Sztrájk a Tescónál - Nincs megállapodás

Publikálás dátuma
2017.08.31. 12:17
A Tesco dolgozói július elején tüntettek FOTÓ: Tóth Gergő
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) sztrájk bizottságai tárgyalást folytattak a közösen benyújtott hét sztrájkköveteléssel kapcsolatban a Tesco Global Áruházak Zrt. képviselőivel - írják a szakszervezetek közleményükben.

Az egyeztetésen valamelyest közeledtek az álláspontok, de érdemi előrelépés nem történt. A szakszervezetek kiemelten fontosnak tartják, hogy érdemi tárgyalások legyenek a béremeléssel és a létszám problémákkal kapcsolatban. A munkáltató az egyeztetésen gyakorlatilag a sztrájkköveteléseket nem kívánta teljesíteni - írták.

A KASZ és a KDFSZ képviselői határozottan kiállnak a munkavállalók által megfogalmazott követelések mellett. Mivel a tárgyalás eredménytelenül zárult, ezért sem a KASZ sem a KDFSZ nem kötött semmilyen megállapodást a munkáltatóval - tették hozzá.

A szakszervezetek konstruktívan kívánnak együtt működni a munkáltatóval, ezért a felek megállapodtak, hogy a következő egyeztetést szeptember 11-én tartják. A sztrájkbizottságok felhívták a munkáltató figyelmét, hogy továbbra is sztrájkhelyzet van - olvasható a közleményben.

A Tesco dolgozói július elején tüntettek FOTÓ: Tóth Gergő

A Tesco dolgozói július elején tüntettek FOTÓ: Tóth Gergő

Buday Pálné, a KASZ alelnöke a június végi bértárgyalást követően jelentette be, hogy a munkavállalókat képviselő két szakszervezet a dolgozók érdekében demonstrációt tart. A tüntetéssel azonban nem volt vége az érdekvédelemnek: a Tesco a közeljövőben sztrájkra számíthat, amennyiben nem engednek a bérkövetelésnek. Arra hivatkoznak, hogy európai szintű szolgáltatásért európai szintű bérek járnak, ezért minden dolgozónak kétszámjegyű béremelést követelnek. Hangsúlyozták: ha nem lesznek tisztességes bértárgyalások, folytatják a demonstrációkat és a sztrájkot.

A társaság júliustól 12 700 munkavállaló bérét emelné meg átlagosan 2,3 százalékkal, közülük 10 000 alkalmazottat érint a Tesco által bejelentett bruttó 4000 forintos béremelés, amelynek köszönhetően a fizetésük bruttó 161 000 forintról (ez a szakmunkás garantált bérminimum) 165 000 forintra emelkedik. A szakszervezetek célja azonban az, hogy a munkáltató a bruttó 4000 forintnál nagyobb mértékben emelje meg a jelenleg szakmunkás garantált bérminimumon foglalkoztatott munkavállalók bérét és kezelje a cégnél a bérek összecsúszásából adódó problémát.

Szerző
Témák
sztrájk Tesco KASZ

Per a Rubik-kocka utánzása miatt

Publikálás dátuma
2017.08.31. 07:28
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

A Rubik-kockát gyártó londoni Rubik's Brand Ltd. a "világ legkeresettebb kirakós játékát utánzó" Quick Cube értékesítésének leállítását követelve beperelte az ohiói Duncan Toys, a játékot forgalmazó New Jersey-i Toys "R" Us cégeket. A kereset szerint a Duncan terméke a Rubik-kocka "sajátosságait és külsejét utánozza" minősége viszont gyatra, s ezzel is "visszafordíthatatlan károkat" okoz a Rubik's Brandnek - írja a cégre hivatkozva az MTI. Rubik Ernő találmánya, a bűvös kocka, 1976-ban született, sok díjat nyert, s azóta 100 millió darabot adtak el belőle. 

Szerző

Jó formában a munkaerőpiac

Egyre javulnak mind a munkanélküliség, mind a foglalkoztatási adatok Magyarországon, lassan a munkaerőhiány válik a gondok forrásává. A KSH által tegnap közzétett adatok szerint május és július vége között a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 5 százalékkal, valamint az április-júniusban mért 4,3 százalékkal. A foglalkoztatottak száma 4,4 millió fölé nőtt, ez éves összevetésben 62 ezerrel több foglalkoztatottat jelent. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a legújabb adatokról elmondta, hogy a szezonális munkák felfutásának is köszönhető a munkaerő-piaci adatok javulása, mivel a szakképzetlen munkaerő ebben az időszakban hagyományosan könnyen talál állást.

A tavalyi 61,3 százalékos foglalkoztatási arány is 62 százalékra növekedett. A friss számokból az is kiderül, hogy a kormány fokozatosan visszavesz a közalkalmazottak támogatásából, ami abból is látszik, hogy most már 40 ezer fővel kevesebben vannak, mint egy évvel korábban. „Bár pontos adatokat nem lehet látni, de a közmunkaprogramból távozók egy része valószínűleg az elsődleges munkaerőpiacon kapott állást. Mindezek egy egészségesebb munkaerő-piaci szerkezet irányába mutatnak” - mondta Németh Dávid.

A tanévkezdetre tekintettel közzétettek egy friss felmérést a diákmunkáról. Kiderült, hogy amíg 2010-ben még 420 ezer diák vállalt munkát évente, addig ma már csak 170 ezer. A nappalis diákok 35 százaléka rendszeresen, további 30 százaléka alkalmilag végez munkát. A diákok legerősebb motivációja a pénzkereset mellett a választott szakmával kapcsolatos tapasztalat- és gyakorlatszerzés. A Job Force Iskolaszövetkezet közlése szerint a diákmunkára jelentkezők már csak mindössze 30 százaléka hajlandó nettó 700 forintos órabér alatt munkát vállalni.

Szerző