tagállamok között. Jóstehetségét azzal támasztotta alá, hogy a világ "sok esetben abba az irányba változott, amit mi magyarok előre jeleztünk, sokszor a mainstreammel szemben". Harcias énjét elővéve azt mondta: aki ezekben a nehéz, változásoktól meggyötört időkben meghunyászkodik, azt "legyalulják". 

A miniszter szavaiból kiderült, hogy Hollandiával nem egykönnyen fogják rendezni a diplomáciai konfliktust. Kijelentette: fel kell készülni arra, hogy az eddigi viták megmaradnak, sőt fokozódnak a következő időszakban, mert az azt okozó tényezők nem a megoldás irányába mutatnak. Szerinte a magyar menekültpolitika miatt korábban "nem túl dicsőséges jelzőket vágtak a fejünkhöz", méghozzá azért, mert Magyarországot Németország és Ausztria is megpróbálja belevonni a választási kampányukba. "Ezért észnél kell lenni, a kijelentéseket a maguk súlyánál kell kezelni, és mindig meg kell védeni Magyarországot" - jelentette ki, hozzátéve: nem szabad engedni, hogy az országot méltatlanul, érdemtelenül, sokszor gyalázatos módon bírálják belpolitikai okok miatt.

Szijjártó arra kérte a nagyköveteket, hogy ne engedjék magukat eltéríteni attól az állásponttól, hogy Európa biztonsági helyzetén lehet javítani, helyre lehet állítani azt. Ehhez más európai politikát kell folytatni, az EU vezetőinek azért kellene összeülniük, hogy ezeket a kérdéseket megoldják, és nem azért, hogy egyes tagállamokat "kipécézzenek" - fogalmazta meg.

Kampányüzemmódba állítanák a diplomáciai kart is
Hidvéghi Balázs csütörtökön előadást tart a nagyköveteknek „a választási kampányról”,  azaz már a diplomáciai kart is kampányüzemmódba állítaná a kormány - tudta meg a múlt héten a Magyar Nemzet. Több nagykövet is felháborodott azon, hogy közvetlen pártpolitikai előadást kell meghallgatniuk, miközben ők elvileg nem a Fideszt, hanem Magyarországot képviselik külföldön. 
A magyar nagyköveteknek rendezett szokásos munkaértekezleten Orbán Viktor egyébként – rá nem igazán jellemző módon – ezúttal nem vesz részt. A kormányfő eddig általában ott volt a nagyköveti értekezleteken, az általános gyakorlat szerint – ilyen rendezvényeket a legtöbb országban tartanak évente egyszer vagy kétszer – a miniszterelnök beszédével ilyenkor kijelöli a következő időszak főbb külpolitikai prioritásait. Helyette ott lesz viszont Rogán Antal propagandaminiszter, akinek tárcájáról a napokban derült ki: körlevélben küldték szét a minisztériumoknak azt, hogy miként tagadják meg az adatközlést Heringes Anita szocialista képviselő írásbeli kérdésére. Rogán tárcájának lebuktatásáról bővebben ide kattintva olvashat!


A gazdaságban minden rendben

A tárcavezető beszélt a világgazdasági kihívásokról is, kiemelve, hogy erősödő harcra kell számítani.  Azok sikeresek, akik a termelést és a digitalizációt minél gyorsabban össze tudják kapcsolni - vélekedett, jelezve: Magyarország jó kiinduló helyzetben van, de ezért nap mint nap meg kell küzdeni. Számos esetben a külképviseletek jelzései alapján indultak meg a tárgyalások, ezért az éberség fenntartását kérte, megjegyezve: az magyarországi munkahelyek százait, ezreit hozhatja létre.

Reális célkitűzésnek nevezte, hogy év végén gazdaságtörténeti rekordot döntsön a külgazdaság. Ezt azzal indokolta, hogy az első öt hónap adatai alapján 11 százalékos növekedés van az exportban, amely év végére 100 milliárd eurót érhet el. A tavalyi 93 milliárd már "ostromolta a csúcsot" - mondta.

A miniszter szólt a beruházásokról is, tavaly 71, idén az első fél évben 47 jött Magyarországra. Néhány világszintű vállalattal és számos közepessel is tárgyalnak, ezért azt fogalmazta meg elvárásként a diplomáciai testület felé, hogy ha egy befektető Közép-Európát célozza meg, az lehetőleg Magyarországon kössön ki.

A V4-ek dicsérete sem maradt ki

Szijjártó Péter köszönetet mondott a visegrádi négyek elnöki tisztségéből feladatot vállalóknak, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő néhány hónapban ismét számítani kell arra, hogy kísérletek lesznek a V4-es egység megbontására. A visegrádi együttműködés a leghatékonyabb és legszorosabb szövetség, és ezzel így számolnak a jövőben is - fogalmazott.

Beszámolt arról is, hogy a választás óta 20 új misszió nyitott meg, továbbá számos nem önálló képviseletet nyitnak olyan városokban, ahol nagy létszámú magyarság él vagy utazik. Példaként Manchestert és Edinburgh-ot említette. Megerősítette azt is, hogy a biztonsági helyzet változása miatt a jövő év elejétől 80-nal megnövelik a konzuli létszámot.

Matolcsy titokban összeházasodott barátnőjével

Publikálás dátuma
2017.08.28. 15:05
FOTÓ: Vajda József
Matolcsy György jegybankelnök összeházasodott barátnőjével, Vajda Zitával - derült ki a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány hétfői közleményéből, amiben arról tájékoztattak, hogy Matolcsy Zita a jegybanki alapítványok által támogatott doktori iskolában folytatott tanulmányaihoz kapcsolódó ösztöndíjáról lemond, és munkáltatói hitelét is visszafizette az MNB-nek.

Mint írták: „Matolcsy Györggyel történt augusztus 25-i házasságkötése után Matolcsy Zita arról tájékoztatta a Pallas Athéné alapítványokat, hogy a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítványnál betöltött kuratóriumi tagságáról lemond, valamint a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványnál végzett senior kutatói tevékenységét befejezi, így ezt követően egyik Pallas alapítvánnyal sem áll jogviszonyban.”

Hozzátették, Matolcsy Zita a jegybanki alapítványok által támogatott doktori iskolában folytatott tanulmányaihoz kapcsolódó ösztöndíjáról lemond, és a 2015-ben felvett munkáltatói kölcsönének fennmaradt részét egy összegben visszafizeti a jegybanknak, így munkáltatói kölcsönszerződése lezárul.

Korábban a Zoom.hu szúrta ki, hogy Vajda Zita 2015-ben több mint 32 milliós hitelt kaphatott 1,8 százalékos kamatra az MNB-től, hogy megvehessen egy lakást Budapest egyik legmenőbb környékén, a Naphegyen. A pénzintézet korábban azt közölte a Népszabadsággal, hogy Vajda Zitának nemzetközi szakmai titkárként nettó 1 150 450 forintot utaltak, s kiderült, hogy egy időben több, az MNB-hez köthető szervezetnél is töltött be olyan pozíciót, amely után pénzt kapott. Most megtudhattuk: a magas fizetés mellé nagyvonalúan még hitelt is nyújtott Matolcsy élettársának Matolcsy bankja.