Előfizetés

Együtt: Az MNB alelnök fizesse vissza 43 milliós kedvezményes hitelét!

Matolcsynak le kell állítania a lakáshitel panamát és tisztáznia kell magát Polt Péternek is! - teszi hozzá a címben idézett felszólításhoz a párt közleménye. 

Spät Judit, az Együtt elnökségi tagja szerint elfogadhatatlan, hogy a jegybank alelnöke, Nagy Márton havi bruttó 7-9 millió forintos jövedelme mellé még 43 millió forint közel ingyenes lakáshitelhez is jutott. Az MNB maradék jó hírnevének megőrzése érdekében Nagynak azonnal vissza kell fizetnie a hitelt és a kedvezmény összegét. Továbbra is tisztázandó, hogy a legfőbb ügyész is profitált-e a lakáshitel panamából?

A közelmúltban Spät Judit közérdekű adatigénylései nyomán derült ki, hogy nemcsak Vajda Zita, Matolcsy György jegybankelnök újdonsült felesége jutott korábban több tízmilliós kedvezményes munkáltatói hitelhez az MNB-ben, hanem sokan mások is. A legnagyobb kedvezményes hitelek 43, 46 és 50 millió forintosak és a hitelfelvevők között szerepel az MNB-nek két alelnöke és egy ügyvezető igazgatója is. Matolcsy elnöksége alatt eddig összesen 3,6 milliárd forint közel ingyenes hitelt osztogattak szét, 402 főnek.

Fogjunk össze, vagy inkább ne? - A DK megszavaztatja tagjait

Publikálás dátuma
2017.09.05. 15:11
DK-s őszi kampánynyitó gyűlés a Nyugati téren, szeptember 3-án - Forrás: Molnár Csaba/Facebook
A Demokratikus Koalíció (DK) pártszavazást tart arról, hogy a jövő évi választáson összefogjanak-e más ellenzéki pártokkal - jelentette be a DK ügyvezető alelnöke. A pénteken kezdődő internetes voksoláson minden párttag részt vehet, a szavazás hat napig tart, a végeredményt pedig jövő hét pénteken jelentik majd be- informál az MTI.

Molnár Csaba keddi, budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, két kérdés vár megszavazásra.

A két kérdés szövege: Egyetért-e azzal, hogy a Demokratikus Koalíció a Fidesz legyőzése érdekében folytasson tárgyalásokat más demokratikus ellenzéki pártokkal mind a 106 egyéni országgyűlési választókerületi jelölés összehangolásáról?

És: Egyetért-e azzal, hogy a Demokratikus Koalíció ne kössön megállapodást mást párttal közös választási listán való indulásról, ha ennek az a feltétele, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ne szerepeljen a közös listán? 

Indoklásként az EP-képviselő elmondta, a Demokratikus Koalíció meggyőződése, hogy a jövő évi országgyűlési választáson csak akkor van esélye az ellenzéknek, ha mind a 106 választókerületben közös jelöltet tudnak állítani. Ehhez képest még a közös vagy külön lista kérdése is érdektelen, mert az nem feltétele a kormányváltásnak.

Arra a kérdésre, hogy a többi párt együttműködne-e velük azt felelte, hogy "mindenki összefogna a DK-val". A szocialisták azt mondták, hogy összefognának, de Gyurcsány Ferenccel problémájuk van, az Együtt, illetve a Párbeszéd szintén, csak ők koordinált jelölteket szeretnének, vagyis összefogási akaratban nincsen hiány, csak annak kivitelezésével van probléma - jelentette ki.

Termékdíj - Változások jönnek

Törvénymódosító javaslatot terjeszt elő a szaktárca a közeljövőben a környezetvédelmi termékdíjról, amely érdemben érinti majd a gazdálkodókat, és a kötelezettek körének bővülése is várható - írja az RSM blogjára hivatkozva az ado.hu.

A módosító javaslat célja az európai uniós irányelvek változásának követése, a jelenlegi eljárás egyszerűsítése, az adminisztratív és egyéb terhek csökkentése, valamint a megfelelő jogértelmezés elősegítése.

Fém italdobozok, műanyag beltéri zacskók, műanyag zsákok – új termékdíj-kategóriában

Jelentős változás, hogy a javaslat 2018. január 1-jével teljes mértékben kivezeti a kereskedelmi csomagolószer kategóriát. Ezzel párhuzamosan a javaslat bevezeti a fém ital-csomagolószer definíciót, amelynek eredményeként mérsékli az eddigi kereskedelmi csomagolószerre vonatkozó 304 Ft/kg-os díjtételt 57 Ft/kg-ra. Új fogalomként jelenik meg az oxidatív úton aprózódó műanyag hordtasak és hordtáska, és egyúttal ezen csomagolószerek megadóztatása 1900 Ft/kg-os mértéken. Emellett a beltéri műanyag zacskók után fizetendő termékdíjtétel is felemelkedne a műanyag reklámtáska szintjére, 1900 Ft/kg-ra, annak érdekében, hogy visszaszorítsák a fölösleges műanyagzacskó- és -táskahasználatot.