Rex Tillerson posztja is inog

Rex Tillersonnal ebédelt tegnap Donald Trump. Az amerikai elnök már jóideje elégedetlen külügyminiszterével, de a Fehér Ház hivatalosan ennek nem adott hangot. Trump rosszul viseli a kritikát, de nyilvánosan nem reagált arra, hogy a külügyminiszter hétvégén egyértelműen elhatárolódott főnökétől a FoxNews vasárnapi műsorának nyilatkozva. Tillersont annak kapcsán kérdezték, hogy Trump a Charlottesville-i neonáci erőszakcselekményt nem ítélte el egyértelműen, s többször is egyenlőségjelet tett a fehér felsőbbrendűség hívei és az ellenük tiltakozók közé. Az amerikai diplomácia vezetője kitérően válaszolt, hangsúlyozva, hogy a külügyi tárca által képviselt amerikai értékek nem változtak, elkötelezettség a szabadság, az egyenlő bánásmód, a diszkrimináció elutasítása mellett. Tillerson úgy vélte, senki nem kérdőjelezi meg az Egyesült Államok értékeit. „És az elnökét?” – kérdezett vissza a műsorvezető, Chris Wallace. „Az elnök a saját nevében beszél” – válaszolta Tillerson.

Az ExxonMobil olajcég volt vezérigazgatója már nem első alkalommal fogalmazott másképp, mint az elnök, így a párizsi klímaegyezmény felmondása kapcsán is más álláspontra helyezkedett, ám nem tudta meggyőzni Trumpot, hogy változtasson álláspontján, de az iráni nukleáris megállapodás ügyében is különbözik a véleményük. Tillerson a virginiai neonáci támadást követően erélyesen elítélte a fehér felsőbbrendűség híveit. A Fehér Ház és a State Department között sem olajozott az együttműködés, Tillerson személyi javaslatait nem hagyják jóvá az elnöki rezidencián, a külügyminisztériumban számos poszt betöltetlen. A súrlódások miatt azt rebesgetik, nem kizárt, hogy Trump hamarosan megválik fődiplomatájától.

James Mattis védelmi miniszternek is lehetnek fenntartásai, legalábbis a külföldön szolgáló amerikai katonáknak szánt Facebook-üzenete alapján, amelyre a brit Guardian hívta fel a figyelmet. Mattis szerint Amerikának vannak problémái, s a fegyveres erőknek tartani kell a frontot mindaddig, amíg „országunk vissza nem tér egymás megértésének és tiszteletének útjára”. Garry Cohn, Trump fehér házi gazdasági főtanácsadója, a Goldman Sachs volt elnöke Charlottesville után hírek szerint a lemondását fontolgatta, de maradt.

Szerző
2017.08.29 07:39

Bolgár György nem ír többet a 168 órába

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:35
„A jelenlegi helyzetben csak valamilyen együttműködés segíthet” Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom.”
Bolgár Györgyöt kirúgták a 168 Órától – erősítették meg a hvg.hu-nak több forrásból a DK-közeli Nyugati Fény értesülését.
„A múlt héten szóltak, hogy akkor többet ne írjak. Hogy pontosan miért, azt nem tudom, de valószínűleg most már mindenki igazat mond, én is csak erre tudok gondolni”
– mondta Bolgár, akinek „Hogy mi van?” címmel futott sorozata a 168 Órában.
Az okokról a Nyugati Fény azt írta, a közvetve Köves Slomóhoz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) köthető Brit Média Kft-nek tulajdona van a 168 Órában és a Klubrádióban, és ők nem örültek annak a Heisler András interjúnak, amelyben a másik zsidó felekezet, a MAZSIHISZ elnöke kritizálta a a Köves-féle EMIH és a kormány közt a Sorsok Háza múzeum működtetéséről létrejött megállapodást.
2018.09.23 10:35
Frissítve: 2018.09.23 10:36

Újfasiszták támadtak meg egy EP-képviselőt Olaszországban

Publikálás dátuma
2018.09.23 10:19
Eleonora Forenza
Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN
A kommunista politikus asszisztensét, Antonio Perillót is bántalmazták, ő kórházba került.
Szélsőjobboldali csoport tagjai támadták meg Eleonora Forenza EP-képviselőt és asszisztensét, Antonio Perillót Olaszországban, a politikus asszisztense kórházba került – írja a Politico. Az Ansa olasz hírügynökség beszámolója szerint a CasaPound nevű újfasiszta politikai szervezet öt vagy hat tagja péntek este, egy Bari városában tartott rasszizmus elleni tüntetésen támadt a demonstrálókra. A kommunista színekben megválasztott Forenza 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek, az Európai Egyesült Baloldal frakciójában foglal helyet. 
2018.09.23 10:19