Igazolták! Azbesztet hagytak a Ligetben

Publikálás dátuma
2017.08.30. 20:00
Romok a hajdani csarnok helyén FOTÓ: ZSIDAI PÉTER
Laboratóriumi mérés igazolja, hogy azbeszt tartalmú veszélyes hulladék maradt a Petőfi Csarnok bontási területén. A ligetvédők feljelentést tettek.

A Petőfi Csarnok bontása után nem szállították el maradéktalanul az azbesztet tartalmazó veszélyes hulladékot a Városligetből. Ezt most már egy minősített labor mérése igazolja. Egészen friss az eredmény, a Kör-Ker Kft. augusztus 21-én adta ki vizsgálati jelentését. Eszerint a ligetvédők által beküldött azbesztcement lefolyó cső darab 12 százalék fehér- és 2-4 százalék kék azbesztet tartalmaz. Mindkettő fokozottan veszélyes az emberi szervezetre, a légutakban okoz visszafordíthatatlan károsodást.

A labor mérése azért nem meglepő, mert áprilisban lapunk számolt be elsőként arról, hogy a Pecsa hulladékát Dunakeszi és Göd határába vitték egy veszélyes hulladék lerakásra engedéllyel nem rendelkező lerakóba. A környékén mezőgazdasági területek, kiskertek és egy föld alatti ivóvíz tározó található. Helyszíni, fotósorozattal megörökített szemlénken több azbeszt tartalmú építőanyag maradványt illetve darált azbesztes anyagot azonosítottunk. A Pecsa hulladékát a Városliget Zrt. szinte állandósult fuvarozó partnere, a Szűcs Fuvar cégcsoport munkatársai ömlesztették válogatás nélkül a dunakeszi bányatelepen saját lerakójukba.

Szintén a Népszava adta közre a Drycon Hungary Kft. labor tavaly ősszel készített felmérését, ami több azbeszt tartalmú anyagot azonosított a bontás alatt álló Pecsánál. Ezek „a bontás során, kiporzásukkal potenciális veszélyforrást jelentenek a munkát végzőkre és a közelben tartózkodókra” - figyelmeztette az azbesztmentesítő cég. A birtokunkba került jelentés felhívta a megrendelő Városliget Zrt. figyelmét, hogy - még ha alacsony kockázatú is a munkavégzés - csak erre szakosodott céggel javasolják elvégeztetni.

Ez a VS Construction nevű vállalkozás volt, amely hozzáértésében a Városliget Zrt. nem kételkedett. Cikkünk után kiadott közleménye szerint a mentesítést nagy tapasztalatokkal rendelkező, kifejezetten erre is specializálódott szakcég végezte el biztonságosan. A vonatkozó jogszabályoknak és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően bontottak és készítettél elő szállításra a veszélyes anyagot. Igaz egy időre leálltak az azbesztmentesítéssel, amikor a fővállalkozó DTRT Kft. nem fizette a VS Construction munkáit. Feltűnő volt, hogy a Drycon 2016 szeptemberében elkészült a felméréssel, a Városliget Zrt. azonban csak fél évvel később, 2017. március 31-én bízta meg a mentesítéssel a bontást végző DTRT Kft.-t.

A Városliget azt is tudatta a nyilvánossággal, a mentesítés sem a park használóira, sem a környéken élők számára nem jelentett semmilyen egészségügyi kockázatot. Nem így látják a ligetvédők, akik négy bűncselekmény elkövetésének gyanújával tettek feljelentést: hanyag kezelés, közveszély okozás, veszélyeztetés, környezetkárosítás. Szerda délután a rendőrség munkatársainak a helyszínen mutatták be az azbesztes törmelékdarabokat. Lapunknak azt mondták, 20-30 helyen fedeztek fel ezekből a helyszínen, ami valószínűsíti, az egész bontási terület szennyezett lehet. A feljelentés mellett ezért a helyszín teljes feltárására és a valóban szakszerű, maradéktalan azbesztmentesítésre szólítják fel a Városliget Zrt.-t.

Szerző

Halálos gázolás Dunakeszin

Halálra gázoltak egy gyalogost Dunakeszin szerda délután - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Eddig tisztázatlan körülmények elgázolt egy személyautó egy gyalogost Dunakeszin, a Fő úton. A 71 éves helybeli férfi a helyszínen meghalt - írták. A rendőrök a helyszínelés idejére félpályán lezárták az érintett útszakaszt.

Szerző

Halálos gázolás Dunakeszin

Halálra gázoltak egy gyalogost Dunakeszin szerda délután - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság.

Eddig tisztázatlan körülmények elgázolt egy személyautó egy gyalogost Dunakeszin, a Fő úton. A 71 éves helybeli férfi a helyszínen meghalt - írták. A rendőrök a helyszínelés idejére félpályán lezárták az érintett útszakaszt.

Szerző