Ingyen oroszoktatást is indít a Debreceni Egyetem

Publikálás dátuma
2017.09.06. 21:47
Forrás: Facebook/Debreceni Egyetem
A Vlagyimir Putyinnak díszpolgári kitüntetést adó Debreceni Egyetemen ingyenes orosz nyelvoktatás is indul, ám az intézmény szerint nem vádolható azzal, hogy túltolná az udvarlást Oroszország felé, csak hallgatóbarát egyetemként figyel arra, milyen nyelvekre mutatkozik komoly igény.

„A Debreceni Egyetem Orosz Központja által meghirdetett ingyenes orosz nyelvi kurzusra eddig, mindössze 36 óra alatt már több mint 120-an jelentkeztek. Ez megfelel az előzetes várakozásunknak és jelzi, hogy hallgatóink körében komoly igény van rá” – közölte az Indexszel az egyetem, megjegyezve, hogy ezzel a nyelvvizsga hiányában diplomához nem jutó hallgatók is tovább csökkenthetik. 

Emlékezetes, hogy nagy botrányt kavart az intézmény bejelentése, miszerint az egyetem szenátusa díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, aki a múlt héten látogatott Budapestre, a cselgáncs vb megnyitójára. A fiatalok többsége úgy tiltakozott a döntés ellen, hogy az intézmény Facebook-oldalán sorra adták az 1-es értékeléseket. Az egyetem a negatív értékelések tömegét azzal küszöbölte ki, hogy szakmailag vitatható módon megszüntette az értékelés lehetőségét a közösségi oldalukon. A nem túl elegáns megoldás azért volt különösen szerencsétlen, mert pont az orosz elnök módszere a kritikusok elhallgatása az interneten.

Ezután Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja lemondott professor emeritus-i címéről, mondván, semmilyen kapcsolatot nem kíván fenntartani egy olyan intézménnyel, amelynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára.

Szerző

Orbánnak sok pénzt megér a hit- és erkölcstan

Orbán Viktor miniszterelnök engedélyezte, hogy akár csaknem 1,7 milliárd forinttal is túl lehessen lépni a hit- és erkölcstan oktatására és tankönyv támogatására szánt keretet – írta a Magyar Nemzet a Magyar Közlöny alapján. 

A 2017-es költségvetésben eddig mintegy 4,9 milliárdot szántak hit- és erkölcstanra, ennek az összegnek túllépését engedélyezte a kabinet, azaz így összesen már akár 6,6 milliárd forint is fordítható idén a célra. 

Szerző

Felfüggesztik a sztrájkot a MÁV-nál

Publikálás dátuma
2017.09.06. 20:33
FOTÓ: Tóth Gergő
Felfüggeszti a MÁV-Start Zrt. Utasellátó Központját érintő sztrájkot a szakszervezet; a munkáltató és az érdekképviselet közötti egyeztetések a MÁV Zrt. irányítása mellett folytatódnak - közölte a MÁV Zrt. szerdán.

A közlemény szerint Halasi Zoltán, a VDSzSz Szolidaritás elnöke Dávid Ilonához, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójához fordult a kialakult helyzet megnyugtató rendezése érdekében. A vasútvállalat és a szakszervezet vezetője egyetértett abban, hogy a vitás kérdésekre a tárgyalóasztalnál kell megoldást találni, ezért az egyeztetések folytatódnak.

Halasi Zoltán a VDSzSz elnöke megerősítette, a délutáni egyeztetésen bejelenti, hogy a tárgyalás idejére felfüggesztik a sztrájkot az utasellátónál. A VDSzSz Szolidaritás vasutas szakszervezet augusztus 29-én 8 órától 23 óráig sztrájkot hirdetett a MÁV-Start Utasellátó Központjánál, a munkabeszüntetést többször is meghosszabbították. A munkavállalói érdekképviselet azt követeli, hogy a munkáltató álljon el létszámcsökkentési elképzeléseitől a MÁV-Start Utasellátó Központnál, és adjon magyarázatot arra, hogyan lett a korábban nyereséges vállalkozásból veszteséget termelő egység.

Szerző