Előfizetés

A legjobb startupokat várja a Telenor

Publikálás dátuma
2017.08.31. 07:18
Fotó: Shutterstock
A tavalyi sikeres programot követően az újonnan induló vállalkozások ismét pályázhatnak támogatásokra.

A tavalyi sikeres programot követően a Telenor Magyarország másodszor is meghirdeti startupokat támogató akcelerátor pályázatát. A program fejlesztőprogramot és pénzügyi befektetést nyújt, hogy a cégek mielőbb további befektetésekhez jussanak és kiléphessenek a nemzetközi piacra. A www.telenor.hu/accelerate oldalon szeptember 4-ig jelentkezhetnek a vállalkozások. A nyertes startupok szakértő mentorokhoz, tapasztalt felsővezetőkhöz, pénzügyi forrásokhoz, befektetőkhöz, valamint a Telenor Csoport nemzetközi ügyfélköréhez és partnerhálózatához hozzáférve nyerhetnek a fejlődésükhöz szükséges lendületet és befektetést.

A 2016-ban indított Telenor Accelerate volt az első vállalati program Magyarországon. Tavaly öt nyertes startupot választottak ki, amelyek részt vehettek a workshopokból és mentoring-foglalkozásokból álló fejlesztésen. A szolgáltató 5-10 millió forint azonnali befektetést is biztosított a vállalkozások számára, amelyek a Telenor ügyfélkörében rejlő marketinglehetőségeket is kiaknázhatták.

Az idei programban három nyertes céget hirdetnek, amelyek öt hónapos intenzív képzésen vesznek részt a törökbálinti Telenor Házban, illetve a Kaptárban, ahol közösségi irodát is biztosítanak számukra.

Vállalati akceleráció
Az üzleti akceleráció keretein belül általában olyan találmányokat fejlesztenek tovább, amelyek már szellemi termékvédelemmel rendelkeznek, rendezett cég-, és tulajdoni viszonyok biztosítják a növekedési lehetőséget. A fő célkitűzés a már kifejlesztett termék vagy technológia piaci bevezetése, az esetlegesen már meglévő piacok nemzetközi szintű bővítése, illetve a szabadalom vagy know-how nemzetközi hasznosítása.

A mentori szerepet a magyar befektetői társadalom legtapasztaltabb résztvevői vállalták: Pistyur Veronika (Bridge Budapest), Oszkó Péter (Oxo Group), Varga Zoltán (Central Invest), Várkonyi Balázs (Extreme Digital), Vinnai Balázs (Misys Digital Channels) és hatodik mentorként csatlakozott hozzájuk Simó György (Day One Capital). A Telenor mellett a program támogatója a Microsoft és a Samsung is.

"Hiszek benne, hogy a magyar startupok innovatív ereje és kreativitása, valamint a Telenor globális tapasztalata valós nemzetközi sikert hozhat a legjobb pályázóknak. Az a célunk, hogy elősegítsük Magyarország digitális fejlődését. Ezért fogunk össze a legizgalmasabb startupokkal, hogy új fejlesztéseket, ötleteket vezethessenek be a piacra és szolgáltatásaik eljussanak ügyfeleink és partnereink széles köréhez" – nyilatkozta Alexandra Reich, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

„Fantasztikus startupok és termékek vettek részt a tavalyi első programban, és nagyon büszke vagyok rá, hogy az elmúlt hónapok közös munkája eredményeképp többen közülük sikeresen piacra léptek, befektetőkkel tárgyalnak. Továbbra is azért dolgozunk, hogy beinduljon a nagyvállalatok és a startupok közötti aktív együttműködés” – mondta Takács Zoltán, a Telenor Magyarország innovációért felelős alelnöke. (x)

Telenor Accelerate
A program 150 millió forint értékű támogatást ajánl fel magyar startupok számára alacsony százalékú kisebbségi részesedés ellenében, az alábbi lehetőségekkel:
- hozzáférés a Telenor ügyfélköréhez és partnerhálózatához: tesztelési és marketinglehetőségek a Telenor Csoport 200 millió ügyfele és 1 millió nagyvállalati partnere körében
- személyes mentoring-foglalkozások szakértő mentorainkkal és Telenor felsővezetőkkel
- 5 hónapos intenzív képzés
- hozzáférés angyal befektetőkhöz, finanszírozási forrásokhoz, potenciális helyi és nemzetközi partnerekhez
- kiváló infrastruktúra: közösségi iroda Budapesten (Kaptár) és Törökbálinton
- 5 - 10 millió forint befektetés
- Microsoft BizSpark felhőszolgáltatás csomag
- A csapattagok számára Telenor Hello Data tarifa és Samsung S8 készülék
- Részvételi lehetőség csereprogramban a Telenor ázsiai akcelerátor kezdeményezéseinek résztvevőivel

Gumikacsaverseny Szegeden

Publikálás dátuma
2017.08.31. 07:17

Szeptember 1-jétől háromnapos Nemzetközi Tiszai Halfesztivált rendeznek Szegeden. A rendezvényhez kapcsolódik a Szegedi Dóm Rotary Club jótékony gumikacsaversenye. A bevételből az egyik forgalmas szegedi útkereszteződést szerelik fel a vakok és gyengénlátók közlekedését segítő hangjelző szerkezettel.

Kevésnek bizonyul a 10 milliárd forint - Tovább szennyez a volt Óbudai Gázgyár

Publikálás dátuma
2017.08.31. 07:16

Az egykori Óbudai Gázgyár kármentesítéséről nyilatkozott a 24.hu-nak Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A területen a gyár több mint hét évtizedes működése alatt felgyűlt a gáz tisztításának mellékterméke, amelynek eltávolítására egyszerűen kevés pénzt szán az állam, pedig egy több mint 10 milliárdos projekt, amelyen a szakérő szerint nem lehet spórolni.

Csaknem 200 ezer tonna cianiddal, arzénnal és egyéb fokozottan veszélyes vegyületekkel szennyezett gázmasszáról van szó, amelynek egy része mérgező és rákkeltő. A területet 1995-ben a Főgáz vásárolta meg, vállalva a kármentesítést, ami azóta is várat magára, a lerakott veszélyes hulladék pedig azóta szennyezi a talajvizet és a talajt, ráadásul alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik, sárga, jellegzetes szagú folyadék formájában. A szakvélemények szerint az elkészült kármentesítési tervnek megfelelően a szennyező források megszüntetésére, valamint teljes talajcserére van szükség.

A Greenpeace helyzetértékeléséből kiderül, a helyzet olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

Tavaly év végén úgy tűnt, érdemi intézkedés történik, miután pályázatot írtak ki a terület rekultivációjára. A közbeszerzési eljárás viszont eredménytelenül zárult. A 24.hu forrásai szerint egyszerűen azért, mert alulbecsülték a rekultiváció összegét, amely 20-25 milliárd forint is lehet, ennek ellenére a Főgáz Zrt. csak maximum 10 milliárd forintot biztosított volna a munkálatok elvégzéséhez.

Új pályázat kiírásáról még nem született döntés.