Pléd alatt

2014 januárjában Orbán Viktor Moszkvába utazott. Legalább is nekünk ezt mondták, mert az úti cél Vlagyimir Putyin Moszkva melletti dácsája volt, és nem mindegy, hogy valaki munkalátogatást tesz egy keleti ország fővárosában, vagy személyesen megy el hűségesküt tenni a cári birtokra (mint ahogyan jelentős a különbség aközött is, hogy a pártelnök a pártirodában meghallgatja a képviselőjelölteket, vagy az utóbbiak járulnak a színe elé felcsúti családi rezidencián, mellőzve minden demokratikus díszletet és hagyományt).

Kiszivárgott, hogy titkos és törvénytelen (parlamenti és kormányzati felhatalmazás nélküli) atomalku készül, de a kormány tartotta magát a hivatalos állásponthoz, miszerint csak rutinmegbeszélésről van szó, ahol az orosz-magyar gazdasági kapcsolatok aktuális témáiról fognak beszélgetni. Ízlés és demokrácia-felfogás kérdése – meg a büntetőjogé –, hogy a választókra tartozik-e az ország történetének legdrágább beruházásáról szóló információ, a Fidesz és Orbán Viktor szerint mindenesetre egyértelmű nem a válasz. Utóbbiak néhány fontos tényről a paktum megkötése óta is elfelejtették tájékoztatni a közönséget. Arról például, hogy az atomcsomagban benne van egy teljességgel alkalmatlan, elavult metrótípus budapesti agóniájának meghosszabbítása. Meg arról, hogy a pakk részeként az energia-önrendelkezésünk maradékáról is lemondunk – meghosszabbítjuk az előnytelen gázszerződést (hiszen a szabadpiaci gáz ára évek óta alacsonyabb az oroszénál), a gáztároló-kapacitásainkat annak az orosz Gazpromnak adjuk, amelynek amúgy is egyoldalúan ki vagyunk szolgáltatva a gázimport miatt, és az orosz gázfüggésünket egy orosz technológiával, oroszok által felépítendő és üzemeltetendő, orosz fűtőanyagot használó atomerőművel fogjuk – úgymond – kiváltani. Sőt, arról is, hogy egy kísérleti reaktortípusról van szó, amelynek az összes referenciáinál súlyos műszaki problémák mutatkoztak.

Amit viszont elmondtak, az nem állta ki az igazság próbáját. Nem igaz, hogy az orosz finanszírozás az évszázad üzlete – azóta a kormány is elismeri, hogy a piaci hitel olcsóbb lenne (de az oroszt nem tudjuk fölmondani), és az sem titok, hogy az erőmű veszteséget fog termelni. Nem igaz, hogy kapacitásfenntartásról van szó, hiszen ha a két új blokk felépül, a jelenlegi 2000 helyett 4200 megawatt lesz a hazai nukleáris kapacitás. Nem igaz, hogy „Brüsszel mindent jóváhagyott” - két évig hadakoztunk az EU-val, hogy az Euratom-szerződést sértő üzemanyag-szállítási megállapodás, a tender elmaradása és az állami támogatás ellenére elfogadja a beruházást. És nem igaz az sem, hogy a magyarok akarják a bővítést – az összes olyan felmérés szerint, amit nem a kormány rendelt meg, a többség nem akarja.

Most Budapesten találkozott újra a két Moszkva-melléki összeesküvő: egymás szemébe nevettek, és bejelentették, minden úgy folytatódik, ahogyan eddig. Máris küszöbön az újabb légyott: a piszkos kezek tovább matatnak a pléd alatt, és csak abban lehetünk biztosak, hogy a végén a szennyest nekünk kell majd tisztára sikálnunk.

Szerző
2017.08.30 08:09

Életet mentett a hős szállodai recepciós

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:25

Fotó: Facebook/ Országos Mentőszolgálat
Hotelben esett össze egy idős asszony, a fiatal férfi azonnal megkezdte az újraélesztést.
Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán mondott köszönetet egy szálloda recepciósának, aki egy idős nő segítségére sietett. Az asszony a hotelben esett össze, és miután a férfi nem tapasztalt légzést, azonnal megkezdte a beteg újraélesztését. Bár a központi rohamkocsi hamar a helyszínre ért és emelt szinten folytatta az ellátást, a fiatal szállodai alkalmazott sem tétlenkedett: segítette a további beavatkozásokat és még a betegmozgatásban is részt vett. Az idős nőt végül – az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően – stabil állapotban szállították.
„A helyszínen nem igazán volt alkalmunk megköszönni a hős recepciós segítségét de remélem így talán elér hozzá!”
– mondta az eset után a mentőorvos.
2018.08.17 17:25
Frissítve: 2018.08.17 17:25

A nyugdíjreform talán már nem is elég

Publikálás dátuma
2018.08.17 16:52

Fotó: / Kállai Márton
Nem omlik össze a nyugdíjrendszer, de egyre nőnek a feszültségek: a frissen nyugdíjba vonulók és az idősebbek közt, de a 40 év után visszavonuló nők és a rugalmatlan korhatár miatt munkában maradók közt is.
Mielőbbi nyugdíjreformot sürget legújabb elemzésében az egyik legismertebb hazai nyugdíjszakértő. Simonovits András az Indexen arról értekezett, hogy azért lett volna jobb az egykor általa is támogatott inflációkövető nyugdíjemelés helyett mégis az előző évi nettó bérnövekedés felét is tartalmazó „svájci indexálásnál” maradni, mert akkor a régebbi ellátások is magasabb arányban nőttek volna. Az emiatt emelkedő nyugdíjkifizetések pedig óvatosabb béremelésre kényszerítették volna a kormányt, amely most a magas béremelésekkel és a szociális hozzájárulási adó szintén radikális csökkentésével látszólag paradicsomi állapotokat teremtett a munkavállalók és a munkaadók számára. A progresszív személyi jövedelemadó eltörlése és az utóbbi két év reálbérrobbanása azonban szinte elviselhetetlen egyenlőtlenségeket hozott a nyugdíjrendszerbe – szögezi le Simonovits. Már 18 százalékos rés keletkezett az azonos körülmények között 2-3 éve és a most nyugdíjba vonult friss nyugdíjasok között, és az idősebbek leszakadása idén, sőt a szerző szerint 2021-ig tovább nő. Végeredményként pedig az összes nyugdíjas rosszul jár, hiszen ellátásuk egyre kevesebbet ér a bérekhez képest. Ez az úgynevezett „helyettesítési ráta” 2015-ben még majdnem 70 százalék volt, ma már alig magasabb 50 százaléknál. A szakértő arra figyelmeztet a cikkben, hogy a bérnövekedés törvényszerűen lassul majd, a magasabb induló nyugdíjjal belépők hatására emelkedik az átlagnyugdíj és a helyettesítési arány visszaáll a magasabb szintre. Ezek hatására pedig néhány év múlva az akkori kormány kénytelen lesz ismét emelni a járulékkulcsokat. Simonovits András ehhez hozzáveszi azt a feszültséget is, ami a Nők40 lehetőségével élni tudók és a teljesen rugalmatlan, de egyre emelkedő korhatár miatt munkavégzésre kényszerített tömegek között feszül. Hevesen tiltakozik a biztosítók által gerjesztett hisztéria ellen, hogy a magyar nyugdíjrendszer hamarosan összeomlik, de állítja: Nők40 nélküli rugalmasabb korhatárt, progresszív személyi jövedelemadót és nem csak inflációkövető indexálást kell bevezetni – lehetőleg minél hamarabb.
Szerző
2018.08.17 16:52