Ismét lecsapott a Harvey - Fotók!

Publikálás dátuma
2017.08.30. 12:02

A Harvey trópusi vihar szerdára megerősödött és ismét lecsapott Texasra, de ezúttal a szomszédos Louisiana államot is teljes erővel sújtotta. A hatóságok közölték, már legalább harminc olyan haláleset történt, amely kapcsolatba hozható az áradásokkal. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: AFP

Louisiana államra napra pontosan tizenkét évvel a Katrina hurrikán után csapott le a Harvey trópusi vihar. Igaz, az eső már szombat óta megállíthatatlanul zuhog ebben a Texasszal szomszédos déli államban is, és az állam délnyugati vidékein szombat óta tartó áradásokban szintén mentik az embereket. 

A texasi hatóságok közölték, már legalább harminc olyan haláleset történt, amely kapcsolatba hozható az áradásokkal, és keddről szerdára virradóra csak Dél-Texasban több mint 18 ezer embert kellett kimenteni, 286 500-an pedig áram nélkül maradtak. Greg Abbott Texas kormányzója az egyik legnagyobb katasztrófának nevezte a vihart, amellyel Amerikának valaha szembe kellett néznie. Harris megyére négy nap alatt annyi víz ömlött, amennyi a Niagarán 15 nap alatt zúdul le.

New Orleansban hétfőtől - elővigyázatosságból - bezárták az iskolákat, a város hat egyetemét, legalább egy hétig tartó tanítási szünetet hirdettek és bezárták a főbb intézményeket is. Mitch Landrieu polgármester kedden délután felszólította a helybélieket, hogy maradjanak otthonaikban, ne menjenek ki az utcákra az óriási esőzés és az áradások miatt.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója közben menedékhelyeket nyitott, ahová várják a Texasban bajba kerülteket is. Art Acevedo, houstoni rendőrfőnök könnyes szemmel jelentette be, hogy egyik munkatársa, a 60 éves Steve Perez éppen menteni indult, amikor elsodorta az áradat és már csak a holttestét tudták kiemelni. Egy családot az idős szülőkkel és négy gyermekükkel együtt sodort el az áradat. Későn este a lakásában lévő másfél méteres vízben találtak rá a segélymunkások egy magányosan élő, 89 esztendős mozgássérült asszonyra, aki belefulladt az otthonát elárasztó vízbe. Houstonban és környékén egyébként egész nap megállás nélkül zuhogott az eső, a katasztrófa-elhárítás (FEMA) szakemberei szerint egy-másfél méteres víz áll az utcákon és az utakon. Összeroppanás fenyegeti a főbb hidakat is, amelyek nem bírják tovább a hatalmas víztömeg nyomását.

Nemcsak gát szakadt át Houstontól délre, hanem a város nyugati szélén két víztározó is túlcsordult, az egyik teljesen elárasztott egy háromezer otthonból álló negyedet. Sürgősen kell menteni az embereket egy másik negyedben is, ahol vegyi üzem van, és a terjengő kellemetlen szagból ítélve veszélyes anyagok kerülhettek a sebesen rohanó áradatba. Az olajfinomítók mindegyikét lezárták, az ExxonMobil kedden este bejelentette, hogy a vihar két olajfinomítójában is komoly károkat okozott. A Houstontól nem messze lévő két atomerőmű azonban, szóvivője közlése szerint, a vihar ellenére is teljes erővel működik. 

Houstonban és környékén a mentők háztömbről háztömbre járnak, módszeresen próbálják átfésülni a negyedeket. Még mindig nem tudják pontosan, hogy hányan rekedhettek a víz fogságában. Sylvester Turner, Houston polgármestere helyi idő szerint éjféltől reggel ötig kijárási tilalmat rendelt el. A helybéliek figyelmét mindenütt felhívják arra, hogy ne próbálkozzanak kimenekülni otthonaikból a vízben álló utcákra, mert nagy a járványveszély, valamint a csatornalével is szennyezett áradatban kígyók és aligátorok is sodródhatnak. 

Meteorológusok szerint az okozza a nagy problémát, hogy a hurrikán szinte egy helyben áll, miközben az óceán folyamatosan pótolja a nedvességét. A napok óta folyamatosan tartó súlyos esőzések, amelyek elöntötték Texast, Houston legtöbb részén már véget értek, és tovább mozdultak kelet felé, további áradással fenyegetve a Dél-Kelet-Louisianától Nyugat-Kentuckyig terjedő vidéket. Százezrek evakuálását rendelték el, a houstoni menedékszállások már megteltek.

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) kedden este bejelentette: szerdán a szingapúri védelmi minisztérium négy katonai helikoptere érkezik Texasba, hogy bekapcsolódjon a mentési munkálatokba. A felajánlást a szingapúri miniszterelnök tette kedden délután - telefonon - Donald Trump amerikai elnöknek.

Kedden az elnök és felesége, a Mexikói-öböl partján található Corpus Christi városába látogatott, amelyhez bár elég közel haladt el a vihar, viszonylag kevés kárt szenvedett. Melania Trump 15 centis magas sarkú cipőjében szállt fel a repülőgépre, ebben sokan szociális érzéketlenségének jelképét látták, de a kiszálláskor már teniszcipőt viselt.

Trump stábja közölte, az elnök humanitárius missziónak tekinti látogatását, de azt beismerték az elvárások magasak vele szemben, és most bizonyságot tehet együttérzéséről és kompetenciájáról. Ugyanakkor Trump nem a szállásokat és a károkat szenvedett otthonokat látogatta meg, hanem a mentést irányító egyenruhás tisztek társaságában mutatkozott, és akkor látszott a leglelkesebbnek, amikor a tapsvihart fogadta egy rögtönzött gyűlésen, a város tűzoltósága előtt.

Mindazonáltal a texasi kongresszus republikánus képviselői közül többen megdicsérték Greg Abbott kormányzót és Trumpot azért a nem mindennapi munkáért, amellyel az állami és szövetségi forrásokat a károkkal való küzdelemhez irányították. Corpus Christiből Trump Austinba repült tovább, amely liberálisnak számít, de a látogatást politikamentesnek szánták. Trump környezete hangsúlyozta, az elnök nagyon határozottan el akarja kerülni azt a hibát, amit 2005-ben Bush követett el, amikor viszonylag kevés szövetségi segítséget adott a Katrina-hurrikán pusztításának idején.

Szerző
Frissítve: 2017.08.30. 20:31

Orbán barátját "kimosdatta" a Fővárosi Közgyűlés

Publikálás dátuma
2017.08.30. 11:21
Garancsi István és Orbán Viktor, a két jó barát FOTÓ: Népszava
Engedély nélkül, ingyen használja a fővárosi villanyoszlopokat Garancsi István reklámcége – derült ki a Fővárosi Önkormányzat előterjesztéséből, amelyet szerdán el is fogadott Fővárosi Közgyűlés. A döntés értelmében a mulasztás ellenére további 5 évre kap használati jogot Orbán Viktor jó barátjának a cége. Korábban, amikor az ESMA reklámoszlopai sértették a Fidesz érdekeit, még nem volt ilyen engedékeny a kormány, épp ezért veszélyesnek kiáltották ki az "elefántfül-hirdetéseket". A tiltást - láss csodát - visszavontak, miután Garancsi kezébe került a cég.

Megírtuk: az ESMA Zrt. 2015-től úgy helyezett ki hirdetéseket a BDK üzemeltetésében lévő villanyoszlopokra, hogy ahhoz sem a cég, sem a közterület tulajdonos Fővárosi Önkormányzat engedélyét vagy hozzájárulását nem kérték, ráadásul közterület-használati vagy oszlophasználati díjat sem fizettek - szúrta ki a hvg.hu az előterjesztésből. Ezt azt jelenti, hogy a cég lassan két éve jogosulatlanul és ingyen használja városszerte ezeket a felületeket. 

A Zoom.hu előrejelezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén mosdathatják ki Garancsi István kormányközeli vállalkozót, ami meg is történt. A képviselők ugyanis 18 igennel, 5 nem szavazat ellenében és 4 tartózkodás mellett elfogadták az előterjesztést, ami további öt évre engedélyezi az ESMA használati jogát az oszlophirdetésekre.

Az ESMA ellehetetlenítése, és felvirágoztatása

A villanyoszlopra kihelyezett hirdetéseket az Orbán-kormány 2012-ben tiltotta be, amikor az akkor még Orbán Viktorral és a Fidesszel nagy barátságban lévő Simicska Lajos MAHIR-ját meglehetősen zavarták az "elefántfülnek" nevezett oszlophirdetésekben utazó spanyol–magyar ESMA cég reklámjai, ezért egyik napról a másikra balesetveszélyesnek kiáltották ki és a lex-ESMA-ként elhíresült módosítással betiltották azokat - emlékeztet a hvg.hu.

A korlátozást csak azután oldották fel, hogy a miniszterelnök jó barátja, Garancsi István megvette a jelentős piacvesztést elszenvedő, addig magyar–spanyol kézben levő céget. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azzal magyarázta, hogy mégsem olyan veszélyesek a villanyoszlopos táblák, mint hitték, hiszen a balesetek száma nemhogy nem csökkent, de még nőtt is, amióta betiltották őket. 

Garancsi István és Orbán Viktor, a két jó barát FOTÓ: Népszava

Garancsi István és Orbán Viktor, a két jó barát FOTÓ: Népszava

A tilalom 2015 júliusi feloldása után egy decemberi, újabb módosítással bevezették a "tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz" definícióját, amivel ismét engedélyezték az "elefántfüleket.

Erről határozott a Fővárosi Közgyűlés

A testület határozata szerint a Budapest területén lévő és a fővárosi önkormányzat, a BDK Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. (BDK), valamint a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) tulajdonát képező közvilágítási oszlopokat "tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz" elhelyezése céljából a tulajdonosokkal közösen nyilvános pályázat útján közösen kívánja hasznosítani.

A tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz definíciója szerint olyan, szolgáltatás, kulturális vagy idegenforgalmi tevékenység helyét megjelölő jelzés, amely segíti annak megtalálását. Azaz ugyanolyan reklámtábla, mint a többi, csak egy nyíllal mutatja, hogy merre van az adott bankfiók, bolt, üzlet, szálloda, stb. Kihelyezésük viszont egyszerűbb, mint a hagyományos elefántfüleké: az oszloptulajdonos áramszolgáltató engedélye helyett csak a hozzájárulása, közterület-használati eljárás helyett pedig csak egyszerű bejelentés kell, és közterület-használati díj helyett is csak egy fix, oszloponként 100 Ft/tábla/nap + áfa elhelyezési díjat kell fizetni.
    
A testület egyhangúlag támogatta Gy. Németh Erzsébet (DK) azon módosító javaslatát, amellyel felkérték Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgáltassa meg: miért nem fizetett az ESMA Reklám Zrt. 2015 végétől a fővárosi köztéri oszlopokon kihelyezett reklámtáblák, reklámhordozók elhelyezéséért; valamint kit terhel a mulasztásért, a főváros és cégei bevételeinek elmaradásáért a felelősség?  

A közgyűlés döntése értelmében a fenti pályázat lebonyolításával a Vagyonkezelő Központ Zrt.-t bízzák meg, úgy, hogy a pályázat öt év hasznosítási időtartamot határozzon meg, továbbá a haszonbérleti díj a használatarányos díjelem mellett tartalmazzon egy fix alapdíjat is, amely a bevételtől függetlenül megilleti a haszonbérbeadót.

A BDK által üzemeltetett közvilágítási oszlopok száma mintegy 77 ezer, ennek 90 százaléka a BDK, 10 százaléka pedig a fővárosi önkormányzat, illetve a BKK tulajdonában van. 

Szerző
Frissítve: 2017.08.30. 16:10

Tragédia a Dózsán - „VIP-kórtermet” kapott M. Richárd

Publikálás dátuma
2017.08.30. 10:41
M. Richárd augusztus 21-én került házi őrizetbe MTI Fotó: Mohai Balázs
Fogda helyett egy fővárosi kórházban töltötte idejét őrizetbe vétele után M. Richárd, a két halálos áldozattal járó Dózsa György úti baleset okozója, aki a Péterfy kórház belgyógyászatán is VIP-vendégnek érezhette magát, hiszen külön kórtermet is kapott - írja a Bors.

"Egy teljes kórtermet kiürítettek neki, két rendőrautó állt a kórháznál, tizenegy rendőr vigyázott rá. VIP-vendégnek érezhette magát. Nagyon akartak ügyelni arra, hogy ne tudjon róla a nyilvánosság, így a kórház rendszerében sem szerepel, az érkezését és a távozását sem vitték be a gépbe" - árulta el a bulvárlap informátora, hozzátéve, hogy M. Richárd egy szervi problémája miatt került a belgyógyászat B részlegére.

Az esettel kapcsolatban a Péterfy Sándor utcai kórház főigazgatója, dr. Sásdi Antal azt mondta, ilyen esetet említő jelentést egyik belgyógyászati osztályról sem kapott az elmúlt napokban. A rendőrség kategorikusan elhárította, hogy reagáljon, csak annyit közöltek, hogy az nyomozás eddigi adatai alapján M. Richárd gyanúsítható az ügy­ben. „M. Richárdot a BRFK Bűnügyi Bevetési Osztályának nyomo­zói 2017. augusztus 19-én 15 óra 50 perckor előállították a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztályára, ahol gyanúsítotti kihallgatását követően őrizetbe vétele mellett előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására” – írták.

A BRFK korábban azt közölte: a vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított kokaint fogyasztott. A gyanúsított cselekménye halálos közúti baleset gondolatlan okozásának és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának megállapítására lehet alkalmas. Ennek ellenére augusztus 21-én a Fővárosi Törvényszék nem találta szükségesnek a letartóztatást, házi őrizetbe került, és még nyomkövetőt sem kell viselnie.

A férfit augusztus 19-én  vette őrizetbe a rendőrség, miután megalapozottá vált a halálos közúti baleset okozásának gyanúja. M. Richárd májusban rohant Mercedes kabriójával egy éppen kanyarodó Citroënbe, ami a buszmegállóban várakozó emberek közé csapódott a Dózsa György úton. A balesetben egy 23 éves férfi a helyszínen, egy 37 éves pedig a kórházba szállítását követően halt meg.

Forrás: police.hu.

Forrás: police.hu.

M. Richárd korábban a kecskeméti maffiaper ötödrendű vádlottjaként nyolc év fegyházbüntetést kapott, őt és társait bűnszervezet tagjaként elkövetett emberölés előkészületével, fegyvercsempészéssel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolta az ügyészség.

Szerző