Robbant a Hanga-gránát a kolozsvári csarnokban

Publikálás dátuma
2017.09.05. 07:57
Vojvoda Dávid volt Hanga mellett a másik vezér. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A magyar férfi kosárlabda-válogatott 85-73-ra nyert Csehország ellen az Európa-bajnokság harmadik fordulójában, ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Horvátország (58-67) után Montenegrótól (48-72) is vereséget szenvedett az Európa-bajnokság kolozsvári csoportjában. Ivkovics Sztojan csapatata azonban úgy számolt, Csehország és a házigazda románok legyőzésével meglehet a továbbjutás. A tegnapi ellenfél múlt pénteken 25 pontos sikert aratott Románia ellen, így egy esetleges magyar vereség azt jelentette volna, hogy az együttes a csoportkör után utazhat haza.

Elképesztően jól indult a mérkőzés magyar szempontból, az Euroliga legjobb védőjátékosának választott Hanga Ádám és a 27. születésnapját ünneplő Vojvoda Dávid kosaraival villámgyorsan 7-0 állt az eredményjelzőn, majd Allen Rosco zsákolásával már 13-2 volt az állás. Az ellenfél a hetedik percben tudott tíz ponton belülre kerülni (18-10), aztán Patrik Auda révén hét pontra feljött a nyitónegyed végére. A folytatásban hat pontra olvadt az előny, de ennél közelebb nem tudtak férkőzni a csehek, főként az Ivkovics-legénység elképesztő védőmunkájának köszönhetően. A nagyszünetre 44-33-as eredménnyel vonulhattak a felek, Hanga ekkor 16, Allen pedig 10 pontnál tartott.

A térfélcsere után, hétpontos vezetésnél ismét Vojvoda keze villant, majd a fantasztikus formában játszó Hanga átlépte a húszpontos határt, a mintegy hétszáz magyar szurkoló ovációja közepette. A cseheket azonban továbbra sem sikerült leszakítani, a túloldalon a remekül büntetőző Lukas Palyza 17 pontnál tartott.

A 66-58-ról induló zárónegyedben a magyarok Hanga és Vojvoda pihenői alatt is remekül tartották magukat az elfáradó csehek ellen, a hajrában magabiztosan őrizték előnyüket, és végül a vártnál simábban nyertek 85-73-ra.

"Olyan boldog vagyok, mintha gyerekem született volna, nagyon sokat dolgoztunk ezen a sikeren – kezdte nyilatkozatát Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány. – Ezzel együtt a románok ellen is nehéz meccsünk lesz, úgyhogy nyugalomra intek mindenkit, maradjunk szerények és visszafogottak."

A mérkőzés legjobbja, Hanga Ádám szerint remekül sikerült a sorsdöntő találkozó. "Erre a mérkőzésre készültünk, ezért jöttünk, büszke vagyok a srácokra. A románok ellen viszont még fontosabb meccs jön, szerencsére este, így több időnk van pihenni, én személy szerint nagyon elfáradtam, visszamegyek a hotelbe, és végig az ágyban leszek - mondta a Barcelona játékosa, hozzátéve, ezzel a győzelemmel sikerült Magyarországot újra feltenni a kosárlabdatérképre. – Nem váltottuk meg a világot, nem fogjuk megnyerni az Eb-t, de nagy lépést tettünk előre, és büszkének kell lennünk erre."

Kovács Péter ezúttal elképesztő védekező munkájával járult hozzá a sikerhez, remekül állta a sarat az NBA-ben szereplő Washington Wizards játékosával szemben.

"Pontosan tudtam a meccs előtt, hogy az lesz a feladatom, hogy Satoransky-val menjek, ritmust adjak a védekezésünknek. Örülök, hogy ez sikerült. Úgy futottunk ki, hogy ez egy élet-halál meccs. Mi tényleg el akarunk jutni Isztambulba. Tisztában volt vele mindenki, ha ma kikapunk, akkor erről lemondhatunk. Motiváltak voltunk, akartuk. Meglett az eredménye, fantasztikus volt a csapat."

A válogatott legutóbb 1969-ben, Olaszországban nyert Eb-meccset, akkor 92-76-ra verte a svédeket Casertában. Ha a magyarok kedden a hatos leggyengébbjének tartott házigazdákat is felülmúlják, akkor két győzelemmel szinte bizonyosan továbbjutnak a C csoport negyedik helyezettjeként az isztambuli nyolcaddöntőbe.

A nemzeti csapat ma 19.30 órakor találkozik a románokkal a Polyvalent Csarnokban.

C-CSOPORT, 3. FORDULÓ

Magyarország –Csehország 85–73 (23–16, 21–17, 22–25, 19–15)

Kolozsvár, 1893 néző. Jv.: Sahin (olasz), Maestre (francia), Reid (ausztrál)

Magyarország: Vojvoda 18/3, Kovács P., Hanga 31/15, Allen 10, Keller Á. Csere: Perl 12, Eilingsfeld 3, Karahodzsics 2, Ferencz 3/3. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan.

Csehország: Satoransky 18/6, Hruban 12, Welsch, Kríz 2, Peterka 2. Csere: Auda 15, Bohacik 2, Palyza 18/12, Sirina, Svrdlík 4. Szövetségi kapitány: Ronen Ginzburg

Az eredmény alakulása: 2. perc: 7–0. 4. p.: 13–2. 8. p.: 22–12. 13. p.: 30–21.17. p.: 39–29. 22.: 47–33. 25. p.: 52–44. 28. p.: 63–54. 33. p.: 68–62. 35. p.: 72–62. 37. p.: 77–65. 39. p.: 78–71.

Szerző

Ütőképes válogatott - Hálás szurkolók

Publikálás dátuma
2017.09.05. 07:55
Fotó: Szalmás Péter
A Portugáliától elszenvedett 1-0-ás hazai vereség után a matematikai esélye is elszállt a magyar labdarúgó-válogatottnak a részvételre a 2018-as oroszországi világbajnokságon.

Általában kedvező kritikát kapott a magyar labdarúgó-válogatott a portugáloktól elszenvedett 0-1 után, s ezen két okból sem lehet csodálkozni: 1. az eredmény egyáltalán nem olyan megsemmisítő, mint az andorrai 0-1; 2. a 2010-es évek Magyarországán a vereséget is ünnepelni illik. Emlékszem egy ifjú újságíró lesújtó tekintetére, miután a Magyarország–Svájc vb-selejtezőt (2-3) követő pillanatokban megkérdeztem a pályatárstól: vajon miért énekli a Himnuszt – a kapu mögötti táborral együtt – a magyar csapat, amikor kikapott? (A történet felidézéséhez nem kell különösebben jó memória. Akkor írtam utolsó futballtudósításomat a Népszabadságnak; másnap brutálisan „felfüggesztették” a lapot.)

Bár a győzelem fölötti ováció minden kétséget kizáróan indokoltabb és magával ragadóbb, a vereség ünneplésének is megvan a maga előnye. Elvégre az utóbbi dekádokban a bukások voltak túlnyomó többségben – a vb-selejtezőkön például több mint harminc éve tart a kudarcsorozat –, és, mint tudjuk, fő a jókedv... A dáridóhangulaton az se rontson, hogy újabban állami százmilliárdok ömlenek a hazai futballba, ám a helyzet épp olyan, ha nem rosszabb, akár a – kizárólag pénzügyileg – hét bő esztendő előtt. A válogatott úgy áll a kvalifikációs csoport harmadik helyén, hogy tizennégy pont hátrányban van a svájciakkal szemben, és tizenegy ponttal marad el a portugáloktól. A tabella hűen tükrözi azt az irdatlan távolságot, amely a minden dohány ellenére oly szegényes hazai labdarúgást a nemzetközi futballtól elválasztja.

A nemzeti együttesnek pillanatnyilag tíz pontja van, és honfitársainknak még a legutóbbi három vb-selejtezőszéria mit sem érő teljesítményét is nehéz, illetve lehetetlen reprodukálniuk, mert a 2006-os, a 2010-es és a 2014-es világbajnokság kvalifikációs szakaszában 14, 16, illetve 17 pontot szereztek. Most még a tizennégy ponthoz is az kellene, hogy legközelebb – október 7-én – Bázelben ne veszítsen a csapat a mind ez idáig százszázalékos svájciak ellen. S persze az után a feröeriektől sem szabad kikapni, noha a diadal korántsem magától értetődő, gondoljunk csak a 2015 őszi 2-1-es meccsre, amelynek során 1-1-nél a kedves „szomszéd”, Schörgenhofer osztrák játékvezető megkímélte a magyar csapatot a büntetőtől, noha Guzmics a tizenhatoson belül elbuktatta Bartalsstovut.

Minálunk akkor jóval kevésbé emlegették a bíráskodást, mint ezúttal, amikor a Pepét könyökkel orrba vágó Priskint kiállította a sípos sporttárs. Csak remélni lehet, hogy Makkelie ítélete nyomán nem támad újabb diplomáciai bonyodalom Hollandiával – négy éve a roppant barátságtalan amszterdami 1-8 után sem vizionált kibékíthetetlen ellentétet a magyar külügy –, jóllehet a játékvezető hallatlanul gyanús, mert nemhogy holland, de a karibi Curacaóról származik. Amúgy a vasárnap esti piros lapot hazánk labdarúgóköreiben hajlamosak úgy aposztrofálni, mint valami sorscsapást. Pedig csak csapás volt, amelyre senki nem kényszerítette a válogatottban két éve gólképtelen, mégis messzemenően ütőképes csatárt.

A lényeg: lehet megint az NB I-re koncentrálni, ahogyan azt az utóbbi évtizedek Magyarországán – jobb híján – mondani szokták. A nemzetközi kupák nyári prológjában – szokás szerint – jobban ellátták a magyarok baját, mint Priskin Pepéét, a válogatott pedig már matematikailag is elköszönt a jövő évi vb-től. Háromszoros hurrá helyett megemlítem: 1985-ben 75 ezer ember tüntetett a Népstadionban, amiért a világbajnokságra már kijutó, a selejtezőkön addig százszázalékos magyar válogatott merészelt 1-0-ra kikapni Hollandia Rijkaarddal, Ronald Koemannal, Van Bastennel, Tahamatával felvonuló legjobbjaitól.

Mi tagadás, bolond idők voltak.

Belga vb-részvétel, francia botlás

Az európai labdarúgó-világbajnoki selejtezősorozat egyik legváratlanabb eredménye született a Franciaország-Luxemburg találkozón, ahol a vendégek gól nélküli döntetlent értek el a tavalyi Európa-bajnokság ezüstérmesének otthonában. A franciák jelenleg a 10. helyen állnak a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáján és vezetnek csoportjukban, a luxemburgiak ezzel szemben 136.-ok. Az eredmény annak fényében különösen érthetetlen, hogy Didier Deschamps szövetségi kapitány együttese előtte 4-0-ra nyert Hollandia ellen.

"Játszhattunk volna sokkal jobban is, elkeserítő, hogy ilyen sok helyzettel sem tudtunk nyerni, de bele kell nyugodnunk most ebbe. Hiányzott a pontosság, de akkor lennék igazán dühös, ha egyáltalán nem lettek volna helyzeteink" - nyilatkozta a meglepő eredmény után Deschamps. A franciák 31-szer próbálkoztak kapura lövéssel, de gólt nem sikerült szerezniük.

Mindeközben, a H-csoport selejtezőkörében Belgium 2-1-re megverte Bosznia-Hercegovinát, így toronymagas csoportelsőséggel, s a házigazda oroszok után elsőként ők kvalifikálhattak a 2018-as világbajnokságra. A mérkőzés mindhárom gólja a 70. és 75. perc között érvényesült, sok más helyzet mellett ez a pár perc döntött arról, hogy a belgák már most vb-résztvevőnek vallhatják magukat.

Szerző