Előfizetés

Kim Dzsong Un és a hidrogénbomba

Publikálás dátuma
2017.09.04. 07:40
Fotó: AFP/Kim Won-Jin
Észak-Korea bejelentette, hogy sikeresen tesztelt egy atomfegyvert, amelyet fel lehet szerelni egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétára. Az észak-koreai állami média azt is közölte vasárnap, hogy a kísérletet egy hidrogénbombával hajtották végre. Ez volt sorrendben a hatodik nukleáris kísérlet, amely Phenjan szerint teljes siker volt - tudósít az Euronews. Ma összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, a tanácskozást az Egyesült Államok, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország és Dél-Korea kérésére hívták össze.

Mindezt alig pár órával azután jelentették be, hogy külföldi szakemberek jelezték, két földrengést lehetett észlelni a kommunista állam területén. A japán külügyminisztérium korábban közölte: arra következtetnek, hogy Phenjan valóban nukleáris kísérletet hajtott végre.  Elrendeltem, hogy a minisztériumok gyűjtsék be és elemezzék az információkat, és megfelelő módon tájékoztassák az embereket. Ha Észak-Korea nukleáris kísérletet hajtott végre, azt soha nem fogjuk tolerálni. Határozottan tiltakozunk Phenjannál – nyilatkozta a japán miniszterelnök, Abe Sinzo.

A földmozgások előtt pár órával bemutattak Kim Dzsong Unról készült fotókat Észak-Koreában, amiken az állami média közlése szerint egy új fajta hidrogénbombát tekint meg. Dél-Korea közölte, hogy a földrengéseket azon a területen észlelték, ahol Phenjan nukleáris kísérleti telepe található. A mesterségesen előállított rengés csaknem tízszer erősebb volt, mint amit az előző atomkísérletnél mértek.

Az Egyesült Államok kész megvédeni önmagát és szövetségeseit minden rendelkezésére álló eszközzel, akár nukleáris erővel is, ezt már Donald Trump amerikai elnök mondta Abe Sindzo japán kormányfővel zajló telefonbeszélgetésükkor - a fehér házi forrásokra hivatkozó MTI tudósítása szerint.

A jelentések szerint Trump ismételten megerősítette, hogy Washington kész megvédeni önmagát és szövetségeseit, felhasználva a rendelkezésre álló diplomáciai, hagyományos katonai és nukleáris eszközök egész sorát. Trump megerősítette a japán kormányfőnek, hogy Washington elítéli Észak-Korea "folytatódó destabilizáló és provokatív akcióit". Vasárnap délután - az amerikai sajtó által példátlannak minősített lépésként - a védelmi miniszter tett közzé a Fehér Házban rövid nyilatkozatot. James Mattis leszögezte: az Egyesült Államok ugyan nem keresi Észak-Korea megsemmisítésének lehetőségét", de a konkrét fenyegetéseket megtorolja. Kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak megvan a katonai képessége arra, hogy megvédje önmagát és szövetségeseit, és a Dél-Korea és Japán iránti elkötelezettsége "kőbe vésett". A lehetséges katonai választ Mattis hatékonynak és elsöprőnek nevezte.

Tüntetnek Marosvásárhelyen

Szerdára tüntetést hirdetett Marosvásárhelyre Jakubinyi György gyulafehérvári római katolikus érsek a megszűnés szélére sodródott helyi Római Katolikus Gimnázium ügyében. Az érsek - aki egyben az iskola alapítását kezdeményező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke is - felhívásban közölte: az egyház az igazságot rendszerint nem az utcákon és a tereken, hanem a templomaiban és - ha szükséges - a törvényszéken keresi. Jelen helyzetben azonban az alapítvány "egy újabb figyelemfelhívó kezdeményezés keretében ismét az utcán kényszerül az igazságot keresni" - olvasható a felhívásban.

Trump kilépne a dél-koreai megállapodásból

Donald Trump előkészíti a Dél-Koreával megkötött szabadkereskedelmi megállapodásból való kilépést. Így értesült a Washington Post. Ez meglehetősen váratlan lépés, amikor Szöul éppen az Egyesült Államok támogatására szorul az Észak-Koreával egyre jobban kiéleződő konfliktus miatt. Az amerikai elnök vezető munkatársait – H. R. McMaster nemzetbiztonsági tanácsadót és James Mattis védelmi minisztert – bízta meg azzal, hogy tegyenek lépéseket a megállapodás visszavonásáért. Az egyezmény még Barack Obama elnöksége során, 2012-ben született.