Előfizetés

Olajembargóval sújthatják Észak-Koreát

Japán ENSZ-nagykövete keményebb szankciókat sürgetett Észak-Koreával szemben. Közölte, hogy amerikai illetékesekkel folytat tárgyalásokat erről, s Washington szintén támogatja a rakétakísérletek miatti szankciók szigorítását. 

Besso Koro elképzelhetőnek tartotta, hogy olajembargóval sújtják Phenjant. Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet szerint a külföldön dolgozó észak-koreaiak hazautalásainak letiltása is szóba jöhet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden elítélte az észak-koreai ballisztikus rakétateszteket, de nem hozott újabb büntetőintézkedéseket Kim Dzsong Un rezsimjével szemben.

Abe Sinzo japán kormányfő és Donald Trump tegnap telefonon egyeztetett, s egyetértettek abban, hogy fokozni kell a nyomást Phenjanra. Az amerikai elnök korábbi kijelentésének – „A tárgyalások ideje lejárt” – ellentmondva James Mattis védelmi miniszter azt nyilatkozta, az Egyesült Államok soha nem fogy ki a diplomáciai megoldásokból. Oroszország ugyancsak ellenezte, hogy katonai megoldással próbálják nukleáris programja feladására kényszeríteni Észak-Koreát.

Lövöldözés Kaliforniában - Megöltek egy rendőrt

Publikálás dátuma
2017.08.31. 10:15
A Ramada Inn szálló, ahol a lövöldözés történt Forrás: Google View
Egy rendőrt megöltek, két másikat megsebesítettek a kaliforniai Sacramentóban. Két nőt és egy férfit vettek őrizetbe.

Egy seriffhelyettest és két autópálya-járőrt lőttek meg egy Ramada Inn szállónál. Az incidens reggel 8-kor kezdődött, amikor az autólopásokkal foglalkozó különleges egység két nőt látott beszállni egy lopott autóba. A rendőrök követték a kocsit és letartóztatták a gyanúsítottakat.

Közben egy másik egység házkutatási paranccsal érkezett a szállóhoz. Egy férfi nagyerejű fegyverrel – szemtanúk szerint valószínűleg géppisztollyal - az ajtón keresztül tüzet nyitott a bekopogó rendőrökre, két járőrt meglőtt, a serifhelyettest később, a szobája erkélyéről vette célba, őt is lelőtte. A támadónak sikerült elmenekülnie a hotelből, a rendőrség autós üldözés után vette őrizetbe. Egy szürke Dodge Challengerrel hajtott el, a jármű délután 1 óra körül karambolozott, közölte a KCRA helyi tévé. Rendőrségi helikopter körözött a lövöldözés helyszíne fölött, az embereket hangszórón figyelmeztették, hogy keressenek fedezéket. A környező iskolákat lezárták. Helyi idő szerint délután három körül állt helyre a forgalom, akkor oldották fel a lezárásokat – közölte a Sacramento Bee című lap.

A seriffhelyettes életét veszítette, a két sérült rendőrt és a lövöldözőt kórházban kezelik.

Theresa May nem adja fel

Publikálás dátuma
2017.08.31. 10:14
FOTÓ: AFP
„Nem adom fel” – üzente Japánból haza Theresa May. A brit konzervatív kormányfő, aki új szabadkereskedelmi megállapodás megkötéséről tárgyalt Tokióban Abe Sinzo japán miniszterelnökkel, az ITV-nek adott interjújában hangsúlyozta: „Nehéz feladat vár rám odahaza. 

Sikerre kell vinni a Brexit-megállapodást, mély és különleges partnerséget építeni ki az Európai Unióval, miközben erősíteni szeretnénk az Egyesült Királyság globális kereskedelmi kapcsolatait”. May cáfolt a híreszteléseket, hogy legfeljebb a Brexit-alku megkötéséig marad a posztján, s 2019-ben mindenképpen leköszön. Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a következő választásokon is ő akarja-e vezetni a torykat. „Hosszú távra tervezek” – mondta May a The Guardian beszámolója szerint. Annak ellenére is, hogy idén nyáron csalódást keltően szerepelt, vereséggel felérő, minimális győzelmet aratott az előrehozott parlamenti választáson, amelynek célja éppen az lett volna, hogy megerősítse a toryk pozícióit a Brexit-alkudozás előtt.