Karó közt a potyka - Kiállítás Pécsen

Az úgynevezett kisszerszámos halászatot bemutató kiállítás nyílik meg csütörtökön a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Múzeumában - közölte a kulturális intézmény kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Karó közt a potyka - Kisszerszámos halászat elnevezésű tárlat látogatói a többi között a rekesztő, borító, szigonyos, hurokvető halászattal is megismerkedhetnek.

A JPM felidézte, hogy az értékesebb "halászóvizek" már a középkorban földesúri tulajdonba kerültek, de a kevésbé értékes vízfelületeken még sokáig fennmaradt a szabad halászat lehetősége. A "paraszthalászok", akik csak kiegészítő foglalkozásként űzték a mesterséget, főleg télen és tavasszal - a mezőgazdasági munkák szünetében - jártak halért. A 16-17. században a "köteles halak" - a tokfélék és a harcsa - főúri eledelnek számítottak, míg a "tömegzsákmányból" tartósított halat fogyasztották a jobbágyok, katonák és cselédek.

A halat akkoriban sütötték, főzték, szárították, füstölték és sózták - ismertette az írásos összegzés, amely arra is kitért, hogy halászlé készítésének specialistái a halászok voltak, tőlük került a hungarikummá vált étel a polgári konyhákba. A 19. századra a táplálkozáskultúrában is megmutatkozott a folyószabályozások és mocsárlecsapolások hatása: a korábban halbőségéről híres magyar vizek halállománya jelentősen lecsökkent - olvasható a közleményben. A tárlat január 27-éig látogatható.

Szerző

Árverésen George Harrison eddig ismeretlen dala

Publikálás dátuma
2017.09.05. 07:50

Egy ismeretlen dalát és számos, korábban nem publikált Beatles-kép negatívját bocsátják árverésre szeptember közepén Nagy-Britanniában. Harrison a Hello Miss Mary Bee című, számot a címben megnevezett jó barátjának írta 1968-ban. A szám várhatóan 3-6 millió forintért kelhet el.

Szerző

Filmen a Viszkis

Publikálás dátuma
2017.09.05. 07:50

"Nem csinálunk hőst a bűnözőből. Egy életutat mutatunk be, döntéseket, hibákat." - mondja a rendező, Antal Nimród a viszkis rabló életéből készült filmről, melyet november 23-tól vetítenek.

Szerző